Bokresan 2014

Vårens höjdpunkt, Bokresan, är över. Den härliga helgen på Syninge kursgård som Breakfast Book Club anordnat för tredje året i rad.

Vi läser inomhus, läser utomhus, pratar om böcker, pratar om annat, lyssnar på författare, äter god mat, dricker lite vin, tävlar i litteraturquiz, går och lägger oss alldeles för tidigt (vem kunde tro att man blir så trött av att göra ingenting), byter böcker, läser digitalt, läser analogt, pratar kokböcker, blir hungriga, äter mer mat, läser lite till... och så där rullar hela helgen på.

Himla trevligt att få träffa alla FANTASTISKA människor som bidrar till den sköna stämningen och det goda sällskapet. Jag blir så glad av er. Vi ses nästa år igen!
 

Gengångare- Jo Nesbø

Harry Hole kommer tillbaka från Hongkong efter tre år. Han återvänder med ett enda ärende: att undersöka ett i praktiken uppklarat mord i narkotikamiljö eftersom han vägrar tro att polisen gripit rätt gärningsman. Han får snart träffa den misstänkte mördaren. Det är en pojke på arton år som han inte har sett på länge och knappt känner igen Oleg, sonen till Harrys stora kärlek Rakel.

Det som från början såg ut som ett vanligt drogrelaterat mord växer till en omfattning som Harry inte kunnat förutse. Ett välorganiserat, våldsamt och väldigt farligt nätverk styr Oslo med järnhand. Ingen vill komma i deras väg och ingen vill avslöja något om dem eftersom det är med livet som insats. Men alla spår pekar i en riktning till mycket högt uppsatta personer i staden.

Kommentar:
Gengångare är nionde boken i serien om Harry Hole. Och om jag tyckte Pansarhjärta var en mörk historia så är Gengångare ännu mörkare och svartare. Det är som att varje bok tar ett steg till både när det gäller händelseutveckling och karaktärsutveckling - allt är lite mörkare, lite skitigare, lite mer nedgånget och med lite mer hopplöshet och svärta.

Harry Hole ja... han är alltså tillbaka från Hongkong. Ärrad rent fysiskt, med ett stort ärr över ansiktet och ett saknat finger, men också ärrad på insidan. Han är inte längre polis, men han ÄR polis, och ger sig in i en härva med missbrukare, knarklangare, högt uppsatta tjänstemän och poliser. Och som vanligt vet man inte riktigt hur och var allt kommer att sluta.
 
De här böckerna är så vansinnigt bra, det är sånt tempo, såna twister, och så är det förstås Harry Hole. Det spelar ingen roll att det ofta tippar över på machoskalan, tex får nästan halsen avskuren men syr sig själv och plåstrar om med gaffatejp, det bara är så med Harry Hole. Jag vet inte hur många fler böcker Nesbø kommer att skriva om Harry, men jag vet att jag kommer att gråta när sista boken är här.
 
Se också RödhakeSmärtans husDjävulsstjärnanFrälsarenSnömannen och Pansarhjärta.
 
Fakta:
Originaltitel: Gjenferd
Förlag: Piratförlaget
Antal sidor: 562
Utgivningsår: 2012
Första meningen: Skriken kallade på henne.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Bokhora och Lottens bokblogg.

Expeditionen. Min kärlekshistoria - Bea Uusma

Juli 1897. Ingenjör Andrées expedition ger sig iväg i en vätgasballong med riktning Nordpolen. En djärv idé, chanslös från start. Snart befinner sig tre män, med minimala kunskaper om arktiska förhållanden, mitt i en vit mardröm.

I trettiotre år undrar en kvinna vart hennes fästman tog vägen. År 1930 hittas männen på en öde glaciärö i ishavet. Deras infrusna dagbok meddelar: nödlandning på isen efter tre dagar i luften. I månader drar de sina flera hundra kilo tunga slädar och försöker ta sig tillbaka till fast mark. På Vitön upphör plötsligt alla anteckningar.

I över hundra år har läkare, polarhistoriker, författare och journalister försökt lösa gåtan vad som hände på Vitön. Varför dog expeditionsmedlemmarna innan de ens packat upp slädarna, med varma kläder ouppackade, med matkonserver oöppnade, med tre fungerande gevär och lådvis av ammunition?

Kommentar:
Ja, vad finns det att säga om den Augustprisade Expeditionen: min kärlekshistoria som inte redan sagts? Den är precis så bra och fängslande som alla säger och väl värd alla hyllningar. 
 
Det här är både ett sökande efter svar, en kärlekshistoria och en resa i en resa. Bea Uusmas besatthet är lika delar fascinerande som självklar. Hon skriver på ett lättillgängligt sätt och hennes passion lyser genom sidorna. Jag tycker inte det är det minsta konstigt att snöa in så här på ett ämne, däremot har kanske de flesta av oss en inneboende lathet som förhindrar den här sortens engagemang. Eller en spärr som gör att vi inte slickar på lera som plockats upp från havsbotten, 4 km under Nordpolens istäcke.
 
Jag har läst den illustrerade utgåvan och kan nog ganska säkert säga att de fina illustrationerna, det rika bildmaterialet och den luftiga layouten förhöjer läsupplevelsen rejält. Förutom att det här är en fantastiskt intressant, pedagogisk och engagerande historia, så är det också en snygg presentbok att ge bort. (Finns just  nu på bokrean till bra pris!)
 
För den som redan läst boken och blev nyfiken på polarexpeditioner och arktiska miljöer kan jag rekommendera Dan Simmons The Terror som är baserad på Franklinexpeditionen - ett i mitt tycke betydligt mer fascinerande mysterium än Andrées expedition. Simmons har skrivit en skönlitterär skräckthriller med övernaturliga inslag, ruggigt bra och läsvärd! Det är alltså inte en fackbok, men å andra sidan vet jag inte om Bea Uusmas bok passar helt in i den kategorin heller.
 
Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 314
Utgivningsår: 2013
Första meningen: Jag hatar att frysa.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Bernur, Bokmania, Bokhora, Bokbabbel och Beas bokhylla.