Kodnamn Verity - Elizabeth Wein

Året är 1943. En kvinnlig brittisk agent arresteras av Gestapo i det naziockuperade Frankrike. Efter veckor av tortyr går hon med på att avslöja allt, och börjar skriva sin bekännelse. Det blir berättelsen om piloten Maddie som flög henne till Frankrike, om deras vänskap och kamp för överlevnad. Berättelsen om Verity.
 
Kommentar:

Kodnamn Verity har hyllats av många, såväl kritiker som läsare, men jag måste tyvärr säga att för mig blev det en besvikelse. Vi klickar helt enkelt inte. Jag kan tycka att den är bra, helt okej, men inte på långa vägar så fantastisk som det allmänna omdömet gör gällande.

Det stora problemet är att den inte berör mig eller griper tag, och jag kan inte sätta fingret på varför. Jag tycker inte heller att Maddie och Queenie är särskilt intressanta karaktärer, de borde vara det, men de är inte det. Deras vänskap känns inte, det bränns inte, det berör mig inte.
 
Jag borde som sagt gilla det här, det är min typ av bok, men som sagt, vi klickar inte.
 
Fakta:
Originaltitel: Codename Verity
Förlag: Gilla Böcker
Antal sidor: 320
Utgivningsår: 2013
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är En bok om dagen, BibliotekskattenEnligt O och  Annas bokblogg.

Norrsken - Frida Skybäck

Cecilia Stiernfors återvänder hem till herrgården Rosenlund efter en lång tids frånvaro. Var hon egentligen har varit och vad hon har gjort är höljt i dunkel, men hon är inte längre densamma. Djupt olycklig drar hon sig undan, skriver och drömmer om att bli författare. Mellansystern Elisabeth var tidigare hennes förtrogna men har nu allierat sig med den yngsta, utlevande och provokativa systern Amelie. Den enda ljuspunkten är lillebror Benjamin, som är ensam arvinge till gården. 

Föräldrarna är ivriga att få äldsta dottern bortgift och hittar en lämplig kandidat i den franskättade adelsmannen Jacques Rousseau. Men Cecilia har inte lyckats glömma sin ungdomskärlek Ludvig. Varför försvann han egentligen? Kommer hon någonsin att kunna älska någon annan?
 
Kommentar:

Jag tyckte väldigt mycket om Frida Skybäcks debutroman Charlotte Hassel. Den var sådär härligt svulstig och intrigerande, precis som man föreställer sig att det var på de vitpudrade perukernas tid. Norrsken utspelar sig under en annan tid (1840-tal) och känns mer avskalad och går i mollton. Det är inte särskilt mycket passion eller svulstighet att tala om, mer olycka och sorg. Och jag tror att Cecilias öde är ett öde som hon delar med många samtida kvinnor, att tvingas in i ett äktenskap med en passande man, pressen att göra rätt för familjen och foga sig efter andras vilja istället för att stå upp för sig själv.

Jag hittar en favoritkaraktär i Cecilias farmor, som jag tror är inspirerad av änkegrevinnan på Downton Abbey, bitsk, traditionsbunden men varm när det väl gäller.
 
Det negativa för min del är att jag alldeles nyligen läste Ulrikas bok av Maria Gustavsdotter - som också den är första delen i en trilogi om tre systrar, en hemlighet och så vidare. Jag önskar att jag inte hade läst de här båda böckerna så tätt inpå varandra då jag bara sitter och jämför hela tiden, tyvärr till Norrskens nackdel. 
 
Men visst gillar jag det här, det är en underhållande flykt in en annan tid och ett annat liv. Jag ser fram emot att följa systrarna Stiernfors vidare öden. Andra delen, Polarnatt, kommer ut till sommaren.
 
Fakta:
Förlag: Månpocket
Utgivningsår: 2014
Antal sidor: 315
Första meningen: Det är svårt att bli övergiven.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Annas bokhörna, Johannas deckarhörna och Böcker emellan.

From Notting Hill With Four Weddings...Actually - Ali McNamara

Det började med From Notting Hill With Love...Actually, uppföljaren hette From Notting Hill To New York...Actually, och nu är tredje boken här: From Notting Hill With Four Weddings...Actually. Titlarna är förvirrande lika, och innehållsmässigt följer de alla i samma stil. Men det är en stil jag gillar.
 
Filmfantasten och romantikern Scarlett O'Brien planerar bröllop med sin Sean i den här tredje boken. Och som alltid när Scarlett är inblandad så händer det grejer. Förvecklingar och förväxlingar i en händelserik och underhållande röra. 
 
Scarlett påminner en del om Becky Bloomwood, och parallellerna blir extra starka här när det handlar om ett bröllop på Plaza, precis som i En shopaholic säger ja. Men det blir inte skruvat på samma nivå, och Scarlett är en mer realistisk person - om än det händer grejer som vi vanliga dödliga aldrig skulle komma i närheten av.
 

Jag gillar det här, just för att jag gillar Scarlett och det är kul att få följa med henne på nya äventyr. Men om jag tar ett steg tillbaka och granskar lite mer kritiskt så är den här tredje boken inte alls lika bra som de två tidigare. Det är lite väl många saker som händer - lite här, lite där, och allt bara duttas på ytan. Och det är väldigt många osannolika och inte så trovärdiga saker som händer. Men visst är det kul att läsa om Scarlett, väldigt roligt och mysigt. Läs gärna, men läs böckerna i rätt ordning.

Ali McNamara hör till mina favoriter i genren, och redan i sommar kommer hennes nästa bok Little Flower Shop by the Sea. Cornwall, hörni... det lovar gott!
 
Fakta:
Förlag: Sphere
Antal sidor: 433
Utgivningsår: 2014
Första meningen: "Scarlett!" I hear a voice that sounds very much like Oscar's calling my name.
 
Finns på Bokus och Adlibris