Becoming Jane Eyre - Sheila Kohler

1846. En kall och fuktig prästgård på Yorkshires hedar. En familj förföljd av olyckor: en mor och två barn döda, en sjuk far, en son förstörd av alkohol och opium, och tre begåvade döttrar, som är så mycket mer än fattiga ungmöar. Så börjar historien om systrarna Brontë - Charlotte, Emily och Anne.

Sheila Kohler fick sin inspiration till den här boken när hon läste Lyndall Gordons biografi Brontë: A Passionate Life och fastnade vid raden "What happened as she sat with Papa in that darkened room in Boundary Street remains in shadow". Vad var det som hände? Hur gick Charlottes tankar där hon satt vid sin fars sjukbädd och började skriva på Jane Eyre.

Det finns många böcker som spinner på Brontë, och för den delen även Austen, där författaren hittar på vad som hände före eller vad som hände samtidigt, flyttar en Mr. Darcy till nutiden, hittar på en fortsättning eller skriver om hela handlingen och förlägger den i modern miljö eller i ett parallellt universum. Det finns alla varianter, och ibland (ofta) kan det kännas tråkigt och gjort. Hitta på nåt nytt istället. Håll tassarna borta från mina favoriter. Men det finns exempel när det lyckas riktigt bra också. 

Becoming Jane Eyre är ett sådant bra exempel. Det känns som att det är precis så här det var. En av de bästa biografier jag läst är Juliet Barkers biografi Familjen Brontë, som är otroligt gripande läsning om en oerhört fascinerande familj, kan varmt rekommendera den. Och jag får samma bild av Charlotte och familjen här som jag fick då. Det känns äkta.
 
Det är en lågmäld och välskriven historia om författarskap och syskonskap. Kanske man uppskattar den mest om man känner till en del om familjen sedan innan. Jag tyckte i alla fall väldigt mycket om den, och blev så enormt sugen på att läsa - och läsa om - allt av systrarna. Jag har till exempel aldrig läst någon av Annes böcker. Dags att ändra på det.
 
Fakta:
Förlag: Corsair
Antal sidor: 234
Utgivningsår: 2011
Första meningen: He wakes to the scratching of a pencil against a page: a noise out of the darkness.
 
Finns på Bokus och Adlibris.

Fågelmannen - Mo Hayder

En morgon kallas kriminalkommissarie Jack Caffery till en öde utkant av sydöstra London där fem svårt sargade kvinnokroppar påträffats, alla märkta med samma fruktansvärda signatur: en liten fågel insydd i bröstet. Och det är bara en tidsfråga innan den här nekrofila seriemördaren slår till igen.

Jack hemsöks dessutom av en gammal familjetragedi som han aldrig kunnat lösa: mysteriet med hans egen försvunne bror. Han kämpar med sitt förflutnas demoner, samtidigt som han mer eller mindre ensam ska jaga en av decenniets värsta psykopater.

Kommentar:
Förra året läste jag Mo Hayders Ritual, den tredje boken med Jack Caffrey i huvudrollen och samtidigt den första i Walking Man-serien. Men nu börjar Modernista om från början, för Fågelmannen är den allra första boken om Jack Caffrey. Och om titeln låter bekant så är det inte första gången den kommer ut på svenska, den gavs ut på Damm förlag i början på 2000-talet.
 
Jag var inte särskilt förtjust i Jack Caffrey i Ritual, han intresserade mig faktiskt inte alls. Men här är han betydligt intressantare. Själva historien är också betydligt bättre än Ritual, det här är riktigt spännande. För att inte tala om vidrigt. Jag är inte särskilt lättskrämd eller lättäcklad, men det här är en av de obehagligaste och sjukaste mördare jag stött på. 
 
Jag är också mer imponerad av Mo Hayder den här gången. Fågelmannen är hennes debutbok, och som sådan är den ett skickligt hantverk. Hon tar verkligen historien så nära gränsen för vad man mäktar med, och ibland över gränsen också. Hon utforskar människans mörkaste sidor och tar oss med in i de där skrymslena där man absolut inte vill vara. Själva berättelsen är dock lite för detaljerad ibland, det blir inte bättre för att man öser på med en massa äckel, ibland är det minst lika otäckt när det är mer subtilt. 
 
Riktigt bra, och till skillnad från Ann Cleeves som jag läste härom veckan, är det här så långt från trivseldeckare som man kan komma.
 
Fakta:
Originaltitel: Birdman
Förlag: Modernista
Antal sidor: 376
Utgivningsår: 2014 (1999)
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Skuggornas bibliotek, Underbara böcker och Boktok73,  

Glasverandan - Ann Cleeves

På den engelska landsbygden har en grupp människor med författardrömmar samlats för att tillsammans inspireras till att skriva deckare. Plötsligt hörs ett skrik. När kriminalkommissarie Vera Stanhope når fram till husets vackra glasveranda hittar hon en av lärarna, en känd tv-profil, mördad.

När ytterligare ett bisarrt mord sker och Vera och polisassistenten Joe Ashworth varken hittar ledtrådar eller motiv ställs allt på sin spets. Någonstans därute går en mördare lös. Ska Vera och Joe hinna lösa fallet innan mördaren slår till igen?

Kommentar:
Ann Cleeves är en av mina deckarfavoriter, det finns ingen som kan skriva så trivsamt om mord som hon kan. Trivselmord och trivseldeckare brukar jag kalla det. Klassiska pusseldeckare i småputtrig miljö.
 
Jag är alldeles särskilt förtjust i hennes Shetlandssvit med kriminalkommisarien och ensamvargen Jimmy Perez, men Stanhope-deckarna är inte så dumma de heller. Glasverandan är tredje boken som kommit ut på svenska, de övriga två är Dolda djup och Döda talar inte.

Och jag gillar framför allt Vera Stanhope, även hon ensamvarg, och allt som en kvinna inte "får" vara: gammal, överviktig, klumpig, ful, sjabbig, asocial och dricker för mycket. Men lösa mordgåtor det kan hon. 
 
Som vanligt när Ann Cleeves är inblandad är det ett snårigt pussel som ska läggas. Det blir aldrig nagelbitande spänning, och här finns inga överraskande moment som omkullkastar allting. Hon lägger skickligt ut trådar så man gissar på än den ena och än den andra, men gissar rätt gör man inte förrän alldeles mot slutet.
 
Fakta:
Originaltitel: The Glass House
Antal sidor: 342
Utgivningsår: 2013
Första meningen: Vera Stanhope klev ur Hectors urgamla Land Rover och kände den ofrånkomliga påfrestningen i knäna.
 
Finns på Bokus och Adlibris.