Betraktaren - Belinda Bauer

"De döda kan inte tala till oss", hade professor Madoc sagt. Men det var inte sant. Nummer 19, det lik som den artonårige Patrick Fort undersöker på anatomilektionen, försöker berätta allt möjligt för honom. 

Patrick har Aspergers syndrom och han har redan till­räckligt med bekymmer i sitt liv. Han har svårt att förstå sig på människorna omkring honom och han är besatt av tanken på döden den märkliga dörr som bara öppnas åt ett håll och som hans far försvann igenom en dag för tio år sedan. 

Det är denna besatthet som fått honom att välja kursen i anatomi, men nu har hans sökande efter svar lett honom i riktning mot ett mer påtagligt mysterium, kanske rentav ett mord. Vem är den man som talar till honom från dissektionsbordet? Och hur hamnade han egentligen här?

Samtidigt som en död man bit för bit avslöjar sina dolda sanningar för honom, upptäcker Patrick hemligheter i sin egen familjs förutna. Till slut är bara en sak säker: Ingenting är vad det ser ut att vara.

Kommentar:
Belinda Bauer golvade mig totalt med sin debutroman Mörk jord, som var - och är - något av det bästa jag läst i spänningsväg. Hennes två följande böcker, Skuggsida och Ni älskar dem inte, var även de mycket bra men de nådde inte riktigt upp till samma nivå som Mörk jord

Nu med Betraktaren lämnar hon invånarna i Shipcott och den dimmiga Exmoorheden bakom sig och förflyttar sig inomhus. Stora delar av handlingen utspelar sig i en obduktionssal, en av de mest makabra miljöer man kan tänka sig. Det kittlar av olust när anatomistudenterna  dissekerar kropparna och det känns redan från början av boken att det här kommer att landa i en lika obehagligt angenäm läsupplevelse som Mörk jord
 
Patrick är en intressant och annorlunda karaktär. Hans Aspergers gör att han ser på världen på ett annat sätt än sin omgivning, det är svårt för honom att hantera vardagliga situationer. Men det gör honom också otroligt fokuserad och faktainriktad, det finns inte en detalj som passerar honom obemärkt förbi. Han är övertygad om att personen framför honom på obduktionsbordet blivit mördad och är fast besluten att avslöja sanningen.
 
Det finns också en spännande parallellhandling, om komapatienter på ett närliggande sjukhus, och historierna flätas så småningom i varandra på ett sätt som kanske inte riktigt är vad man trodde från början.
 
Betraktaren är Belinda Bauer i högform: spännande, obehaglig och annorlunda. Kryddad med svart humor, och framförallt sjukt bra. 
 
Fakta:
Originaltitel: Rubbernecker
Förlag: Modernista
Antal sidor: 335
Utgivningsår: 2013
Första meningen: Att dö är inte lika lätt som det ser ut på film.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är ...och dagarna går, Boktok73, Kulturloggen,  

The Returned, Återvändarna - Jason Mott

Över hela världen börjar människors anhöriga att återvända från andra sidan. Ingen vet hur eller varför det händer, om det är ett mirakel eller ett tecken på att den yttersta dagen är nära. En av de som återvänder är Harold och Lucille Hargraves son Jacob. Han dog många år tidigare i en tragisk olycka på sin åttaårsdag. När han plötsligt står utanför deras dörr, fortfarande åtta år gammal, vet de inte vad de ska tro.

Kaos bryter ut över hela jordklotet och den nyligen återförenade familjen Hargrave befinner sig mitt i en värld på randen till kollaps. De tvingas manövrera i en mystisk ny verklighet och genom en konflikt som hotar att riva upp själva meningen med vad det är att vara människa.

Kommentar:
Det är ett hisnande scenario som målas upp i Jason Motts Återvändarna. Tänk om de nära och kära vi mist plötsligt återvänder från det döda? Hur reagerar man, och hur reagerar omgivningen? Med glädje, rädsla eller kanske avundsjuka? 

Harold och Lucille förlorade sin åttaårige son Jacob i en drunkningsolycka 1966. Nu, nästan femtio år senare står han utanför deras dörr och ser ut precis som förr. Han har inte åldrats, men det har Harold och Lucille som med stela leder och gråstrimmigt hår finner sig bli föräldrar på nytt. 
 
I takt med att allt fler döda återvänder växer motståndet hos de "vanliga" levande. Det börjar med att återvändarna får utegångsförbud, upplopp sker och människor dödas, i vissa länder lagstiftas det om att återvändarna inte ska ha samma rättigheter som andra människor. Är det Gud eller djävulen som ligger bakom, eller finns det en annan förklaring? Snart blir hela Arcadia ett slags koncentrationsläger där militären vaktar.
 
Det här är en melankolisk och långsam berättelse, som delvis är något annat än jag förväntade mig. Det är inte en postapokalyptisk undergångsroman, utan handlar mer om kärlek och familjeband. Hur långt är människan beredd att gå för att skydda det hon älskar och tror på, och hur långt kan man gå av rädsla inför det okända?
 
Som idé är det här en fenomenal historia, men jag tycker inte det håller riktigt hela vägen. Jag saknar en del förklaringar - men jag inser också att det här inte är den sortens bok. Den håller sig på ett annat plan och för en annan diskussion. Det handlar inte om varför allt detta händer och söker inga svar, utan handlar istället om hur människorna reagerar på det. Lite i samma anda som En tid för mirakel, inga övriga jämförelser.
 
Och jag måste förstås nämna att boken ges ut av Harlequin, men låt det inte avskräcka er. Harlequin är mycket mer än bara läkarromantik, och jag hoppas att det kommer fler böcker i den här stilen. Återvändarna är helt klart läsvärd och har hyllats av många. I mars har tv-serien premiär, med namnet Resurrection (ABC).
 
Fakta:
Originaltitel: The Returned
Förlag: Harlequin
Utgivningsår: 2013
Antal sidor: 348
Första meningen: När Harold öppnade dörren den dagen fick han syn på en mörkhyad man i välsydd kostym som log mot honom.
 
Andra som bloggat om boken är Maddes bokblogg.
Finns på HarlequinBokus och Adlibris.

Kontorsninja - Lars Berge

Jens Jansen är trött på sitt liv och sitt jobb som mellanchef. Trött på att prestera. Efter att ha analyserat sin livssituation kommer han fram till den självklara lösningen på problemet. Han ska göra allt i sin makt för att försvinna.

Jens Jansen börjar leva ett liv med bakvänd dygnsrytm mellan innertak och yttertak på kontoret. Han äter överblivna konferensmackor och dricker kaffe från automaten. 

Till en början saknar ingen honom. Men så börjar fler och fler undra var han är. Är han på rymmen? Har han tagit livet av sig? Är han mördad?

Kommentar: 
Jag älskar tragikomiska skildringar från det grå kontorslivet av typen The Office eller Office Space - och inte minst den fenomenala Så fick vi se slutet av Joshua Ferris. Men jag tycker det är en outforskad genre. Med tanke på hur många människor som faktiskt jobbar i kontorsmiljö så borde det krylla av samtidsskildringar från post-it-lapparnas kungarike, men det gör det inte. I alla fall är det brist på bra sådana, så jag tog mig an Kontorsninja med stora förhoppningar.

Kontorsninja börjar ganska stillsamt, det är sådär lagom skruvat men håller sig inom ramarna, trots att mellanchefen på cykelhjälmsföretaget Helm Tech flyttar upp till innertaket och gömmer sig bakom hyllorna i förrådet. Men ju längre berättelsen lider ju mer skruvad och framförallt skarp och vass blir den. Det går från vardagsångest och existensialism hos den lilla människan till löneslaveri, kapitalism, utsugning och drömmen om ett Softopia.

Det är en bok som väcker funderingar, det är ju omöjligt att inte börja tänka som Jens och fundera över var man skulle kunna gömma sig på sin egen arbetsplats. Tyvärr är det rätt omöjligt på min eftersom folk titt som tätt springer och jobbar där på kvällar och helger. Och när det larmas på, ja då går ju larmet igång om jag börjar röra mig i lokalerna och inte hinner larma av. Och automatkaffet vill jag inte leva på. Å andra sidan var inte kaffeautomaterna hos Helm Tech särskilt lockande de heller... 

Jag gillar de smarta kapitelrubrikerna som alla är reklamslogans för kända varumärken och företag. Och jag gillar också det illustrerade omslaget av Martin Ander. Som helhet är Kontorsninja en tragikomisk, cynisk och ångestladdad historia, toppad med komiska inslag. Samhällskritik serverad med satir. Och kanske med förhoppningen att vi alla ska bromsa in och underprestera mera.

Fakta:
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2013
Antal sidor: 345
Första meningen: Kartongen stod placerad på en lastpall.

Finns på Bokus och Adlibris.