Omslag med riv


Här är några riviga omslag som skapar en tredimensionell känsla. Vad döljer sig där bakom?
Och visst blir man nyfiken på att läsa dem alla tre?

Visste ni att bilden bakom The Goldfinch heter Het putterje, och är en målning av den nederländske 1600-talskonstnären Carel Fabritius, som var elev hos Rembrandt.

Just for Christmas - Scarlett Bailey

Scarlett Bailey, a.k.a Rowan Coleman, är tillbaka med ännu en julkaramell. Förra årets Married by Christmas var en riktig hit och seglade direkt upp på min feelgood/chick-lit-topplista. Och as far as jul-lit goes var det den allra bästa jag nånsin läst. Dittills alltså, men nu är det nytt år och nya böcker.

Just for Christmas handlar om Alex Munro, som flyr hemifrån när hon får veta att hennes bästa vän och tillika stora kärlek Marcus ska gifta sig. Med krossat hjärta lämnar hon Edinburgh, sin pappa, och hela sitt liv bakom sig och flyttar till en liten stuga i Cornwall. (Ni hör ju redan här - Cornwall och julfirande i samma bok, kan det gå fel?)

Alex har fått jobb som hamnföreståndare (en till bra grej, ett annorlunda och icke förutsägbart yrkesval) i Poldore, en liten by med udda och excentriska karaktärer (Stars Hollow-feeling!) som mer eller mindre tvingar henne att delta i det traditionsenliga julspelet.

Alex tvingas inte bara samsas med sina nya grannar, till stugan hör också en sjabbig och illaluktande gammal hund, Buoy, som vägrar flytta på sig. Den hunden är en underbar karaktär, det är nästan så att man kan höra honom prata, så tydlig och egen är han.
 
Hon möter också Ruan (åh!) som bor i en ombyggd fyr (åh!) och bär på både bagage och hemligheter. Och så dyker plötsligt Marcus upp, en aning vilsen när hans bästa vän övergett honom. Och när fler oväntade personer från Alex förflutna också dyker upp i Poldore blir det en helt oförglömlig jul...
 
Och det här är precis så underbart som det låter, och som omslaget ger sken av. En härlig historia, sköna karaktärer och massor av twister och förvecklingar. Galet bra! Jag får förresten lite vibbar av Ali McNamara's Breakfast at Darcy's, själva atmosfären på den irländska ön och den cornwallska byn påminner om varandra.
 
Men det är bara att konstatera - Scarlett Bailey är jul-feelgoodens drottning. Mer glitter än så här blir det inte. I love it! 
 
Fakta:
Förlag: Ebury Press
Antal sidor: 390
Utgivningsår: 2013
Första meningen: It took a few seconds after she killed the lights and switched off the engine, for Alex Munro's eues to adjust to the dark.
 
Finns på Bokus och Adlibris.

Frälsaren - Jo Nesbø

En man blir ihjälskjuten under Frälsningsarméns konsert, mitt i julstressen på Oslos mest kända gata. Brottet är obegripligt, vem vill se frälsningssoldaten Robert Karlsen död?

Bildupptagningar från platsen pekar ut en misstänkt, men polisens identifikationsexpert förvirras av att ansiktet förändrar sig från bild till bild. Snart visar det sig att man har att göra med en ansiktslös torped, känd som Lilla frälsaren under Balkankriget.

Att Robert Karlsen och Frälsningsarmén skulle ha något mörkt i sitt förflutna förefaller osannolikt, men Harry Hole och hans kollegor nystar långsamt upp en historia som leder dem in i Oslos mörka nattvärld. Och det är bråttom, för det är tydligt att mördaren inte har avslutat jobbet än.

Kommentar:
Såhär innan jul brukar jag alltid se till att läsa några böcker med jultema för att komma "in the spirit". Vanligtvis feelgood, gärna med New York eller engelska landsbygden som kuliss, och så lite romantik på det. Frälsaren utspelar sig i december, veckorna och dagarna innan jul, i de mörka och kallaste delarna av Oslo, men julstämningen är förstås obefintlig. Här är det mördarjakt på en ansiktslös mördare.
 
Frälsaren är Jo Nesbøs sjätte bok med Harry Hole i huvudrollen, och jag är så glad att jag börjat läsa norrmannen så sent. Jag behöver inte vänta ett år på varje del utan kan läsa dem i ett svep om jag vill. Och det vill man gärna.
 
Förra boken Djävulsstjärnan, avslutade den så kallade Oslotrilogin, historien med Tom Waaler fick sin upplösning men trådarna hänger kvar även i den här boken. Harry har fått en ny chef, Rakel har en ny man i sitt liv, och Harry kämpar på med att hålla sig nykter och gör som vanligt polisarbetet på sitt eget sätt.
 
Själva historien och jakten på Lilla frälsaren är grymt spännande, och som alltid i Nesbøs böcker vet man inte riktigt hur allt hänger ihop förrän på slutet. Det enda man kan vara säker på är att det kommer bli en dramatisk och oväntad upplösning.
 
Fakta:
Originaltitel: Frelseren
Förlag: Pocketförlaget
Antal sidor: 502
Utgivningsår: 2013 (2005)
Första meningen: Hon var fjorton år och övertygad om att om hon blundade och koncentrerade sig så kunde hon se stjärnorna rakt genom taket.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Bokmoster.