Livrädd - S.J. Bolton

Deckare, Spänning / Permalink / 1

En våg av självmord sköljer över Cambridges universitet. Varje gång är det en kvinnlig student. Och varje självmord är begått under mer chockerande omständigheter än det föregående. 

Polisen vet att det inte kan vara en rad sammanträffanden. Men de kan inte bevisa det. Enda sättet att utreda fallen är att placera någon under täckmantel. En ung polis, en kvinna lika utsatt som de andra. Lika oförberedd på den mardröm hon möter. Lacey Flint har all anledning att vara försiktig.

Kommentar:
Jag knockades totalt av Boltons Nu ser du mig, som var (och är) något av det mest spännande jag läst. Så det var med stora förhoppningar jag tog mig an uppföljaren Livrädd. Tack och lov blev jag inte besviken. Det är visserligen inte lika nagelbitande spännande som föregångaren, men det är ruggigt, rysligt och obehagligt hela vägen. Tyvärr läste jag den i solstolen vilket säkert drog ner skrämselfaktorn - inomhus en höstkväll hade nog historien varit än mer spännande. 

Visst finns det logiska luckor, och slutet lämnar en del att önska, men det spelar ingen roll när resten är så pass bra. 

Jag gillar Boltons sätt att skriva, med cliffhangers och korta kapitel, och jag är förtjust i Lacey Flint, komplex och jagad av sitt förflutna. Ser nu fram emot bok nummer tre!
 
Fakta:
Originaltitel: Dead Scared
Förlag: Modernista
Antal sidor: 411
Utgivningsår: 2013
Första meningen: När ett stort föremål faller från hög höjd accelerar hastigheten med vilket det färdas tills luftmotståndets uppåtriktade bromskraft blir densamma som gravitationskraftens nedåtriktade drivkraft.
 
Finns på Bokus och Adlibris.

Huliganerna kommer på besök - Jennifer Egan

Skönlitteratur / Permalink / 2

Jag har varit sugen på den här boken sedan den släpptes, främst på grund av det fina omslaget, men också för att den blivit prisad och hyllad på så många ställen. Men jag har ändå inte kommit mig för att läsa den, förrän den kom ut i pocketform på svenska, och till och med då har den blivit liggande i läshögen rätt så länge.

Jag har ingen annan förklaring än att mitt undermedvetna var något på spåren och försökte tala om för mig att det här inte är en bok för mig. För efter utläsningen sitter jag som ett frågetecken och kan inte förstå varför det här ska vara så fantastiskt? Vad är det alla andra ser som inte jag ser?
 
Det handlar om tid, tidens flyktighet, tidens påverkan, men det är inte en linjär berättelse utan den flyter omkring, hoppar mellan tid och personer. Det är många karaktärer som ibland möts i varandras berättelser, men det är inte många av karaktärerna som sticker ut och gör mig nyfiken. Det är varierande kvalitet på de olika avsnitten också, en del fängslar mig, andra får mig att gäspa.
 
Låt er inte luras av säljtexten: "en roman som är ett rockalbum, eller ett rockalbum som är en roman", för det stämmer inte alls. I rockmusik finns känsla, råhet, passion, och inget av det avspeglas i boken som hela tiden håller sig på ett plan där bara intellektuella, kyliga känslor härskar. och den gräver inte djupare ner i köttet.
 
Huliganerna kommer på besök är en axelryckning, varken mer eller mindre, och jag kan inte förstå hajpen. Det här är inget märkvärdigt. Det känns som ett experiment med många bitar inslängda "bara för att". Till exempel powerpointdelen, där innehållet visserligen är något av de intressantare kapitlen, men formmässigt är det inte genialt. Alls. Det här är ett typiskt exempel på när form, metod och stil är viktigare än själva innehållet.
 
Det bästa med den här boken är att den brädade Jonathan Franzens Frihet i National Book Critics Circle Award, något som många såg som sensationellt. Men det mest sensationella var hur nyheten illustrerades med en bild på förloraren istället för på vinnaren. Det var nog svårt för alla Franzenkramare att smälta att gullegrisen förlorade, och det mot en kvinna gud förbjude. Så bara för det Jennifer Egan, så gillar jag dig.
 
Fakta:
Originaltitel: A Visit From the Goon Squad
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 342
Utgivningsår: 2012
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Bokhora, StringhyllanBreakfast Book Club...och dagarna går.

Känslan av död - Elly Griffiths

Deckare / Permalink / 5

Det är halloweenkväll i Norfolk. På Smiths museum förbereder man ett ovanligt evenemang. Inför en handfull speciellt utvalda gäster ska en medeltida kista öppnas. Den väntas innehålla kvarlevorna av en biskop. Men när arkeolog Ruth Galloway kommer dit hittar hon intendenten livlös bredvid kistan, blödande från näsa och mun. 

Kommissarie Nelson får hand om fallet. Det framkommer att intendenten nyligen mottagit hotbrev från en grupp aktivister som vill att museets samling med aboriginska kranier ska återlämnas. Men är detta verkligen motivet? Då ytterligare en person dör och Nelson oförklarligt insjuknar förstår Ruth att det måste handla om något mer än kranierna. 

Kommentar:
Känslan av död är Elly Griffiths fjärde bok om arkelogen Ruth Galloway. Griffiths deckare är underhållande tidsfördriv, jag gillar Ruth, hon är den stora behållningen. Hennes yrke som rättsarkeolog och allt vad det innebär är också väldigt intressant. Alla karaktärer är för övrigt vältecknade, och det är ett stort plus. Men det som gör att jag inte omfamnar de här böckerna totalt är att de är skrivna i presens. Jag stör ihjäl mig på det. Det blir onödlgt ospännande och många gånger känns det klumpigt.
 
Böckerna om Ruth Galloway är klart läsvärda, halvspännande och småkluriga, men jag sitter inte direkt med andan i halsen. 
 
Fakta:
Originaltitel: A Room Full of Bones
Förlag: Månpocket
Antal sidor: 285
Utgivningsår: 2013
Första meningen: Kistan utgör defintivt en arbetsmiljörisk.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är FiktiviteterEtt hem utan böcker, Stringhyllan och Bokstunder.
Till top