Var blev du av Bernadette - Maria Semple

I designkretsar är hon en revolutionerande arkitekt som slutat skapa. För mammorna i Seattle är hon ett hot och en plåga. Hennes man, datageniet Elgie Branch, är orolig för hennes mentala hälsa. Men för deras 15-åriga dotter Bee är Bernadette världens bästa mamma.
 
När Bernadette plötsligt försvinner samlar Bee ihop alla dokument hon kan för att finna ledtrådar till vad som hänt - e-post, hemliga lappar, rektorsrapporter, läkarjournaler och FBI-handlingar. Alla spår pekar mot en resa till den vita kontinenten, Antarktis.
 
Kommentar:
Jag inser att jag skulle vara en bra kandidat för att få komma till Sydpolen, där den psykologiska profilen säger att man ska vara en individ med blasé attityd och asociala tendenser, känner sig bekväm med att tillbringa långa perioder ensamma i små rum, som inte känner behovet av att gå ut och träna och kan klara sig långa perioder utan att duscha. Det är ju nästan på pricken jag. Och bokens Bernadette. Därutöver inga likheter oss emellan.
 
Var blev du av Bernadette består till stor del av e-mail, brev och små lappar som är relaterade till Bernadettes försvinnande. Till en början är det nästan bara den sortens korrespondens och inget vanligt berättande, och jag har ofta svårt för den sortens böcker. Så även den här gången.
 
Det är många olika röster som ska ge liv till berättelsen, och jag får inget direkt flyt i läsningen. Det blir lite mycket lapptäcke över det hela, och det tog ett bra tag innan jag verkligen kom in i boken. Men då blev det också riktigt bra. Det är en kul, udda, skruvad berättelse men också med ett allvar och en botten.
 
Jag gillar omslaget också, jag tycker om när man är trogen originalet. Men i det här fallet så är ändå originalomslaget ett strå vassare. Både typografin och kompositionen är bättre i originalutförandet.
 
Fakta:
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 340
Utgivningsår: 2012
Första meningen: När jag frågar pappa vad han tror hände med mamma, säger han alltid: "Det viktigaste är att du förstår att det inte är ditt fel."
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Bokhora, Annas bokprat och Böckerx3.

Gale - Karl Eder

Teneriffa, november 2001. Tvillingtornen har just rasat och världen tycks stå i brand. I Santa Cruz hamn ansluter Daniel till Gale och Devan, ett irländskt par som annonserat efter besättningsmän till sin seglats över Atlanten. Snart kommer också tyska Matthias ombord.

För Daniel är havet en väg ut, en chans att omskapa sig själv. För Gale och Devan är det en dröm som går i uppfyllelse. Matthias behöver bara en paus. Men Venja är en liten segelbåt, och ute på öppet hav blir besättningens utsatthet snart uppenbar för var och en. Avskurna från omvärlden går de fyra allt längre in i en egen verklighet med otydliga spelregler. Samtidigt tycks det allt viktigare att få klarhet i vem Daniel är, och vad det är han flyr ifrån...
 
Kommentar:
Seglingsböcker är ett litet subintresse hos mig kan man säga, jag dras till böcker om äventyrliga jordenrunt-seglare, som kämpar ensamma mot det stora havet, och min högsta dröm är att mönstra ombord på ett skepp som Sofia och leva likt en vagabond på de sju haven. Men jag är alldeles för hemmakär, vattenrädd och oäventyrlig för att göra verklighet av mina drömmar. Så jag läser istället.
 
Att läsa en bok som Gale bygger inte direkt på min längtan att segla jorden runt, snarare tvärtom. Det här är en tät, närmast klaustrofobisk berättelse där fyra personer försöker samsas på en liten yta. Den är långsamt och lågmält berättad, och spänningen byggs gradvis upp. Man vet hela tiden att något kommer att hända, bara inte riktigt vad, eller på vilket sätt. 
 
Och jag tycker verkligen om det jag läser, jag vänder sida efter sida som en besatt och väntar på det där crescendot, intensiteten ökar steg för steg, snart kommer det, och så händer det! Och.. så.. poff. Så var boken slut. Och det var en liten besvikelse, det höll inte hela vägen i mål som jag hade hoppats på. Hade Karl Eder drivit på lite till, borrat sig ner i karaktärerna och låtit den där stora finalen explodera, då hade det kunnat bli helt fantastiskt bra. Nu blev det samlade omdömet istället nja.
 
Fakta:
Förlag: Natur & Kultur
Antal sidor: 209
Utgivningsår: 2013
Första meningen: Tåget rullade in under det välvda glastaket.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Breakfast Bookclub, Bokstugan och Biblophilia.

I saknaden föds hatet - Peter Bäckman

Med ett välriktat skott skickar en man en annan man till dödsriket. Motivet är solklart. Ingen ska behöva genomlida det han genomlidit, ingen ska behöva lämnas ensam, ingen ska behöva sakna som han gör. Därför måste de dö. Äcklen. Avskummen. Odjuren.

När Stefan Tideman och hans kollegor vid Östersundspolisen börjar nysta i mordet inser de inte vad de har ställts inför. De jagar en mördare som just påbörjat sitt uppdrag. En man som drivs av kraften i ett ekande tomrum. En man som inte skyr några medel för att nå sitt mål; Återförening.
 
Kommentar:
I saknaden föds hatet, är Peter Bäckmans andra roman om krimgruppen vid Östersundspolisen, och den tar vid där Frostbett slutade. Och nu har Bäckman lagt in en högre växel.
 
Även den här gången skriver han om utsatthet - i förra boken mobbing och här sexuellt utnyttjande. Och det känns lite extra obehagligt att läsa den här boken just nu, efter det tragiska som hänt i Kumla. Både i boken och i verkligheten handlar det om pedofiler som söker sina offer på internet genom att utge sig för att vara någon annan.
 
Det är spännande läsning och tempot är rappt. Det händer saker hela tiden. Jag klagade lite på dialogen förra gången, det tänker jag inte göra nu, för den har blivit bättre. Men jag skulle till nästa bok också vilja se en perfekt upplösning - något av det svåraste att få till i kriminalromaner. Här är det full fart och spännande hela vägen in i mål, men jag hade gärna sett att säcken knöts ihop helt. Fast några trådar kanske medvetet lämnats lösa för att sys ihop i nästa bok...
 
Fakta:
Förlag: Jengel Förlag
Antal sidor: 272
Utgivningsår: 2012
Första meningen: Han hade bestämt sig för att dö, sedan vägt alternativen i månader och till slut kommit fram till att det som brann i honom inte skulle få brinna vidare, inte skulle få ta fäste ordentligt för att sedan explodera.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Violens boksida.