Spännande sommarläsning

Häromdagen listade jag sommarens bästa pockettips. Nu är det dags att bjuda på några pocketfavoriter när det gäller deckare och spänningsromaner. 

Belinda Bauers två första romaner, Mörk jord och Skuggsida, finns i pocket, tredje boken Ni älskar dem inte kommer som pocket i höst. De är fristående men hänger ändå ihop i och med att de utspelar sig i samma lilla samhälle, Shipcott, och samma personer återkommer i böckerna, så jag rekommenderar att ni läser dem i rätt ordning. Mörk jord är något av det bästa jag läst - någonsin - när det kommer till psykologiska spänningsromaner. Både miljöbeskrivningarna och personporträtten är i toppklass, och spänningen! Så intensiv och tät, och obehaglig. 

Psykologisk spänning av svenska författare hittar man med Camilla Grebe och Åsa Träff vars två första böcker Någon sorts frid och Bittrare än döden finns i pocket, tredje delen Innan du dog kommer på pocket i augusti. Jag har läst de två första och de är båda oliidligt spännande. Såväl direkt knock-out spänning som spänning av det krypande, smygande slaget. Det finns också en svärta och ett mörker som gör att böckerna sticker ut.  

Sommar för mig är Viveca Sten, som jag tycker är Sveriges bästa deckarförfattare när det gäller "trivseldeckare". Jag älskar Sandhamn och skärgårdsmiljön som skapar en härlig sommarkänsla. Böckerna brukar alltid handla om ett mord, en polisutredning och så lite relationsproblem. Det är småspännande och tryggt på samma gång, aldrig särskilt otäckt, inga onödiga våldsamheter. Skön sommarläsning i solstolen helt enkelt. I stundens hetta är femte boken i Sandhamnsserien, sjätte boken I farans riktning finns än så länge bara som inbunden. Även de här bör man läsa i rätt ordning och börja med första delen I de lugnaste vatten.

Min danske favorit Jussi Adler-Olsen har skrivit fem böcker om coldcase-gruppen Avdelning Q, de fyra första finns i pocket. Kvinnan i rummet är första delen. Här är det rafflande spänning, det går snabbt, händer saker hela tiden, och just när man tror att man vet nästa steg så händer något helt annat. Jag brukar annars vara mest förtjust i lågmälda, långsamma deckare, men jag har verkligen fastnat för Adler-Olsens sätt att skriva. Förutom att det är spännande så bryter han av med humor och samhällskritik, och jag gillar samspelet mellan utredaren Carl Mørck och hans assistent Assad.
 
 Jag har också en norsk favorit i Thomas Enger, vars två första kriminalromaner om journalisten Henning Juul, Skendöd och Fantomsmärta, finns i pocket. Huvudhandlingen i böckerna är Hennings jakt efter den person som tände eld på hans lägenhet där hans son brann inne. Vem gjorde det och varför? Det är grymt spännande och porträttet av den plågade, sargade Henning, är  vältecknat. Mörker och svärta, så även här...
 
 
Själv ska jag ägna sommaren till att bekanta mig med Jo Nesbø - jag har faktiskt aldrig läst honom. Då är det på tiden, va? 
 
 

En välbevarad hemlighet - Kate Morton

1961
En solig sommardag har sextonåriga Laurels familj picknick nere vid bäcken. Själv gömmer hon sig i sin gamla trädkoja däe hon ligger och drömmer om Billy, om London och framtiden. Men innan den idylliska eftermiddagen övergår ikväll kommer Laurel att ha blivit vittne till ett fruktansvärt brott som förändrar allt.

2011
Laurel är en firad skådespelerska men hon plågas fortfarande av minnena från den där dagen. För att söka sanningen återvänder hon till föräldrahemmet och börjar pussla ihop bitarna i en dramatisk historia som sträcker sig tillbaka till andra världskriget. Hennes mor bär på en hemlighet som visar sig vara långt mer omskakande än Laurel någonsin kunnat föreställa sig.

Kommentar:
Jag älskade Kate Mortons Den glömda trädgården och I det förflutna, båda två otroooligt fängslande historier, kryddade med mystik, dramatik och familjehemligheter som kommer upp till ytan. Riktig slukarläsning! Här är formen densamma, Kate Mortons stil känns igen, men det här är ljusår sämre än de båda tidigare. Jag är så gruvligt besviken.
 
Först och främst så köper jag inte själva historien som rullas upp. I slutändan känns det hela som "why bother", mycket väsen för ingenting. Jag köper inte heller Laurel som ingenstans verkar vara en dam i pensionsåldern. Det kryllar av logiska luckor. Det känns mest som ett enda stort frågetecken, vad har hänt med Kate Morton? 
 
Nej, jag strycker ett streck över denna och sorterar in den under tillfälliga olycksfall i arbetet. Kate kan så mycket bättre!
 
Fakta:
Originaltitel: The Secret Keeper
Förlag: Forum
Antal sidor: 430
Utgivningsår: 2012
Första meningen: En gård långt ut på engelska landsbygden en sommardag i början av 1960-talet.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Feelgodbibliotekarien, Books on my mind, Den läsande kaninen och Lingonhjärta.
 

Sommarens bästa pockettips

Sommar och semester betyder tid för bokläsning. Alla läser. Sällanläsaren vill ha en pocket med sig i solstolen och vi som redan läser mycket vi läser ännu mer under sommarmånaderna. Men vad ska man läsa då? Jo, det här förstås:

Mississippi  av Hillary Jordan är en berättelse om rasism och fattigdom. Originaltiteln är Mudbound och det är ett träffande namn. Det finns en tyngd i gyttja, och det finns en tyngd i boken som sliter och drar i dig när du läser. Det är motstånd, mörker, regn, hetta, lust, allt trycker, kväver och klistrar sig fast in på bara skinnet. Den tryckande stämningen byggs sakta upp och blir allt tätare och intensivare, och man vet att det oundvikligen kommer att leda till en katastrof. Finns på Adlibris och Bokus.

Är du ute efter något lättsammare och känner för att skratta så väljer du med fördel Gräspojken av Christer Lundberg. En bisarr och helt galen skröna om en vanlig (nåja) pojkes uppväxt. Knark, sex och mord i en lustfylld vintervalla. Finns på Adlibris och Bokus

 

Tycker du att skrönor och skruvat blir för mycket, så skrattar du kanske hellre åt den tragikomiska Boken om Joe av Jonathan Tropper. Tropper är min husgud, det finns ingen som kan skriva så rakt in i hjärtat på mig. Det här handlar om författaren Joe som skrivit en utlämnande roman om sin uppväxt och nu återvänder till hemstaden där han inte direkt hyllas som en hjälte. Finns på Adlibris och Bokus.

En av de mest tankeväckande och intressanta böcker jag läst är Den odödliga Henrietta Lacks av Rebecca Skloot. Det är den fascinerande historien om Henrietta Lacks som dog 1951 av livmoderhalscancer. Innan hon dog tog en läkare prov från hennes tumör och det visade sig att hennes celler gjorde något som inga andra mänskliga celler hade gjort - de överlevde utanför kroppen och fortsatte dela sig. Och de delar sig än idag. Hennes celler finns i praktiskt taget varenda laboratorium över hela världen. Hennes celler var med under den första rymdfärden, de har bidragit till några av de viktigaste framstegen inom läkekonsten: poliovaccinet, kloning, cellgiftsbehandling, kartläggning av gener, provrörsbefruktning och så vidare... Helt fantastisk läsning. Finns på Adlibris och Bokus.

Och så har vi några guldkorn på engelska som ännu inte hittat sina vägar till svenska förlag:

Först och främst The Dog Stars av Peter Heller, en postapokalyptisk godbit i samma anda som Vägen och En tid för mirakel. Det handlar om Hig som lever ensam med sin hund och sitt flygplan på ett övergivet flygfält efter att en influensaepidemi utrotat i princip hela befolkningen. Ensamheten tär. Men det måste finnas något där ute. Det är en mycket vacker berättelse, både i språk och stämning. Sorglig, men med ett hopp som genomsyrar allt. Finns på Adlibris och Bokus.

En bok i helt annan anda är You Had Me At Hello av Mhairi McFarlane. Feelgood, romantik och nostalgi i en välskriven och smart förpackning. Passar perfekt till dig som gillade En dag ända fram till slutet. Finns i storpocket på Adlibris och Bokus.

 
 
 
Men deckare då? Ska man inte läsa deckare på sommaren? Jodå. Klart man ska. Men de förtjänar ett helt eget inlägg.