Bara ett barn - Malin Persson Giolito

Alex Andersson är inte som andra barn. Han pratar knappt, hamnar jämt i slagsmål och har svårt att koncentrera sig. Det dröjer inte länge förrän Alex lärare börjar misstänka att han blir misshandlad. När polisen kopplas in och socialen tar pojken från sina föräldrar utses Sophia Weber, delägare på en liten advokatbyrå i Gamla stan, till Alex advokat. 
 
Alex Andersson, sju år gammal, väger inte ens trettio kilo. Han kan vare sig åtalas eller straffas, kan inte klockan och har ingen aning om vad en advokat egentligen håller på med. Men trots att hans öde till en början verkar vara ett vanligt rutinärende, bara ännu en sorglig historia bland alldeles för många andra, så visar det sig snart att allt är långt värre än någon kunnat ana.
 
Kommentar:
Den här boken bestämde jag för länge sedan att jag inte skulle läsa, trots att jag gillar Malin Persson Giolito och läser henne mer än gärna. Men ämnet. Barn som far illa. Nej, jag fixar inte riktigt det och tänkte att det här är en tung och jobbig historia. Men så fick jag boken av en kompis som inte ville ha den, så jag läste. Och det visade sig vara ett bra drag.
 
Visst är det lite jobbigt att läsa om Alex, hans blåmärken, hans trassliga hemförhållanden. Men det blir inte för jobbigt. Malin Persson Giolito är en "på ytan"-författare snarare än en "på djupet"-författare vilket är en fördel i det här fallet. Det blir aldrig riktigt jobbig och outhärdlig läsning. Det är tvärtom ett ganska bra sällskap att ha med sig på stranden eller i hängmattan.
 
Det är intressant att följa med i turerna kring tvångsomhändertagning - socialen, polisen, advokaten. När det blir brottsutredning med mediabevakning och polisförhör. Hur hela apparaten fungerar. Eller inte fungerar.
 
Bara ett barn är första delen i en serie med advokaten Sophia Weber. Hon känns som en trovärdig och lagom problemfylld huvudperson för att bli intressant. Del två Bortom allt rimligt tvivel kom ut förra året.
 
Fakta:
Förlag: Pocketförlaget
Antal sidor: 235
Utgivningsår: 2011
Första meningen: Det är något fel på den där ungen.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är En bok om dagen, alkb.se och Lottens bokblogg.

25 tecken på att du är bokberoende

Kolla in BuzzFeeds lista, 25 Signs You're Addicted To Books, för lite nördhumor...
 
 

Fågelhuset - Ester Roxberg

Välkommen upp på scenen! Skådeplatsen är ett kontor i Stockholm. Genom praktikanten Livs många gånger opålitliga och minst sagt uppfinningsrika blick sätts kulturbranschens miljöer och figurer under lupp. En sanslös resa rakt upp och in bakom finrummets kulisser, där inget visar sig vara vad det utger sig för.
 
Kommentar:
Det här handlar om Liv som fått en eftertraktad praktikplats på ett förlag, med allt vad det innebär. Det vill säga finnas till hands dygnet runt, städa, skriva refuseringsbrev och koordinera fester. En slags surrealistisk samtidssatir kanske man kan säga.
 
Jag har lite svårt för Roxbergs stil, eller kanske snarare för stilistiska romaner i allmänhet. När stilen på nåt sätt tar över innehållet. I våras läste jag Roxbergs Antiloper, den tycker jag var betydligt bättre, den gav mig mer, den berörde. Fågelhuset passerar mig ganska obemärkt förbi och gör inget större avtryck.
 
Fakta:
Förlag: X Publishing
Antal sidor: 198
Utgivningsår: 2013
Första meningen: Jag känner syret successivt försvinna under dunet, söker en anledning till att stiga upp.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Fiktiviteter.