Dead Water - Ann Cleeves

Ann Cleeves är en av mina favoritförfattare. Med böcker som Svart som nattenVita nätter och Rött stoft  har hon fått mig att älska de karga Shetlandsöarna och den lika karge Jimmy Perez. Med Blå gryning krossade hon mitt hjärta och solkade ner hela Shetlandskvartetten, det kändes som att hon berövade mig och alla som följt hennes böcker på ett riktigt avslut. Jag tog det nästan personligt och gjorde något som jag aldrig tidigare gjort: mailade en författare och frågade varför. Jag fick min förklaring och ett löfte om fler böcker, och nu efter nästan tre års väntan är Dead Water här. Jimmy Perez är äntligen tillbaka.
 
Efter händelserna i Blå gryning försöker Jimmy Perez bygga upp sin tillvaro och komma ikapp verkligheten. Han har ännu inte gått tillbaka i tjänst, men när en journalist hittas mördad i en båt på stranden väcks hans nyfikenhet.
 
En kvinnlig utredare, Willow Reeves, anländer från Hebriderna för att leda arbetet och med Perez vid sin sida startar efterforskningarna.
 
Det är oklart varför den mördade journalisten, Jerry Markham, befinner sig på öarna. Är han bara på semester hemma hos föräldrarna, eller jobbar han på en story som rör olje- och gasindustrin kontra ett vind och vattenkraftsprojekt? Bit för bit läggs till pusslet, det blir snårigare och mer invecklat, hur hänger allt egentligen ihop?
 
Ann Cleeves är en mästare i genren "trivseldeckare". Man läser inte hennes böcker för den rafflande spänningens skull, utan för allt runt omkring. Miljöbeskrivningarna och persongalleriet är så levande, det känns som att man befinner sig på plats och upplever allt som händer. Tempot är långsamt, men det blir aldrig tråkigt. Som vanligt är det en klurig historia som förblir olöst fram till sista kapitlet. Historien svänger fram och tillbaka och det är helt omöjligt att avslöja mördaren innan Perez själv gör det. Och det är förstås väldigt roligt att få återse Jimmy Perez. Jag erkänner att jag är en smula besatt av honom och har undrat så hur han mår... 
 
Fakta:
Förlag: Macmillan
Antal sidor: 387
Utgivningsår: 2013
Första meningen: Jimmy Perez stopped for breath and looked out to sea. 
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Lottens bokblogg.

Bokhylla 91

Det här är en kreativ och annorlunda bokhylla, formad som en mandala. "Veronica's One-of-a-kind Mandala Book Shelf", designad av henne själv. Verkligen superfin!
Källa: Apartment Therapy.

Do You Come Here Often? - Alexandra Potter

Som ni vet är Alexandra Potter en av mina stora favoriter när det kommer till chicklit. Plockar man upp en bok av henne så vet man att man kommer att få något roligt, mysigt och lättsamt. Så även den här gången.
 
Do You Come Here Often? handlar om Grace, strax över trettio, förlovad sedan två år med Spencer. En rekordlång förlovning, men Spencer verkar ha problem med att bestämma datum för bröllopet. Det är alltid något annat som kommer i vägen.
 
När de är ute och firar Graces födelsedag så dyker en gammal bekant till Grace upp, Jimi. Jimi är killen som krossade hennes hjärta som tonåring, och de har inte sett varandra på tretton år. Jimi är ute på samma ställe och firar sin svensexa, hans eget bröllop är en vecka bort.
 
Men saker händer. Jimis bröllop ställs in, och Grace flyttar från Spencer. Grace och Jimi börjar umgås som vänner. Finns det känslor kvar? Kärlek? Bitterhet? Hämnd?
 
Det är inte en särskilt originell story, det här med personer från det förflutna som oväntat dyker upp har vi läst i många historier. Jag gillar sånt, allt som väcker nostalgikänslor hos mig får plus i kanten. Det här är dock inte det bästa jag läst. Det är en ganska lång historia, det tar tid på sig för saker att utvecklas. Det finns också ett par bifigurer som jag kunnat stryka helt ur handlingen för de tillför ingenting. 
 
DYCHO är inte en av Potters bästa, det märks att den har några år på nacken. men en okej Potter är fortfarande en bra chicklit. 
 
Fakta:
Förlag: Hodder & Stoughton
Antal sidor: 440
Utgivningsår: 2009 (2004)
Första meningen: "...So listeners, that brings us to our next love letter, this time it's Cindy from Paddington and she's looking for someone special to mend her broken heart..."
 
Finns på Bokus och Adlibris.