Nyckeln - Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

Det har gått knappt en månad sedan tragedin i Engelsfors gymnasiums gympasal, men De utvalda får ingen tid att återhämta sig innan deras värld vänds upp och ner igen. Frågor besvaras. Hemligheter avslöjas. Lojaliteter prövas. Tiden håller på att rinna ut, och De utvalda kan bara vara säkra på en sak: Allt kommer att förändras.

Kommentar:
Som jag har längtat efter att få ta itu med Nyckeln, den tredje och avslutande delen i Engelsforstrilogin. Och som jag har plöjt och grottat ner mig när jag väl började. Boken är på dryga 800 sidor men är så pass läsvänlig att man snabbt tar sig igenom den.

När jag var en sådär 12-15 år så var mitt och alla mina kompisars stora läsäventyr Sagan om Isfolket. Inget ont om den serien, för herregud vad jag älskade den, och gör än idag trots att jag inte skulle vilja läsa om den. Isfolket har satt stora avtryck och är fortfarande ett av mitt livs stora läsupplevelser. Hela släktsagan, de drabbade, magin - och de alldeles vanliga människorna. Inga jämförelser i övrigt med Engelsforstrilogin, men jag kan inte låta bli att tänka på hur mycket jag hade älskat Engelsforstrilogin om jag hade fått läsa den som ungdom. Och hur viktig den hade varit för mig, på ett helt annat sätt än när jag nu som vuxen läser böckerna. Älskar serien nu också, men utan den där tonårsbesattheten. Här finns ju dessutom allt det där som Isfolket saknade (läs genustänk, komplexa karaktärer) som är guld värt. Det finns så många olika personligheter att alla läsare hittar någon att relatera till. Det finns också så många lager i varje karaktär, man upptäcker hela tiden nya sidor eller de förändrar sig, precis som riktiga, levande människor.

Utan att skriva något om handlingen så kan jag säga att det är fantastiskt roligt att lägga boken ifrån sig och känna glädje över att Mats och Sara lyckas knyta ihop säcken på ett så bra sätt. Det är ett riktigt bra och värdigt slut på bokserien.

Har du inte läst Engelsforstrilogin bör du göra det. Har du en tonåring i din närhet, sätt böckerna i hens händer. Det här är böcker som väcker läsglädjen. 
 
Fakta:
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 812
Utgivningsår: 2013
Första meningen: Den bländande vitheten mattas av.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Maddes bokblogg, Vår bokvärldFridas bokhylla,  och Lottens bokblogg.

Step Back in Time - Ali McNamara

Ali McNamara är kvinnan bakom chicklit-favoriterna From Notting Hill with Love...Actually, From Notting Hill to New York...Actually och Breakfast at Darcy's, så mina förväntningar var mer än skyhöga inför hennes senaste release: Step Back in Time. Feelgood och tidsresor - en spännande kombo!

Det handlar om Jo-Jo, en karriärsinriktad och stressad revisor från 2013 som blir påkörd av en bil och kastas tillbaka till 1963. Hon vaknar upp med ny frisyr, nya kläder och ny identitet, men allt är inte främmande. George som äger skivbutiken är samma George som hon känner 2013, och hon märker snart att andra personer från hennes liv finns med på 60-talet: hennes assistent Ellie och en ytligt bekant vid namn Harry, fast de är inte samma personer utan helt andra som lever sina sextiotalsliv utan att ha gjort tidsresor.

Rörigt det blir så fort man ska prata om tidsresor, och naturligtvis är det minst lika rörigt för Jo-Jo. Hur ska hon kunna ta sig tillbaka till sin egen tid? George som kan en sak eller två om tidsresor försöker hjälpa henne att komma tillrätta i den nya omgivningen, men det dröjer inte länge förrän Jo-Jo återigen blir påkörd av en bil och förflyttas - till 70-talet den här gången. Med samma skivaffär, samma George, och två helt nya Ellie och Harry. Och lite andra förutsättningar och problem att handskas med. Sen upprepar det sig på liknande sätt genom 80-tal och 90-tal, hur ska Jo-Jo lyckas landa i 2000-talet igen? Och kommer hennes gamla liv att finnas kvar efter allt som hon har varit med om?

Det här är kul och händelserik läsning med massor av nostalgi och strösslat med Beatlesreferenser genom hela storyn. Kanske lite för strösslat. Och kanske lite för många tidshopp. Det blir lite väl ytligt i varje tidsperiod, det är egentligen bara Jo-Jo som man lär känna, man hinner aldrig komma någon annan in på skinnet. Om jag inte hade läst McNamara förut hade jag nog gillat det här ännu mer än jag gör, för jag vet hur bra hon kan skriva. Det här är den bok av henne jag tycker minst om, men det är ändå kul läsning och en stunds skön verklighetsflykt. Den framkallar dock inga fånleenden eller lyckorysningar som FNHWLA eller FNHTNYWLA gjorde.

Fakta:
Förlag: Sphere
Antal sidor: 436
Utgivningsår: 2013
Första meningen: 'Watch it, love!' the London taxi driver calls from his black cab as I dash across the busy road, weaving in and out of the congested lunchtime traffic, and into the nearest coffee shop to order my much-needed caffeine fix.

Finns på Bokus och Adlibris.

A Gift to Remember - Melissa Hill

Darcy jobbar i en liten bokhandel på Manhattan. Hon älskar böcker och drömmer om att hitta den där perfekte mannen hon hittills bara läst om. En dag när hon cyklar till jobbet kraschar hon in i en man som är ute och rastar sin hund. En snygg, välklädd, antagligen rik man, som knockas medvetslös och förs till sjukhus. Darcy står kvar, med dåligt samvete och mannens hund som hon bestämmer sig för att ta hand om.

Mannen, som visar sig heta Aiden, har tappat minnet. Han minns inte vem han är eller några detaljer om sitt liv, men Darcy gör allt hon kan för att hjälpa honom. Hon får tillgång till hans hus och förser honom med foton och andra detaljer i hopp om att han ska få minnet tillbaka. Hon upptäcker en värld långt ifrån sin egen, med resor och äventyr och bygger upp en bild av Aiden. Kan han vara den rätte för henne? Men vad händer när Aiden får minnet tillbaka, kan verkligheten matcha fantasin?

Det här låter ju verkligen som en perfekt bok - en bokälskande hjältinna, jul i New York, en charmerande och mystisk man, och en hund på köpet. Det kan nästan inte bli dåligt med de förutsättningarna. Men det här klickar inte för mig. Av flera anledningar. 

Dels har vi Darcy, hur underbar och trevlig och bokintresserad hon än verkar vara, så är det något som inte stämmer. Och jag tror det är just det - hennes stora kärlek till böcker och den person hon är känns oäkta. Det känns precis som att Melissa Hill har skapat henne för att 99% av alla hennes läsare kan identifiera sig med henne och säga att "hon är precis som jag!". Det känns inte helt äkta. Det blir för konstruerat. I vanliga fall gillar jag den här typen av karaktärer, men den här gången känns det för uttänkt.
 
Att det 2013 kan vara så svårt att få reda på vem Aiden är, och att ingen alls frågar efter honom på så länge känns också ologiskt. En googling så hade det varit klart. Sen önskar jag att det hade varit mer New York, och mer julstämning, synd att inte dra på lite mer när det ändå är en julbok. Och jag saknar också kemi mellan Darcy och Aiden. Här fanns alla förutsättningar för att få till en magisk historia - men utförandet är inte särskilt bra.
 
Fakta:
Förlag: Simon & Schuster
Antal sidor: 408
Utgivningsår: 2013
Första meningen: Anyone who says that money can't buy happiness has clearly never been inside a
bookstore.
Finns på Bokus och Adlibris.