Larma, släcka, rädda i Rosengädda - Emma Hamberg

Tessan och hennes get Bella har flyttat in i Rosengäddas förfallna stationshus. Tapeterna flagar och murbruket förfaller men hoppet om att förvandla förfallet till en mysig bykrog brinner starkare än allt annat.

Brandmannen Jonny sitter ensam i sin enorma tv-soffa med ett par 3D-glasögon på näsan, tittar på en dokumentär om delfiner och gråter. När han inte klarade årets fys-test så försvann snabbt det gamla livet.

Rafael kliver av tåget i Rosengädda med sina fladdrande svarta Armanikläder. Elegant som få och med en doft av hemligheter, dekadens och äventyr flyttar han in i det stora godset Smörkulla.
 
Kommentar:
Om jag skulle tvingas flytta in i och bo i en bok, så skulle jag tveklöst välja Emma Hambergs Rosengädda-böcker. Rosengädda nästa och Larma, släcka, rädda i Rosengädda är magiskt bra feelgoodläsning. Och det är smart feelgood - det är lättsam läsning men det är ändå inte glättigt och ytligt.
 
Emma Hamberg är helt unik inom sin genre i Sverige - eller ja överhuvudtaget. Jag kan inte komma på någon författare att jämföra henne med. Hon har skapat en egen liten nisch, och hon är riktigt bra på det hon gör. Jag älskar hennes "quirky", udda karaktärer som lyckas vara så vanliga i all sin excentriskhet. De är tecknade med varm och kärleksfull hand, och det lyser igenom. Matlagning, och passion för mat, löper som en röd tråd genom böckerna.
 
Och så är det förstås en fartfylld och rolig historia som berättas. Och inte minst härligt okonventionell. Men i grund och botten handlar det om att våga följa sitt hjärta och göra det som känns rätt, inte vad som förväntas av en.  
 
Läs och njut av Emma Hamberg!
 
Fakta:
Förlag: Piratförlaget
Antal sidor: 416
Utgivningsår: 2013
Första meningen: Ibland tar livet lyckliga vändningar man inte är förberedd på.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är En bok om dagen, Boktok73 och Bokparet.

En sekund i taget - Sofia Nordin

Jag flyr, springer nerför trapporna fast det inte finns någon som skulle kunna jaga mig. Det finns faktiskt ingen. Alla är döda. Mamma är död. Pappa är död. Min lillebror Ludvig är död. Och förmodligen alla andra också.

Febern har dödat hennes familj, alla i skolan och resten av samhället. Hedvig lämnar allt och ger sig av. Hon måste bort. På gatorna ligger döda kroppar och motorvägen är full av krockade bilar. Hon är ensam kvar i världen. Eller finns det någon annan där ute?

Kommentar: Det är minst sagt en obehaglig situation som Hedvig befinner sig i. Nyss var hon en vanlig tjej som gick i skolan - nu är hennes familj och hela befolkningen utplånad i en mystisk febersjukdom. Hon är ensam kvar.

Och vad gör man då? Det är en skrämmande situation att fundera på. Hur skulle jag själv klara av det? Vad skulle jag göra och vart skulle jag ta vägen? Hedvig blir fokuserad och skärpt - det är överlevnad som gäller. Hon tar en dag, en sekund, i taget, och skjuter sorgen åt sidan. Men det går inte helt att stänga världen ute...

En sekund i taget får mig att tänka på Andlös, det är lite samma tema och samma miljö. Men En sekund i taget riktar sig främst åt en yngre publik (dock är den riktigt bra och väl värd att läsas även av oss lite äldre!)
 
Jag gillar det här väldigt mycket, men tycker att slutet är för tvärt. Jag hoppas det betyder att Sofia Nordin kommer att skriva en uppföljare om Hedvig?
 
Fakta:
Förlag: Rabén&Sjögren
Antal sidor: 194
Utgivningsår: 2013
Första meningen: Jag flyr, springer nerför trapporna fast det inte finns någon som skulle kunna jaga mig,
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Bokhora, En bok om dagen, Fiktiviteter och Skuggornas bibliotek.  

Turning Forty - Mike Gayle

Matt Beckford är på topp. Han har en snygg fru, Lauren, en Porsche i garaget, och han flyger fram och tillbaka över hela världen i sitt välbetalda IT-chefsjobb. Det enda han saknar är ett eget trädgårdsskjul, något som varje vuxen man som är tillfreds med sig själv förtjänar. Och det är dags nu. Vid trettionio år är han äntligen mogen för det där skjulet. 

Men så säger Lauren att hon vill skiljas, och det sätter igång en serie händelser som leder till att Matt tvingas flytta hem till pojkrummet hos mamma och pappa i Birmingham. Ensam, pank, arbetslös. Inte alls så han hade planerat att fira sin 40-års dag.

Men Matt har en plan B. En plan som involverar hans gamla av/på-flickvän Ginny. Klart att deras gamla löfte ännu borde gälla, att de skulle bli ihop om de båda var singel vid 30. Spelar roll att de inte träffats på sex år?

Om namnet Matt Beckford klingar bekant så kanske ni tidigare läst Turning Thirty (Konsten att fylla 30). Men nu har det alltså gått tio år och 40-strecket närmar sig.
 
Och som alltid kan man lita på Mike Gayle. Det här är smart och roligt, ja faktiskt helt briljant. Matt är en underbar karaktär. Man hejar på honom. Man lider med honom. Och man tar fram skämskudden när hans mamma fixar honom en "play date". Men framför allt känner man med honom, när livet vänts upp och ner, när han inte riktigt vet vart han är på väg, och världen runt omkring honom fortsätter snurra på. Och man skrattar, högt och ofta.
 
Matts föräldrar är också helt underbara karaktärer. Trovärdiga och sådär lite lagom skruvade. Mike Gayle har än en gång skapat en pärla! (Och helt tidsmässigt perfekt för mig som är 39...) Läs den, men läs först Turning Thirty / Konsten att fylla 30. (Läs också Min legendariska flickvän och Konsten att vara ungkarl. Lad-lit när det är som allra bäst!) 
 
Fakta:
Förlag: Hodder & Stoughton
Antal sidor: 386
Utgivningsår: 2013
Första meningen: Wiping my hand against the steamed-up window of the taxi I press my nose against the cold glass to get a better look at the worn but sturdy facade of my destination: 88 Hampton Street, the three-bed Victorian terrace that my parents have called home for over forty years.
 
Finns på Bokus och Adlibris.