Charlotte Hassel - Frida Skybäck

Charlotte Hassel är hemligt förlovad med sin stora kärlek den unge adelsmannen Axel Gyllenstierna, men då hon en natt under dramatiska omständigheter tvingas fly och lämna landet skiljs de åt. Först tretton år senare, i april 1771, ses de igen på en bal på Stockholms slott. Charlotte, som numera är bosatt på ett gods i England, har nåtts av ett oroväckande bud och motvilligt begett sig tillbaka till Sverige. Väl där får hon åter bekanta sig med de människor hon en gång lämnat.

För Axel, som aldrig kunnat glömma sin första kärlek, ger det oväntade mötet upphov till en rad frågor. Sammanstötningen blir lika smärtsam för Charlotte som nu långsamt inser vad hon har gått miste om.

Från sitt nya hemland har Charlotte kunnat följa hur hennes familjs liv slagits i spillror, även om brevkontakten varit sparsam. Dessutom pågår en maktkamp i Sverige då kung Adolf Fredrik avlidit och kronprins Gustav befinner sig i Paris. Charlotte beslutar sig för att försöka hjälpa sin familj att återfå Hasselgården, men hon upptäcker snart att det finns starka makter i Stockholms societet som motarbetar henne.
 
Kommentar:
Det här är en härlig roman, späckad med passion, intriger, hemligheter och återhållsamhet. Historiska kärleksromaner ligger mig varmt om hjärtat, och allra helst om de utspelar sig under 1700-1800-tal. Här befinner vi oss i Stockholm år 1771 med pudrade peruker, kalescher, fiskmånglare och friherrar. Det Stockholm som målas upp känns trovärdigt och äkta.
 
Jag får lite vibbar av Borta med vinden när jag läser. Första mötet mellan Axel och Charlotte på festen påminner mig om första mötet mellan Rhett och Scarlett i biblioteket. Chatrine Chausson påminner mig om Belle Watling. Och det gillar jag. Men jag önskar att det hade blivit mer gnistor mellan Axel och Charlotte under resten av boken, det började så bra, men sen svalnade det lite grand. Det blev inte riktigt en Rhett och Scarlett kemi. Jag får också vibbar av Anna Godbersens Deluxe-serie, det är lite samma stil över böckerna även om Godbersen är en ytligare författare.
 
Jag gillar Charlotte Hassel mycket, det är underhållande och lättläst. Charlotte är en uppfriskande huvudperson som jag gärna skulle läsa mer om.
 
Men det jag inte gillar är alla slarviga missar, åtminstone i pocketupplagan. Det kryllar av avstavade ord mitt inne på raderna, och ungefär mitt i boken har ett stycke tacktext hamnat som skulle varit på sista sidan. Onödigt slarv och riktigt dåligt.
 
Fakta:
Förlag: Frank
Antal sidor: 312
Utgivningsår: 2012
Första meningen: Hon vaknade före alla andra och smög ut genom köksdörren.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Bokbunden, Calliope books, Sandras bokhylla och Boktagen.

Det där med bokmässan...

Att det den årliga bokmässan i Göteborg dragit igång har knappast undgått någon. Alla, precis alla är där. Alla utom jag. (Eller alla utom jag och En bok om dagen verkar vara där i alla fall.) Men så är det när man bor hundra miljarder mil från den så ocentralt belägna mässan och inte råkar ha tretusen kronor över att lägga på flygbiljetten, och inte heller haft den goda framförhållningen att boka hotellrum för tio månader sen. Ej heller har jag haft den goda smaken att klippa håret, färgat det, målat naglarna eller köpt nya kläder. Så jag håller mig hemma.
 
Men jag är inte bitter.... Jag tycker det är så kul för alla boknördar att det finns en mässa som dom kan åka till. Jag unnar dem det verkligen. För det verkar som att bokfolket inte är så vana att resa bort med tanke på den flod av twitter- och instagrambilder på tågresor och hotellrum som vällt in det senaste dygnet menar jag. Kul för dom att få göra något nytt och spännande. Komma ut lite. 
 
Och se där, där dök det upp en bild på en räkmacka på Facebook också. Men jag är inte bitter. Jag har räkor i frysen.
 
Själv ska jag tillbringa helgen med att läsa böcker. Nån måste ju hålla ställningarna. Jag har Yrsa Sigurdadottirs Eldnatt och Belinda Bauers Ni älskar dem inte att roa mig med. Inte fy skam. Och i läspauserna ska jag avundsjukt bläddra igenom alla sociala medier för att se vad jag missar i Göteborg...

Porträttet av dig - Isabel Wolff

Ella Graham är konstnär och försörjer sig på att måla porträtt. Det blir en speciell stämning i hennes intima ateljé, som ofta får fungera som biktbås där modellerna avslöjar sina innersta hemligheter. Den stora sorgen i hennes eget liv är att pappan övergav familjen när hon var fem år och inte har hörts av sedan dess. Under hela barndomen ritade hon hans porträtt, fastän hon inte kunde minnas hur han såg ut.

När Ellas lillasyster Chloë beställer ett porträtt av sin nya fästman Nate går hon motvilligt med på att måla det. Han verkar opålitlig, men till hennes stora förvåning visar han sig vara en helt annan än den hon trodde. Samtidigt får hon helt plötsligt ett mejl från sin pappa som vill träffa henne, efter trettio år, vilket rubbar hela hennes värld.
 
Kommentar:
Jag gillade verkligen Isabel Wolffs Vickis vintagebutik som kom 2010, en varm feelgoodroman som kretsar runt en second hand butik där huvudpersonen kommer i kontakt med diverse olika främlingar genom den gemensamma nämnaren vintagemode och dras in i deras liv. I Porträttet av dig kommer huvudpersonen i kontakt med diverse olika främlingar genom den gemensamma nämnaren porträttmålning och dras in i deras liv.
 
Båda böckerna är uppbyggda på likartade sätt. Liksom i förra boken där alla de vackra modeplaggen beskrevs med sådan passion, så gnistrar det extra mycket när porträttmåleriet och kärleken till konsten beskrivs. Wolff berättar detaljerat om målandet, penseln som doppas i färg, ljuset som faller, ögonfransar som räknas. Just de bitarna tycker jag är väldigt bra.
 
Porträttet av dig handlar om hemligheter, och om hur vi ser på varandra och vad vi väljer att se. Det är en underhållande historia, men inte lika bra som Vickis vintagebutik. Omslaget är fint, men jag tycker inte riktigt att det passar till boken.
 
Fakta:
Originaltitel: The Very Picture Of You
Förlag: Forum
Antal sidor: 358
Utgivningsår: 2011
Första meningen: "Ella? Ella!"
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Doras bokprat