Boken om Joe - Jonathan Tropper

Joe Goffman är 34 år gammal och har gjort sig en förmögenhet på sin debutbok, "Bush Falls". Det är en utlämnande, självbiografisk roman om hans uppväxt, som inte bara blottar hans innersta hemligheter, utan också avslöjar allt han vet (och inte vet) om alla andra i den lilla staden där han växte upp.
 
Detta har inte oroat Joe, inte ens efter att boken filmatiserats med Leonardo DiCaprio i huvudrollen, eftersom han inte varit i sin hemstad på 17 år och heller aldrig tänker återvända. Men en natt väcks han av ett telefonsamtal, som förändrar allt. Joes far har fått en stroke och ligger i koma och Joe måste komma hem.
 
Kommentar:
Åh vad jag älskar Jonathan Tropper. ÄLSKAR med stora bokstäver! Och jag älskar honom mer och mer för varje bok jag läser. Han är kungen av tragikomiska relationsromaner, ingen gör det här bättre än han. Jag satt precis och tänkte att om jag måste välja ut en enda författare att exklusivt läsa resten av mitt liv så skulle det nog bli Tropper. Han får mig att må bra.
 
Här handlar det om Joe som återvänder till staden där han växte upp, efter 17 års frånvaro. Men det finns ingen som jublar åt hans hemkomst, de flesta i stan har ett ont öga till honom efter den bittra bok han skrivit. Han blir hotad, slagen, böcker slängs på hans gräsmatta, och så vidare. Han återser sin bäste vän från skoltiden, han träffar sin första kärlek och gör trevande försök att lära känna sin bror och dennes familj.
 
Joe är en ganska typisk Tropper-hjälte; en anti-hjälte om man så vill. Långt ifrån perfekt, cynisk, rapp i käften. Lite för smart för sitt eget bästa. Och har förstås problem med relationer. Jag gillar honom, det är svårt att inte gilla honom trots att man kanske inte tycker om hurdan han är.
 
Som vanligt är det tvära kast på känslospektrat när man läser, det går från skratt till tårar till ilska till skämskudde, och allt där emellan, hela tiden. Nostalgifaktorns betydelse för en bok ska aldrig underskattas, och här fläktar det från förflutna hela tiden. Du kastas oundvikligen tillbaka till din egen skoltid, på gott och ont. Boken om Joe är glimrande bra, den går rakt in hjärtat på mig. Precis så här ska en bok vara.
 
(Se även Konsten att tala med en änkling och Sju jävligt långa dagar)
 
Fakta:
Originaltitel: The Book of Joe
Förlag: Gilla Böcker
Antal sidor: 368
Utgivningsår: 2012 (2004)
Första meningen: Bara några knappa månader efter mammas självmord gick jag in i garaget på jakt efter min basebollhandske och påträffade Cindy Posner på knä i full färd med att utföra fellation på min storebror Brad. 
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Stringhyllan.

Svart himmel - Arnaldur Indridason

En kvinna som anklagas för utpressning misshandlas till döds. Detta sker framför ögonen på polisen. Ändå lyckas förövaren komma undan. Allt pekar på att det är en torped som driver in narkotikaskulder. Samtidigt försöker en småkriminell alkolist komma i kontakt med polisen. Med mycket dunkla avsikter.

Huvudpersonen är denna gång Sigurdur Óli, som vi känner igen från de tidigare böckerna. Förutom den spännande och täta mordhistorien får vi också en kritisk inblick i det korrupta bankväsendet både på Island och i andra länder innan den stora bankkraschen ägde rum 2008.
 
Kommentar:
Svart himmel är den åttonde översatta boken om kriminalkommisarien Erlendur Sveinsson och hans kollegor. Det är också den tredje delen i en kvartett, där Frostnätter och Mörka strömmar utgjorde de första delarna. Erlendur figurerar inte i handlingen den här gången heller. Han är fortfarande upptagen med att söka i sitt förflutna.
 
Nu är det Sigurdur Ólis tur att stå i fokus, och det funkar väl sådär. Jag gillar att få komma honom lite närmare, men det är svårt att komma honom in på livet. Han fortsätter vara den där tyste, starke, arge figuren som håller sig i bakgrunden, men lite mjukare kanter fick han trots allt.
 
Som vanligt när det gäller Arnaldur Indridason så är det en mörk och melankolisk deckarhistoria. Riktigt brutal på sina håll. Men det är allt det som ligger mellan raderna och runt omkring boksidorna som är det som lyfter berättelsen. Indridason är en mästare på att beskriva miljöer och stämningar utan att direkt uttrycka dem, och det genomsyrar hela hans berättande. Det här mörka, kalla, karga tar han fram som ingen annan, och det är inget annat än mästerligt.
 
Den här historien har kopplingar till en tidigare händelse i Vinterstaden, och jag tycker om det där med att knyta ihop händelser och bjuda in tidigare bifigurer i handlingen. Svart himmel är inte en av Indridasons allra bästa böcker, men den är ändå en viktig del i hela den här serien. Jag ser mycket, mycket fram emot att läsa den avslutande delen i kvartetten, Den kalla elden. och att äntligen få återse den käre Erlendur. Boken har nyligen kommit ut, men min vana trogen väntar jag på pocketutgåvan.
 
(Se även Glasbruket, Kvinna i grönt, Änglarösten, Vinterstaden, Mannen i sjön, Frostnätter och Mörka strömmar.)
 
Fakta:
Originaltitel: Svörtuloft
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 327
Utgivningsår: 2012
Första meningen: Han tog upp lädermasken ur kassen.
.
Finns på Bokus och Adlibris
Andra som bloggat om boken är Bokbrus, Bokbabbel, alkb.se och Bokstunder.

Frostbett - Peter Bäckman

I ett frostbitet Östersund hittas en man brutalt mördad och kriminalinspektör Stefan Tideman och hans kollegor vid polisen kopplas genast in. De förbryllas av grymheten i mordet, det till synes välplanerade dådet och de frånvarande spåren.
 
Samtidigt på en annan ort i Sverige befinner sig en man, märkt av mobbning och driven av hat och hämndbegär, som är beredd att offra allt för att uppnå sina mål. Oförrätter måste hämnas, personer ska suddas ut.

En utredning tar sin början, en jakt på en mördare som hela tiden ligger steget före. Det blir en kamp på liv och död som plötsligt tar en otäck vändning...
 
Kommentar:
En av fördelarna med att vara bokbloggare är att man då och då får böcker skickade till sig som man inte annars hade upptäckt. Böcker som passerar lite vid sidan av det stora bokflödet. Böcker som Frostbett.
 
Frostbett är Peter Bäckmans debutroman, och som sådan tycker jag den är klart godkänd. Jag gillar den jämtländska miljön och själva intrigen är spännande, även om det gärna hade kunnat skruvas upp ett par steg och bli ännu tätare. Mobbing är ett angeläget ämne och här visar det tydligt vilka konsekvenserna kan bli.
 
Jag är däremot inte så förtjust i språket. Det var fan vad alla svär så mycket hela tiden. Verkligen, hela tiden, både när de tänker och när de pratar. Dialogerna lämnar en del att önska. Men på det stora hela är det en helt okej deckare, som gör mig nyfiken på att läsa uppföljaren I saknaden föds hatet.
  
Fakta:
Förlag: Jengel Förlag
Antal sidor: 286
Utgivningsår: 2010
Första meningen: Vinden rev och slet i de stora tallarna som omgav platsen.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Tina O och Violens boksida.