From Notting Hill to New York... Actually - Ali McNamara

Jag har sett fram emot den här boken med skräckblandad förtjusning eftersom föregångaren From Notting Hill with Love.. Actually toppar min lista över chick lit favoriter. Den var en sådan underbar historia som gick rakt in i hjärtat på mig. Och det är alltid lika läskigt att läsa en uppföljare till en favoritbok - kommer den att hålla måttet? Blir jag besviken?
 
Scarlett O'Brien är alltså tillbaka. Hon fick ju sin Sean i förra boken, och nu bor de tillsammans i Notting Hill. Det är bara det att Sean jobbar så mycket, han är jämt på resande fot och flänger och far mellan olika jobbprojekt medan Scarlett är fast i London och tar hand om familjeföretaget.
 
Sean övertalar Scarlett att ta lite ledigt och åka till New York tillsammans med Oscar, och det blir förstås dra-ma. I New York stöter de på två landsmän som jobbar för brittisk tv: reportern Jamie och kameramannen Max. Det klickar direkt mellan Jamie och Scarlett. Hon känner en oförklarlig dragning till honom trots att hon vet att hon älskar Sean.
 
Det händer alltid saker med Scarlett, och den här gången dras hon in i ett äventyr som innefattar en mystisk brosch, Bradley Cooper, Fleet Week, massor av filmkopplingar och inte minst alla kända landmärken i New York. Det är fantastiskt roligt, mycket underhållande och lika oemotståndligt som förra boken. De sista kapitlen med skattjakten genom hela staden är något av det mest fånleendeframkallande man kan läsa.
 
Ali McNamara är en av de allra bästa inom den här genren, hon vet precis vad hon håller på med. Hela boken utstrålar en sådan kärlek till karaktärerna, till själva historien och inte minst till New York. Det är nästan så att stadens turistbyrå borde tacka henne för reklamen, för blir du inte sugen på att åka till NY efter att ha läst den här boken så vet inte jag...
 
From Notting Hill to New York... Actually innehåller allt som en bra chick lit ska innehålla - härliga karaktärer, twister och överraskningar,  humor och dråpliga scener, massor av romantiska hjärtekniparögonblick och inte en enda tråkig sekund. Hatten av till Ali McNamara för ännu en fullpott!
 
Fakta:
Förlag: Sphere
Antal sidor: 425
Utgivningsår: 2012
Första meningen: "Scarlett, can you get me another glass of juice, please?"
 
Finns på Bokus och Adlibris.
 

Julklappstips till krimälskaren

En av mina favoritdeckarserier är Jussi Adler-Olsens böcker om kriminalinspektör Carl Mørck och hans cold case avdelning, Avdelning Q. Del 1 och 2, Kvinnan i rummet och Fasanjägarna, har kommit ut på pocket nu i höst, och i januari kommer tredje (och bästa) delen, Flaskpost från P. Fjärde delen Journal 64 finns än så länge bara inbunden.
 
Jag kan verkligen rekommendera Jussi Adler-Olsen om du inte läst honom. Det är thrillerspännande med högt tempo, riktiga sträckläsningsböcker. Eftersom det handlar om en cold case avdelning handlar det om gamla brott som visar sig ha en koppling till nutiden. Det har vi ju läst förr, i otaliga deckare, men Jussi Adler-Olsen är grymt skicklig på att väva ihop de olika spåren till en rafflande final. Och så skriver han med humor, vilket lättar upp de tunga och fasansfulla brott han berättar om. Underhållande från första sidan till sista! 
 

Vattenänglar - Mons Kallentoft

En septemberonsdag kallas kriminalinspektör Malin Fors till en villa i ett av Linköpings finare områden. Ett gift par har hittats mördade i sin jacuzzi. Nakna och isblå i ett vatten som inte längre är genomskinligt klart. Deras femåriga adoptivdotter Ella är försvunnen och ett intensivt sökande inleds.
 
Medan tunga regnmoln vakar över staden dras Malin Fors och hennes kolleger in i ett fall där gränserna har blivit otydliga. Mellan döda och levande, mellan gott och ont.
 
Kommentar:
Förra året avslutade Mons Kallentoft sin femdelade årstidsserie (Midvinterblod, Sommardöden, Höstoffer, Vårlik och Den femte årstiden) om kriminalinspektör Malin Fors. Men han gjorde inte slut på Malin utan fortsatte skriva på en ny serie med henne i huvudrollen, den här gången på temat de fyra elementen.
 
Jag gillar Malin. Men jag har som vanligt svårt för Mons Kallentoft. Jag kan inte med alla de där kursiverade partierna, det svävande språket, och de döda som hovrar sig genom hela berättelsen. Det är så tröttsamt och jag hoppar alltid över de partierna. Vanligtvis så brukar det uppvägas med en spännande och bra deckarhistoria, men tyvärr inte den här gången. Det blir inte särskilt spännande och jag tycker det är ganska ologiskt att det går till som det gör.
 
För mig har Kallentoft bara blivit bättre och bättre för varje bok, jag blir mer och mer engagerad i Malin Fors och fascineras av hennes lika trasiga och sköra som tuffa och besatta person. Men den här gången känns det som två steg bakåt, både för Malin Fors och Mons Kallentoft. Jag blir rejält besviken på Vattenänglar, trots att det är en hyfsad bok.
  
Fakta:
Förlag: Forum
Antal sidor: 333
Utgivningsår: 2012
Första meningen: Himlen är svart bakom ännu svartare moln.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är BokfrossarenBokhora, Eli läser & skriver och Böckerx3,