Hungerspelen (trilogin) - Suzanne Collins

Efter en tid av fruktansvärda naturkatastrofer och krig bildades nationen Panem. För att kväsa uppror och påminna befolkningen om regimens makt arrangeras varje år Hungerspelen, en brutal kamp där 24 ungdomar från Panems 12 distrikt slåss för att vinna - och överleva.

Som en av deltagarna i Hungerspelen hamnar Katniss Everdeen snart i rampljuset. Hon förs till huvudstaden, där hon tränas, stylas och intervjuas. Men för att klara sig måste hon bryta mot spelets regler och sätta sig upp mot landets makthavare. Snart inser Katniss att hennes handlingar har satt saker och ting i rörelse som hon inte längre kan kontrollera...

Kommentar:
Jag har sagt det förut, jag har svårt för hajpade böcker. Jag blir alltid lite anti och osugen när "alla" läser och hyllar en viss bok och jag drar mig i det längsta för att läsa den, även om jag innerst inne vill. Men när Hungerspelen, utgåvan med alla tre böckerna: Hungerspelen, Fatta eld och Revolt fanns på bokrean för ynka 59 kr var det förstås inget snack om saken. Nu bara måste jag läsa.

Och läste gjorde jag. Läste så att sidorna glödde och ögonen blödde. Jag började läsa den här 950 sidor tjocka boken på fredag eftermiddag, och söndag vid 18-tiden var jag klar. Jag kunde knappt lägga boken ifrån mig utan bara läste och läste. Jag sögs helt in i Katniss Everdeens värld.

Det är en brutal värld som invånarna i Panem lever i. Folket i huvudstaden lever i dekadens och lyx medan folket i distrikten svälter och arbetar hårt. Och årligen hålls dessa Hungerspel där utvalda ungdomar från de olika distrikten förs till en arena för att kämpa mot varandra på liv och död. Endast en kan segra. Den här trilogin innehåller allt - stora känslor, små känslor, kärlek, vänskap, våld, krig, glädje, sorg, förtryck och frihet. Och det är ett riktigt läsäventyr! 

Det verkar som att det så fort det kommer bok som når en stor ungdomspublik och också blir film, så ska det jämföras med Twilight. Men Hungerspelen är inte det minsta lik. Visst, även här finns det en kärlekstriangel, men det finns det i många böcker. Det är hur som helst en onödig jämförelse, och en jämförelse som på inget sätt är till Twilights fördel. Hungerspelen är betydligt bättre, på alla plan.

Fakta:
Utgivningsår: 2011 (Hungerspelen 2008, Fatta eld 2009, Revolt 2010)
Antal sidor: 951
Första meningen: När jag vaknar är det kallt på sängens andra sida.

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Bokhora, Malin the writer, Bokmalen, enbokcirkelföralla och Boktoka.

Vila i frid - Sofie Sarenbrant

En känd skådespelerska hittas medvetslös i kvinnornas tvagningsrum på Yasuragi Hasseludden och kort därefter upptäcks ett äldre par döda i rum 327. Ingen av incidenterna verkar vara annat än olyckor, men hotellchefen Peter Berg och vd:n Nils Wedén får ändå onda aningar. När ytterligare en person avlider på spa-anläggningen, den här gången i de varma källorna utomhus, går det inte att förneka att det måste finnas ett samband mellan dödsfallen.

Emma Sköld på Nackapolisens kriminalavdelning kopplas in som ansvarig och hon upptäcker ganska snart att detta inte är något rutinfall.

Kommentar:
Det finns några svenska deckarförfattare som jag alltid blir glad av att läsa: Camilla Läckberg, Viveca Sten och så Sofie Sarenbrant. Hur mycket blodiga mord och hemskheter som än avhandlas, så finns det alltid en värme och en känsla i historien som gör att man mår bra när man lägger boken ifrån sig. Feel-good deckare, om nu det är en genre.

Efter Vecka 36 och Istället för dig förflyttar sig Sofie Sarenbrant nu till nya miljöer. Vila i frid utspelar sig på Yasuragi Hasseludden, ett ställe som förknippas med lugn, frid och njutning, inte med mystiska dödsfall. Och det är lite den gemensamma nämnaren i alla hennes böcker, otäcka saker som händer där man minst anar det.

Jag gillar Sarenbrants sätt att skriva, det flyter på i ett rappt tempo. Men ibland går det nästan för fort, speciellt i de mest rafflande partierna. Och rafflande blir det, spänningen ökar på genom hela historien och leder fram till en dramatisk och oväntad upplösning.

Det här är en underhållande, spännande och snabbläst deckare, och Sarenbrants bästa bok hittills. Och återigen ett riktigt fint omslag!

Fakta:
Förlag: Damm förlag
Antal sidor: 380
Utgivningsår: 2011
Första meningen: Med korta steg gick hon längs den bågformade passagen, som var den snabbaste vägen till badet.

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Tankar från en samlares hjärna och Bims blogg.

Nya och kommande titlar att hålla koll på

Just nu är det så många spännande bokreleaser på gång att jag blir alldeles nipprig.

I dagarna har Åsa Larssons femte bok om Rebecka Martinsson kommit ut, Till offer åt Molok. Den har jag väntat på sedan 2008 då jag läste Till dess din vrede upphör.

I dagarna kommer också Lionel Shrivers The New Republic, en satirisk historia om terrorism och politik. Den skrevs redan före millenieskiftet, men så kom 11 september-händelserna och då ville inga förlag ta i boken med tång. Men det är inte talibaner som inspirerat Shriver, utan hon har hämtat inspiration från Nordirland där hon själv arbetat som journalist. Shriver är en av mina absoluta favoritförfattare med mästerverk som Vi måste tala om Kevin, Dagen efter och min personliga favorit Dubbelfel.

Snart kommer Moa Herngren med ny bok, Jag skulle aldrig ljuga för dig. Jag har varit förtjust i båda hennes tidigare, Allt är bara bra, tack och Jag ska bara fixa en grej i köket, så mina förväntningar är höga.

I april kommer också Där ingen har gått av Melanie McGrath som jag är mycket förväntansfull inför. Det är en thriller som utspelar sig i den iskalla arktiska ödemarken, och det går jag igång direkt på.

I maj kommer Major Pettigrews sista chans av Helen Simonson. Den har jag varit sugen på ett längre tag, enbart för att jag tyckte omslagen varit så fina på de amerikanska och engelska utgåvorna. Historien verkar också småcharmig och rolig.

I maj kommer också en spännande bok, som fått förlagen att gå bananas och buda över varandra för att få rättigheterna. Det är Karen Thompson Walkers En tid för mirakel som släpps samtidigt i Sverige och USA, och gissar jag fler länder också. Handlingen låter riktigt lovande: jordens rotation har plötsligt blivit långsammare och ingen vet varför. Varje dygn blir längre och längre, gravitationen avtar, fåglar kan inte längre flyga, går det att rädda jorden?

I maj kommer också två debutböcker jag är nyfiken på, Kaninhjärta av Christin Ljungqvist och Alltid du av Pernilla Alm.

I juni kommer Nya kontakter från Sophie Kinsella. En fristående chick-lit, och de brukar vara hennes bästa.

I juli kommer Anna Fredrikssons Lyckostigen, som jag hoppas kommer vara minst lika bra som debuten Sommarhuset. I juli kommer också femte Sandhamnsdeckaren från Viveca Sten, I stundens hetta. Jag gillar alla böckerna, de är perfekta sommardeckare.

Har jag glömt några? Säkert massor!