Till offer åt Molok - Åsa Larsson

"Besiktningsmannen snittar upp buken på björnen.
− Vad i helvete är det den har käkat? mumlar han. Sedan reser han sig hastigt. Han har blivit alldeles grå. Skogen har tystnat. Ingen vind. Ingen fågel. Det är som att den tiger om en hemlighet.
− Det är inte hund i alla fall. Så mycket kan jag berätta."

Man skjuter en björn i Lainio. I den stinkande björnmagen finner man en tumme från en människa. Några månader senare hittas Sol-Britt Uusitalo mördad i sitt hem. Hon har blivit brutalt ihjälstucken med en grep.

Kammaråklagare Rebecka Martinsson börjar forska i mordet. Det verkar gå som ett stråk av död i Sol-Britts familj. Det gäller att hitta sambandet innan fler faller offer.

Kommentar:
Åsa Larsson är äntligen tillbaka med en ny bok, Till offer åt Molok. Det är femte boken i serien om kammaråklagare Rebecca Martinsson.

Det hela börjar väldigt dramatiskt och intensivt med fyndet i björnens mage, och jag dras direkt in i berättelsen. Nutid varvas med dåtid, då vi får följa en parallell historia om skolfröken Elina som kommer till Kiruna och träffar ingen mindre än Hjalmar Lundbohm, mer känd som gruvdisponent vid LKAB och Kirunas grundare. Ibland kan det kännas som att dåtid vävs in bara för sakens skull, och det är inte alltid de bitarna är lika intressanta som själva skeendet i nutid. Men här dras jag in i båda historierna.  

Åsa Larssons styrka är hennes blick för detaljer. Främst i det norrbottniska där dialogerna, karaktärerna, miljöerna, allt är på pricken. Även när det gäller hundarna, vars kroppsspråk och beteenden får stort utrymme. Det är också en spännande historia som rullar ut sig. En mycket bra och välskriven deckare.

Nu hoppas jag att det inte dröjer fyra år på att få träffa Rebecka igen! Jag vill veta hur allt utvecklar sig mellan henne, Krister och Måns, och jag vill återse Anna-Maria, Sivving, Pohjanen och alla de andra som känns som gamla vänner.  

Fakta:
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Antal sidor: 390
Utgivningsår: 2012
Första meningen: Att en hund kan skrika så.

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är En bok om dagenSnowflakes in rainBokhora och Booksri.

Mississippi - Hillary Jordan

År 1946 flyttar Henry McAllan med sin hustru Laura till en bomullsfarm i Mississippideltat. Storstadsbon Laura avskyr det hårda livet på farmen. Regnet öser ned och familjen blir strandsatt i ett hav av gyttja.

Efter krigets slut återvänder två unga män från Europa för att hjälpa till med arbetet på farmen. Jamie, Henrys yngre bror, charmar sin omgivning men förföljs av plågsamma minnen från kriget. Ronsel Jackson, sonen till de svarta dagverkarna som bor på farmen, återvänder från kriget som en hjälte bara för att konfronteras med den djupt rotade rasismen hos hans egna landsmän. Den osannolika vänskapen mellan de två unga männen kommer att dra in dem alla i en förgörande tragedi.

Kommentar:
Fantastisk. Alldeles makalöst fantastisk bra, den här boken tar andan ur mig. Att det dessutom är Hillary Jordans debutroman är imponerande, här finns en tyngd och en ton som man brukar återfinna hos de riktigt stora namnen.

Mississippi är en berättelse om rasism och fattigdom. Det är en historia som berättas av sex personer. Henry och Laura som äger farmen, deras arrendatorer Hal och Florence, och de yngre männen Jamie och Ronsel som kommer hem från kriget. Alla har de en motvikt hos varandra, de berättar samma historia men de berättar helt olika saker. Rösterna väver fint in i varandra, det är inte på något sätt distraherande med så många som vill komma till tals.

Jag fastnar främst för Laura, kanske för att hon pratar mest, kanske för att hon är kvinna och jag kan identifiera mig mest med henne. Men den som berör starkast är Ronsel. Att som svart man ta värvning, kämpa för ett land som spottar på honom, komma till Europa och där mötas som en man och inte som svart, bli människa, och sedan återvända hem för att upptäcka att han inte är en hjälte utan allt är precis som det var förut. Man går in genom bakdörren i affären, ser till att bli sjuk på rätt dag i veckan, när doktorn har niggerdag, och man ser till att veta sin plats. Det är så vidrigt så det finns inte.

Originaltiteln är Mudbound, som också är namnet på gården, och det är ett träffande namn. Det finns en tyngd i gyttja, och det finns en tyngd i boken som sliter och drar i dig när du läser. Det är motstånd, mörker, regn, hetta, lust, allt trycker, kväver och klistrar sig fast in på bara skinnet. Den tryckande stämningen byggs sakta upp och blir allt tätare och intensivare, och man vet att det oundvikligen kommer att leda till en katastrof.

Mississippi är imponerande bra, och jag ser verkligen fram emot att läsa kommande böcker av Hillary Jordan. Läs den!

Fakta:
Originaltitel: Mudbound
Förlag: Historiska Media
Antal sidor: 304
Första meningen: Henry och jag grävde gropen två meter djupt.

Finns på Bokus och Adlibris.

Andra som bloggat om boken är med näsan i en bokBokboxen, Erikas bokprat, Bookiecookiez

.

What's New, Pussycat? - Alexandra Potter

What's New, Pussycat? handlar om Delilah, som lever ett vanligt, småtråkigt småstadsliv med sin sambo Lenny som hon varit ihop med sedan tonåren. Han är chef på en sängaffär, poppis på puben, och har precis köpt en Vauxhall. Vad mer kan en tjej önska sig? När Lenny friar inser Delilah att hon inte kan gifta sig med honom, hon måste få ut mer av livet, så hon packar ihop sin samling Tom Jones-skivor, sin whippet Fatso, och drar till London på vinst och förlust.
 
Hon hamnar i Notting Hill där hon träffar nya vännerna Sam och Vivienne, och hon träffar Charlie. Han är både rik, sexig och intresserad av henne, och Delilah dras in i en virvelvind av glamorösa fester. Hon är ljusår från sitt gamla liv och sig själv - precis som hon ville. Eller?  
 
What's New, Pussycat? är Alexandra Potters allra första bok. Den skrevs 2000 och kom i nyutgåva 2011. Det märks att det är en tidig Potter, hennes senare titlar är en klass bättre, men det här är fortfarande både roligt och underhållande. Här finns samma ingredienser som i de flesta av hennes böcker: en jordnära huvudperson, en excentrisk väninna, en vanlig kille och en spännande kille. Men det är ändå en ny historia som berättas.
 
Mycket underhållande i solstolen, om än inte i nivå med hennes bästa.  
 
Fakta:
Förlag: Hodder & Stoughton
Antal sidor: 304
Utgivningsår: 2011 (2000)
Första meningen: London is basking in blue skies and sunshine.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Taggar: Alexandra Potter;