I det förflutna - Kate Morton

Edie Burchill och hennes mamma har aldrig stått varandra nära, men ett gammalt brev som varit på villovägar sedan andra världskriget dyker plötsligt upp och väcker starka känslor till liv. Hon får veta att mamman som trettonåring skickades till ett slott på landsbygden som krigsbarn. Där bodde hon hos familjen Blythe: den märkliga flickan Juniper, hennes äldre tvillingsystrar Seraphima och Persephone, och fadern Raymond. Men vad hände egentligen på slottet?

Eftersom mamman vägrar berätta beger sig Edie till det mystiska Milderhurst Castle för att hitta lösningen. Där bor de excentriska systrarna Blythe kvar och Edie dras in i deras tragiska och gripande historia. Men andra hemligheter finns också gömda på slottet och pockar på hennes uppmärksamhet.

Kommentar:
Familjehemligheter i gotisk miljö. Egentligen behöver jag inte säga mer än så, den meningen borde vara nog för vem som helst som inte läst boken att genast jaga fatt på den.

Den här boken är egentligen en perfekt Lotta-bok, den innehåller alla de element som jag vill ha när jag läser. Jag har tidigare läst Kate Mortons Den glömda trädgården, men I det förflutna är strået vassare. Liksom i föregående bok väver Morton ihop en släktsaga som växlar mellan det förflutna och nutid, och det fungerar ännu bättre den här gången. Jag blir helt fast i historien och kan inte lägga den ifrån mig, och trots att det är en ganska tjock bok så är den snabbt utläst.

Det här är riktigt bra, och fängslande. I det förflutna påminner en hel del om Diane Setterfields Den trettonde historien, en av mina favoritböcker, och det är inte någon nackdel. Me like!

Fakta:
Förlag: Månpocket
Antal sidor: 553
Utgivningsår: 2011
Första meningen: Ssch... Hör du honom?

Andra som bloggat om boken är Boktoka, Marias bokliv, Bookis, Ooof bok, Bibliotekskatten, Ett hem utan böcker, Bokbabbel, och Fiktiviteter.


Finns på Bokus och Adlibris.

Skicka böcker till Martin och Johan

Enligt O gjorde mig uppmärksam på ett projekt som de Etiopienfängslade journalisterna Martin Shibbye och Johan Persson har dragit igång. De vill bygga upp ett bibliotek i Kality-fängelset, och vi kan alla bidra till uppbyggandet genom att skicka böcker. Fängelsedirektören har godkänt projektet.

– Vi uppmanar alla att skicka böcker på utländska språk tillsammans med ett brev på engelska till Martin och Johan. Det finns en stor längtan efter litteratur bland fångarna i Kality-fängelset. Vi hoppas naturligtvis att Martin och Johan ska benådas som fort som möjligt, men om de under tiden kan börja bygga upp ett bibliotek kan vi tillsammans genomföra en både humanitär och kulturell gärning, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet.

Skicka bok och brev till:
Johan Persson / Martin Schibbye
Kality Prison Zon 7
Addis Abeba Prison
Administration
P O Box 2436
Addis Abeba
Ethiopia

Du kan också bidra till Journalistförbundets och Reportrar utan gränsers insamling till förmån för de svenska journalisternas omkostnader. Betala in på bankgironummer 5567-3818 och märk inbetalningen "Martin och Johan".

Läs mer om Martin Schibbye och Johan Persson på www.sjf.se/martinochjohan

Breakfast at Darcy´s - Ali McNamara

Jag föll som en fura när jag läste McNamaras From Notting Hill with Love... Actually och kastade mig genast på hennes följande bok, Breakfast at Darcy´s.

Det handlar om Darcy McCall som får ärva en hel ö när hennes gamla moster dör. Tara, som ön heter, är en karg och vindpinad liten ö utanför Irlands västkust där Darcy som barn tillbringade många somrar och skollov tillsammans med mostern. Men nu är ön öde och övergiven.

I testamentet står det att Darcy måste bo på Tara ett helt år, och hon måste också övertyga 15 människor om att flytta ut dit och starta ett litet samhälle. Först då blir ön och hela arvet hennes.

Så ett projekt drar igång. Det måste byggas bostäder, raggas folk, fixas med ström, vatten och avlopp, och få till någon form av struktur och levnadsstandard. Advokaten Niall hoppar på tåget, liksom Darcys bästa vän Roxi. Byggentreprenören, den lite buttre Dermott och vagabonden, den snygge Connor är två män som blir viktiga för Darcy. Och så finns också Eamon på Tara, den gamle enstöringen är öns enda bofasta.

Jag gillar idén och upplägget av historien, den följer inte den vanliga chicklit mallen. Även om Darcy från början är en ganska typisk huvudperson: ytlig, märkesfixerad, mediajobbande storstadstjej, så förändras allt det när hon kommer till Tara.

Jag tycker också om miljön, jag dras till karga och isolerade platser (hej Ann Cleeves och Arnaldur Indridason), så själva storyn kändes som att den var skriven just för mig. Jag tycker inte att den här boken är lika bra som McNamaras förra, den småsegar sig lite ibland. Jag gillar inte heller omslaget eller titeln, jag tycker inte att de stämmer överens med innehållet. Men det är fortfarande riktigt bra chicklit som är bättre än genomsnittet.


Fakta:
Förlag: Sphere
Antal sidor: 438
Utgivningsår: 2011
Första meningen: I've always liked funerals.

Finns på Bokus och Adlibris.