Cirkeln - Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

Engelsfors. Vackert namn, risig stad. Omgiven av djupa skogar där människor ofta går vilse och försvinner. Höstterminen har just börjat när en elev hittas död på en av gymnasieskolans toaletter. Alla förmodar att det var ett självmord. Alla utom de som vet sanningen.

En natt då månen färgats mystiskt röd förs sex tonårstjejer till den nedlagda folkparken. De har inget gemensamt. De vet inte hur de kommit dit eller varför de är där, men utan varandra kommer de inte att överleva.

Kommentar:
Cirkeln är en av förra årets mest hajpade och prisade böcker. Alla, precis alla från kultursidor till bokbloggare, har hyllat den. Jag var jättesugen på att läsa den när den kom, men alla lovord fick mig att tappa sugen. Jag fungerar ofta på det sättet att jag blir lite anti mot böcker som hajpas, och det tar ett tag för mig att komma över det och verkligen vilja läsa boken. Men nu har jag alltså gjort det. Äntligen!

Om det nu - mot förmodan - finns någon som ännu inte har läst Cirkeln, så kan jag tala om att den är riktigt bra. Den är inte bra för att vara en ungdomsbok, utan den är bra helt enkelt. Fantasy och magisk realism är normalt sett inte min grej, men här är det på en lagom nivå. Jag tror det vägs upp av att resten av handlingen är så "normal". Magin är en viktig ingrediens men den är inte allt. De sex tonårstjejerna är trovärdiga karaktärer, med vanliga tonårsproblem. Vuxenvärlden håller sig i bakgrunden, de få vuxna som tar plats är däremot inte lika trovärdiga eller vanliga. Cirkeln är en välskriven bladvändare, och en riktigt spännande historia.

I vår kommer del två i den planerade trilogin, Eld, och den kommer jag att kasta mig över.

Fakta:
Förlag: Rabén&Sjögren
Antal sidor: 532
Utgivningsår: 2011
Första meningen: Hon väntar på ett svar men Elias vet inte vad han ska säga.

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Bokhora, Boktokig, Böckerx3, Oanade sidorBokbiten, Boksystrar och Eli läser och skriver.

Hundar, hus och hjärtats längtan

Juliet har nyligen förlorat sin älskade man Ben. Endast trettioett år gammal och änka stannar livet för Juliet. Hon isolerar sig hemma och tillbringar dagarna framför teven. 

Hennes syster Louise lever ett på ytan perfekt liv. Hon är gift med framgångsrika egenföretagaren Peter, de har lilla sonen Toby och lever i ett snyggt, toppstylat hem. Men sedan barnet kom saknar Louise något i sitt äktenskap.

När mamma Diane lyckas locka ut Juliet på hundpromenader, först med den egna lilla terriern Minton och snart även med andra hundpersonligheter i grannskapet, börjar det hända saker. Utan att Juliet vet hur det gått till, har hon plötsligt ansvar för en mängd hundar, katter och krukväxter som behöver omvårdnad när ägarna är bortresta. Dessutom får hon energi över till att börja renovera det viktorianska hus som hon och Ben köpte tillsammans.

Med hjälp av Lorcan, en god vän till den stökiga men trevliga rockmusikälskande storfamiljen i huset intill, tar Juliet tag i ett rum i sänder - något som verkar ha samma terapeutiska inverkan på hennes liv som hundpromenaderna har.

Kommentar:
Hundar, hus och hjärtats längtan
må vara en corny titel, men det är en hjärtevarm historia. Egentligen ska jag hålla mig borta från Lucy Dillons böcker. Den här, liksom hennes förra bok Ensamma hjärtan och hemlösa hundar, får mig att vilja byta liv och starta ett hundstall eller bli en professionell hundrastare. Just nu känner jag väldigt starkt att jag måste ha en hund eller två, trots att jag vet att jag kommer ångra mig vid första bajsupplockningen eller första höststormen.

Jag tycker om den här vardagliga och charmiga historien, det är precis en sån bok man vill tillbringa en lördag med, hopkrupen under en filt i favoritfåtöljen. Det är ett härligt persongalleri, och där inkluderar jag även hundarna. Det blev en hel del tårar, men också en hel del skratt och fåniga leenden. Och man lägger boken ifrån sig med en varm och mysig känsla i hela kroppen. Feel-good när det är som allra bäst.

Fakta:
Originaltitel: Walking back to happiness
Förlag: Forum
Antal sidor: 429
Utgivningsår: 2012
Första meningen: Ben och Juliets jack russell hette Minton, för på vägen till hundstallet hade Ben hört ett dåligt skämt på radion, om en hund som hette Minton och som hade svalt en fjäderboll.

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är
Bokmalen, En bok om dagen, Bokbrus, Boktokig och Boklusens bokblogg.

Varma kroppar - Isaac Marion

Världen har fyllts av zombier och ingen vet varför. R är en av dem. Zombier har inga egna känslor eller minnen - men om de äter av en människas hjärna återupplever de scener ur den personens liv.

Det är så det går till när R blir förälskad. Han dödar en ung man och övertar hans kärlek till flickvännen. Nu har R ett mål i tillvaron. Han vill hålla kvinnan gömd från de andra zombierna och se till att hon överlever.

Kommentar:
En zombiekärlekshistoria, funkar det? Det gör det. Riktigt bra dessutom!

Jag är ingen zombieexpert, långt därifrån. Mina zombieerfarenheter består i princip av Hanteringen av odöda och The Walking Dead, där zombies är allt annat än sympatiska figurer. Men här har vi R.

R kommer inte ihåg sitt namn, men vet att det börjar på R. R är annorlunda. Han tänker, han funderar, han försöker minnas hur allt var förut. Men när han möter Julie och äter hennes pojkväns hjärna, händer något mer inom honom. Han börjar känna. Han återupplever pojkvännens minnen. Och hela hans värld förändras.

Julie, som naturligtvis är livrädd för R till en början, inser snart att han är annorlunda än vanliga zombies. Ju mer tid R tillbringar med Julie, ju mänskligare blir han, talet förbättras, gången förbättras, men faktum kvarstår. Han är en zombie. Och hon en människa.

Det här är en riktigt bra historia, filosoferande och närmast poetisk på sina håll, spännande och ryslig på andra ställen, och växlar mellan att vara dyster, sorglig och rolig. Och jag tycker mycket om karaktären R, en zombie med hjärta.

Jag har sett att Varma kroppar jämförs med Twilight, men det förstår jag inte alls. Det här är en välskriven historia. Enda likheterna är att det handlar om kärlek mellan människa och vampyr/zombie. Nästa år får filmen Warm bodies premiär. Se till att du läst boken innan dess.

Fakta:
Originaltitel: Warm Bodies
Förlag: Mix förlag
Antal sidor: 287
Utgivningsår: 2012
Första meningen: Jag är död, men det är inte så farligt.

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Boktokig och Bokboxen.