Tigrar i rött väder - Liza Klaussmann

Nick och hennes kusin Helena har vuxit upp tillsammans på den gamla släktgården Tiger House - själva symbolen för östkustglamour - där de levt ett liv i tryckande sommarvärme, med solblekta båtbryggor och nattliga cocktailpartyn.

Under tiden efter andra världskrigets slut tycks världen stå öppen. Helena ger sig i väg till Hollywood för att söka äktenskaplig lycka, medan Nick är på väg att återförenas med sin unge make Hughes, som just ska återvända från kriget. Men snart börjar den gyllene fasaden spricka. Helenas make är inte mannen han verkat vara, och Hughes kommer tillbaka från kriget sluten och distanserad.

Åter i Tiger House, på 1960-talets rand, försöker Nick och Helena nu tillsammans med sina barn Daisy och Ed återerövra frihetskänslan från förr. Men allt ska komma att förändras när barnen gör en hemsk upptäckt: någon har blivit mördad i närheten av det vackra sommarstället. Släktingarna kastas ut ur sina invanda banor, hemligheter kommer i dagen, och inget i deras liv kommer någonsin att bli sig likt igen.
 
Kommentar:
Jag måste säga att jag är lite kluven till den här boken. Det är en bok som jag borde tycka om, men jag gör det inte fullt ut. Jag har till exempel redan hunnit glömma bort slutet trots att det bara är två dagar sedan jag läste den, och den som läst boken vet att det inte är ett slut som passerar obemärkt förbi. Tigrar i rött väder underhåller och påverkar mig för stunden, men så snart jag släppt boken har jag också släppt historien.
 
Historien berättas av fyra olika berättarröster: Nick, Helena, Daisy, Hughes och Ed och samma händelser skildras med olika ögon. Lager för lager skalas av och bit för bit läggs till pusslet. Det tycker jag är bra gjort. Men mitt största problem är att jag inte tycker om karaktärerna. Alla är olyckliga och ensamma, och jag kommer dem aldrig riktigt nära. Det finns hela tiden en kylig distans mellan dem allihopa, och samma kyliga distans överförs till mig som läser. Det bränner aldrig till, det blir aldrig riktigt intressant eller engagerande. Jag har svårt att tycka om eller känna sympati för någon. Och det är synd, för det här hade kunnat bli riktigt bra.
 
Även om Tigrar i rött väder är sådär, så älskar jag omslaget. Det är superfint och passar perfekt till boken.
 
Fakta:
Förlag: Modernista
Antal sidor: 357
Utgivningsår: 2012
Första meningen: "Jag vet inte säkert om det är en välsignelse eller förbannelse", sa Helena.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Bokomaten, (Inte så) anonyma biblioholister, Bokfetischist och Bokmilaskogen.

Heaven Can Wait - Cally Taylor

Lucy Brown är så lycklig som det bara går att vara. Hon är på väg att gifta sig med mannen i sitt liv, den underbara Dan, men kvällen innan deras bröllop så dör Lucy i en olyckshändelse.
 
Hon hamnar i Limbo, platsen mellan jorden och himlen, och där ställs hon inför ett val. Antingen gå vidare upp till himlen och därmed skiljas från sin älskade Dan, eller att stanna med honom på jorden, men då som ett spöke. För Lucy finns det inga tvivel. Hon tänker inte lämna Dan. 
 
Men för att det ska ske måste hon först utföra ett uppdrag. Hon har 21 dagar på sig att hjälpa en främling finna kärleken. Om hon lyckas så får hon återvända.
 
Och när hon upptäcker att hennes så-kallade bästa vän Anna börjar flirta med Dan, då blir det plötsligt riktigt bråttom...
 
Jag har haft Heaven Can Wait på min önskelista ett längre tag, men gjorde äntligen slag i saken och beställde hem den i höstas. Och det var ett mycket bra köp. Det här är en lättsam och underhållande historia, trots det allvarliga temat. Det är också en annorlunda historia, en story-line som är både gripande och rolig på samma gång.
 
Karaktärerna är härliga, de döda Claire och Brian som Lucy möter i "House of Wannabe Ghosts" som liksom henne har uppdrag att utföra på jorden. Och Archie, som Lucy måste försöka hitta kärleken till. De är en samling udda och uppfriskande typer.
 
Det här hade lätt kunnat bli en väldigt sentimental och gråtmild historia om de stackars älskande som skiljs åt av döden, men det är det inte. Visst trillar det någon tår här och där, men det är närmare till skratten. Slutet överraskade mig, jag vet inte om jag är helt överens med det. Eller jo. Det är jag nog. Det var nog egentligen det bästa tänkbara slut man kunde få.
 
 
Fakta:
Förlag: Orion
Antal sidor: 375
Utgivningsår: 2009
Första meningen: What would you do if you thought you were about to die?
 
Finns på Bokus och Adlibris.

I tystnaden begravd - Tove Alsterdal

Lars-Erkki Svanberg, en gång Sveriges snabbaste skidåkare, slås ihjäl med sin egen yxa på gården Rauhala hemma i Tornedalen.

I ett trapphus i Sankt Petersburg skjuter en rysk gangsterledare sin närmaste vän, och flyr mot gränsen.

Katrine, som just har fått sparken från Sveriges Radio, upptäcker att hennes mamma inte är den människa hon trodde. I byn Kivikangas långt uppe i norr finner hon sanningar som tystats ner i generationer.
 
Kommentar:
December har varit en bra läsmånad för mig, jag har läst flera riktigt bra böcker som mycket väl kvalar in på listorna över årets bästa. Till de böckerna räknar jag Tove Alsterdals I tystnaden begravd. Det här är en helt fantastisk deckare/thriller/svart släktkrönika som rör sig från Tornedalen över till Karelen och forna Sovjetunionen.
 
Jag älskar det här tornedalska och norrbottniska. Dialogerna och språket som är på pricken, "vems flicka är du?", de olåsta dörrarna, kylan, naturen, det laestadianska arvet. Allt det som sägs och inte sägs. Även om Kivikangas är en fiktiv by så är det extra roligt när en bok utspelar sig på hemmaplan, när man känner igen alla platser, när det är så välskrivet och välresearchat, och när tidsandan både nu och då fångats så väl. Det är inget annat än högsta klass.
 
Själva historien håller också. Det är en annorlunda story, den är mörk och snårig, och det är inte helt enkelt att gissa hur allt hänger ihop. Och finalen är både dramatisk och överraskande. Det här är en av årets bästa läsupplevelser. Eller för att säga det på norrbottensvis: "Jo, nog var den som bra."
 
Fakta:
Förlag: Lind&co
Antal sidor: 411
Utgivningsår: 2012
Första meningen: Inte behöver han papper för att få eld i bastun, men breven ska brinna.
 
Finns på Bokus och Adlibris. 
Andra som bloggat om boken är Den läsande Kaninen, En bok om dagen och Bokbrus.