Semesterstängt

Nu blir det dött på bloggen i några dagar, jag packar väskorna och beger mig till Dublin.
Får se hur många bokhandlar jag hinner besöka, jag har prickat ut ett helt gäng på kartan.
Och förstås ska jag ta mig en titt på Book of Kells, som skrevs runt år 800. Jag är tillbaka
någon gång nästa vecka!


Staty av Oscar Wilde, Merrion Square, Dublin.

Kaffekokarkokboken - Katja Wulff

Katja Wulff var en gång i tiden en lat student som inte orkade gå ut i det gemensamma köket för att laga mat, utan bestämde sig för att tillaga sina nudlar i kaffebryggaren istället. Hon fortsatte experimentera med andra maträtter, började blogga om sina recept, och bloggen blev också Årets Matblogg 2010. Nu har det även blivit en bok av det hela, fylld med massor av recept som alla kan tillagas i en kaffekokare.

Men det här är ingen vanlig kokbok. Det är inte ens en vanlig bok. Det här kan till och med vara den konstigaste bok jag läst. Varför? är en fråga som dyker upp titt som tätt när man bläddrar i Kaffekokarkokboken, men lika ofta besvarar jag själv frågan med en motfråga Varför inte? Jag är helt förälskad och stum av beundran. Och samtidigt lite äcklad.

Väcker känslor det gör den, blandade känslor. Det är underbart och äckligt, roligt och vidrigt, galet och inspirerande, bisarrt och läskigt. Allt på samma gång. Här finns recept på till exempel prinsesstårta, palt, bläckfiskspett, kattmat och borsjitj. Och så några sidor längst bak för dina egna kaffekokarrecept som du förhoppningsvis ska bli inspirerad att komponera.

Boken innehåller också en mängd bilder, fotograferade av Dan Sörensen som är Katjas sambo. Jättesnygga foton, som så fint illustrerar galenskaperna. Det är nästan så att man blir sugen till och med på grisatassarna. (Fast nej, där går faktiskt gränsen för mig, ingredienser som behöver rakas innan tillagning går bort!)

Kaffekokarkokboken är skriven med glimten i ögat och är den perfekta presentboken, till vem som helst faktiskt. Den är garanterat en humörhöjare och blir en snackis runt vilket fikabord som helst.

Jag avslutar med ett citat från en av hennes bloggbesökare "För det första vill jag säga: Att du verkar helt sinnessjuk! Men herregud vad jag älskar såna som du!" Och det sammanfattar ganska väl det intryck man får av Kaffekokarkokboken.

Fakta:
Förlag: Telegram Bokförlag
Antal sidor: 109
Utgivningsår: 2011
Första meningen: Hej, det är jag som är Katja.

Finns på Bokus och Adlibris.

Brott i Sverige - Dag Öhrlund

Varför slår några pojkar två oskyldiga flickor medvetslösa och lämnar dem att dö på en frusen grusväg?
Vad får två tonårskillar att sticka ut ögat på en restaurangägare i Malmö och mörda hans fru med rasande knivhugg?
Hur kan tre ynglingars frustration resultera i att 63 ungdomar dör och 213 skadas?
Varför kunde den våldsamma rånarligan få härja i sju år utan att polisen kunde hindra den och hur kunde det ta över 20 år att sätta stopp för en av Sveriges värsta pyromaner?

Kommentar:
Brott i Sverige är en reportagebok om tolv svenska brott, det handlar om alltifrån styckmord till rån, mordbrand och utpressning. Dag Öhrlund har under ett års tid rest runt i Sverige, besökt brottsplatser, pratat med offer och intervjuat poliser. Han har läst och analyserat över 7 000 sidor förundersökningar, tekniska protokoll och domar.

Många av fallen är bekanta, och man kan tycka att de valsat runt i pressen i åratal så pass att man läst allt, men när de sammanställs på det här sättet från början till slut så får man en helhetsbild av händelserna. En del är riktigt makabra och groteska händelser som är lika obehagliga som fascinerande att läsa om. Jag fastnar speciellt för kapitlet om Stenbergapyromanen, sjukt intressant, och ett för mig tidigare okänt fall.

Jag tycker inte att man får särskilt många förklaringar, till varför, som utlovas. Det är mer en sammanfattning av brotten, vilket i sig är intressant nog. Men några djupare analyser om varför förövarna agerade som de gjorde får man inte. Det hade gett en extra dimension om Öhrlund fått med uppföljningar, intervjuer med förövarna eller liknande.

Men helt klart en läsvärd och lättläst bok för dig som går igång på kriminaldokumentärer eller Aftonbladets extrabilagor om Brott som skakat Sverige. (Som jag.)

Som extramaterial finns med ett kapitel om modern kriminalteknik, CSI fast på riktigt.

Fakta:
Förlag: Bra Böcker
Antal sidor: 458
Utgivningsår: 2011
Första meningen: Den här boken handlar om brott i vår tid, om vad människor i Sverige gör mot varandra.

Finns på Bokus och Adlibris.