Ulf Löfgren 1931-2011

Barnböcker / Permalink / 3
Författaren och illustratören Ulf Löfgren avled den 10 oktober 2011, tre dagar före sin 80-årsdag, efter en längre tids sjukdom.

Jag minns hans böcker om Albin, som var bland de första jag lånade på biblioteket någon gång i slutet på 70-tal/början på 80-tal. Jag minns speciellt Albins cykeltur som jag läste massor av gånger. Jag gillade böckerna om den påhittige pojken, men det som fastnat mest i minnet är inte historierna i sig, utan de fantasifulla illustrationerna som är så tydligt förknippade med mitt 70-tal och barndom. Böckerna fanns också som tecknad serie på barnprogrammen, med Arne Weise som uppläsare.

När jag själv fick barn har vi läst böckerna om Ludde, som kanske också är mer bekanta för den yngre generationen. Men, de kan inte mäta sig mot Albin-böckerna när det gäller färg och form, och nostalgi. De har gjort ett stort intryck. Tack för Albin, Ulf! 

#1 - - Böckerx3/Metta:

Åh, Ludde!

#2 - - Lotta - hyllan:

Du är ingen 70-talist hör jag... ;)

#3 - - Bokomaten:

haha, jag är 70-talist men är nog också mest förtjust i Ludde.. var nog lite för liten för Albin först, men ahr vaga minnen av dem. Tror vi är oerhört många i Sverige som på något sätt har en relation till löfgrens böcker. Tänk att ha fått spela roll i flera generationer barns liv!

Till top