I natt är du död - Viveca Sten

När studenten Marcus Nielsen hittas död i sin lägenhet tyder allt på att han har begått självmord, men Marcus mamma är övertygad om att han blivit mördad och bönfaller Nackapolisen att gräva vidare. På stationen är situationen redan ansträngd - kriminalinspektör Thomas Andreasson var nära döden ett halvår tidigare då isen utanför Sandhamn brast under hans fötter. Kommer han någonsin att kunna återhämta sig?

Vid polisens undersökning av fallet leder spåren till Korsö militärförläggning utanför Sandhamn, där de hårdföra kustjägarna haft sin bas i decennier. Thomas bästa vän, Sandhamnsbon Nora Linde, blir tillfrågad om hon kan ta reda på mer om Korsös hemligheter. Nora har just gått igenom en svår skilsmässa och välkomnar chansen att få tänka på annat. Kort därefter dör ytterligare en man som har kopplingar till Korsö. Finns det något i det förflutna som inte får komma i dagen?

Kommentar:
Det här är fjärde boken i Viveca Stens Sandhamnssvit, och den följer mallen från de tre tidigare. Jag tyckte mycket om första boken I de lugnaste vatten, tyckte att tvåan I den innersta kretsen var lite sämre, och tredje boken I grunden utan skuld var och är den bästa av dem. I natt är du död är ett kliv bakåt och en liten besvikelse.

Det är fortfarande en helt okej deckare, jag gillar skärgårdsmiljöerna och att följa Nora och Thomas. Men själva deckarhistorien griper aldrig riktigt tag i mig. Slutet känns för abrupt och stressigt, det blir aldrig någon riktigt rafflande upplösning utan bara en liten fjutt.

Jag ser fram emot nästa bok från Sandhamn, och hoppas på att Viveca Sten toppar formen då!

Fakta:
Förlag: Forum
Antal sidor: 376
Utgivningsår: 2011
Första meningen: Plaskandet fick honom att tänka på barn som leker i ett badkar.

Finns på Bokus och Adlibris.

Mitt livs roll - David Nicholls

Stephen C. McQueen är skådespelaren som begåvats med ett olycksaligt namn, en hopplös agent, en dotter han knappast känner - kort sagt: han spelar inte ens huvudrollen i sitt eget liv. På sin höjd får han spela död eller någon förbipasserande. Inte ens det gör han särskilt övertygande.

På en fest hemma hos Josh Harper, "världens tolfte sexigaste man" och dessutom en stigande stjärna på Londonscenen, träffar Stephen Nora, Josh fru. Hon lyckas locka fram det bästa hos Stephen och han blir naturligtvis förälskad. Den omständigheten gör det inte lättare för honom att få sitt stora genombrott - men det leder till många dråpliga, märkliga och hisnande komplikationer på den scen som kallas livet.


Kommentar:
I och med succén En dag så har David Nicholls tidigare böcker, Mitt livs roll och På vinst eller förlust, nu kommit i nyutgåva av Månpocket. Och det är bra, för båda böckerna är perfekt sommarläsning i äkta lad-lit anda. Men om man förväntar sig en bok av samma typ som En dag är man lite fel ute, det här är betydligt lättsammare och mer humoristiskt.

Stephen är samma typ av karaktär som Brian i På vinst eller förlust, en anti-hjälte, en lite misslyckad loser-person som försöker verka en aning bättre än han är. En tacksam typ att skriva om, och oftast rolig att läsa om, men den här gången blir det inte lika roligt. Brian är student, Stephen en vuxen man, och då är de egenskaperna inte längre lika charmiga.

Det här är en underhållande och småcharmig historia, men inte lika bra som På vinst eller förlust. Men, den är klart läsvärd och har sina komiska poänger och jag tror att den skulle göra sig riktigt bra som film eller mini tv-serie.

Fakta:
Förlag: Månpocket
Antal sidor: 335
Utgivningsår: 2011 (2005)
Första meningen: Summers och Snow, avsnitt 3, utkast 4.
Finns på Bokus och Adlibris.

Bokhyllan - v.21

I veckan bloggade jag om bokomslag med silhuetter, och då passar det väl bra att följa upp det med en bokhylla som också den är en silhuett.

Head shelf heter den och är designad av Dzmitry Samal. Den finns inte i produktion utan är än så länge en prototyp. Ser man den framifrån ser det ut som en vanlig hylla men från sidan framträder profilen av ett ansikte tydligt fram. Kul hylla, som jag tror är allra snyggast med några få föremål i, och inte belamrad med böcker.