Flawless - Pretty Little Liars 2

Signaturen A fortsätter gäcka de forna bästisarna, Spencer, Aria, Emily och Hanna - oskiljaktiga tills gemensamma vännen Alison försvann spårlöst för tre år sedan. Hon som visste deras mörkaste hemligheter.

Nu återfinns Alisons döda kropp nergrävd i en trädgård, men A fortsätter att trakassera vännerna och verkar veta ALLT. Om det inte var Alison som skickade alla dessa hotfulla meddelanden vem kan det då vara?

Kommentar:
Flawless, eller Hemligheter som den heter på svenska, är andra delen i Pretty Little Liars-serien. Första delen heter Lögner.

Boken tar vid direkt efter den förra slutade, och den mystiska "A" fortsätter lämna hotfulla och gäckande meddelanden, både om nya och gamla hemligheter.

Det är väldigt mycket yta och mycket rabblande av märken. Men här får vi också komma tjejerna närmre och lära känna dem och deras liv. Alla har det mer eller mindre problematiskt på hemmafronten. Genom tillbakablickar får vi också lära känna Alison, och det är bilden av en manipulativ person som växer fram.

Jag tycker det här är underhållande böcker, det är lite grand som att se en tv-serie á la Gossip Girls eller Desperate Housewives. Jag har en del problem med trovärdigheten, jag har svårt att köpa att A finns precis överallt hela tiden och i princip kan läsa tankar, men man får koppla bort hjärnan en del när man läser. Det ska bli mycket intressant att se hur Sara Shepard kommer att knyta ihop den här säcken så småningom.

Pretty Little Liars finns också som TV-serie, inköpt av Viasat och den kommer att visas på TV3 någon gång under våren. Men passa på att läsa böckerna först, fjärde boken kommer ut på svenska nu i februari.

Fakta:
Förlag: Harper Teen
Antal sidor: 334
Utgivningsår: 2008
Första meningen: You know that boy who lives a few doors down from you who's just the creepiest person alive?

Bokhyllan - v.4


Det här är en svenskdesignad hylla, Wire heter den, och designer är Ehlen Johansson. Häng hyllan som du vill, spikrakt eller på sniskan, och dekorera hela väggen med hyllor. Den är tillverkad i högblanklackad stål och finns att köpa på Designtorget för 350 kr.

Att rosta bröd - Roger Rosenblatt

När Rogers vuxna dotter Amy plötsligt dör av ett oväntat hjärtfel, lämnar Roger Rosenblatt och hans fru Ginny sitt hem på Long Island för att flytta in hos svärsonen Harris och deras tre barnbarn: sexåriga Jessica, fyraåriga Sammy och ettåringen James, eller Bubbies som han kallas.

Plötsligt finner de sig tillbaka i de småbarnsår de för länge sedan lämnat, men den här gången som morföräldrar. Tillsammans bygger de successivt upp en vardag som fungerar utan Amy, och de arbetar sig igenom sorgen, smärtan, förvirringen och saknaden.

Kommentar:
Det här är en finstämd bok om sorg, och kanske framför allt om en familjs kärlek till varandra.

Familjens nanny Ligaya säger vid ett tillfälle "Ni är inte de första som tvingas gå igenom något sådant här, och ni är bättre lämpade än de flesta". Sakligt och osentimentalt, och när man läser boken förstår man vad hon menar. Förutom den kärlek och omsorg som familjen visar varandra så har de ett stort socialt nätverk som hjälper till med mycket av det praktiska. Exempelvis organiserade några vänner en matlista där så många som hundra personer turades om att leverera färdiga middagar till familjens hem det första halvåret. Smått fantastiskt och osvenskt. Men det spelar egentligen ingen roll hur rik eller priviligerad man är, eller hur många vänner som ställer upp, för sorgearbetet är ändå något man måste ta sig igenom själv.

När boken börjar har den där första förlamande sorgen släppt, sex månader har gått sedan Amys död, och familjen har börjat forma en ny vardag. Roger Rosenblatt beskriver det som är och det han ser. Det är små detaljrika brottstycken ur vardagslivet, som innehåller både glädje och sorg. Det går inte att hålla tillbaka tårarna när man läser om barnens saknad och deras frågor - som när Jessie börjar gråta på en fest då hon upptäcker att hon är enda flickan utan en mamma. Men i övrigt är det en ganska osentimental historia.

Jag hade önskat att få lära känna fler av personerna i handlingen, de flesta är bara suddiga konturer i periferin trots att de är i allra högsta grad delaktiga. Harris, barnen, Ligaya, och även Ginny hade kunnat få större utrymme.

Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 127
Utgivningsår: 2010
Första meningen: När man rotar runt i kaffesump på jakt efter en tappad tand är det absolut viktigaste att inte låta sig luras av alla små klumpar.