Access all areas - Anders Tengner

"Det var bättre förr" konstaterar Anders Tengner i efterordet till den här boken, och det är också den tanken som slår mig hela tiden när jag läser. Det klimatet som rådde, öppenheten, lättillgängligheten, möjligheten att komma nära artisterna utan ett stort management som står ivägen.. vilken drömtillvaro!

Anders Tengner har varit en stor del av min, och många andra 70-talisters, uppväxt. Jag lusläste hans reportage i OKEJ, var avundsjuk på alla idoler han träffade, och drömde om att själv bli rockjournalist en dag. (Blir ni nyfiken på denna bok bör ni också kolla in Boken om OKEJ.)

Det är imponerande vad han har varit med om, och det är så roligt att han grävt i sina minnesbankar och förråd för att sammanställa delar av allt detta. Det är minnen, utdrag från intervjuer, både tidigare publicerat och opublicerat material, och exempelvis finns hela den beryktade Svar Direkt-debatten om W.A.S.P återgiven, vilket bjuder på många skratt. (Allt kanske inte var bättre förr, trots allt...)

Anders Tengner är i grund och botten ett fan, inte en journalist, och det är det som gjort honom så unik och respekterad. Hans intresse för och kunskap om banden och musiken ledde till att banden tog honom på allvar, ofta rådfrågade honom och i många fall också blivit personliga vänner. Anders har blivit hembjuden till dem, haft dem hemma hos sig, barnvaktat deras barn, namngett låtar, sparkat bandmedlemmar och så vidare. Och den betydelse han haft för att sprida hårdrocken i Sverige kan inte nog understrykas.

Boken består av 17 kapitel, vart och ett dedikerat till ett band/artist. De bästa kapitlen är The Runaways (där allting började), Kiss och Deep Purple-familjen med Whitesnake, Rainbow, Ian Gillan och Glenn Hughes. Inte för att de är mina favoritband, tvärtom, utan för att det är dem som Anders har mest att berätta om. Det är snudd på fantastisk läsning.

Alice Cooper har skrivit bokens förord. Det är stort.

Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 458
Utgivningsår: 2011
Första meningen: Sweden wasn't a huge market for Alice Cooper until Anders Tengner helped break us there.

Finns på
Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är
Hellre barfota än boklös och Jag och böcker.

Second chances - Martina Reilly

Jag hittade den här boken i en reahög under mitt Dublinbesök i höstas. Jag var ute efter några nya, irländska författare och då Martina Reilly jämfördes med Marian Keyes på omslaget så var det ett ganska givet val.

Just den här boken visade sig att inte ha särskilt mycket med Marian Keyes att göra, jag tror att jämförelsen avser Martinas tidigare böcker som hon skrivit under namnet Tina Reilly. De verkar vara mer fluffig chick-lit. Second chances är en betydligt allvarligare historia.

För fjorton år sedan hittades Lizzie Walshs syster Megan död, blåslagen och uppspolad på stranden. Megans vän Joe, som var den sista som såg henne i livet, döms mot sitt nekande till livstids fängelse för mord.

När Megan dör så stannar livet för Lizzie. Hon flyr småstaden till Dublin och börjar arbeta som telefonrådgivare på en hjälplinje. Ett sätt att hjälpa andra när hon själv inte kunde rädda sin syster. En dag ser Lizze på en man på gatan. Det är Joe. Joe som blivit benådad för gott uppförande. Hon börjar förfölja honom, hon måste få se var han bor och hur han har det. Hur kan han få gå fri på gatorna och leva ett normalt liv, när hennes syster inte kan det?

Joe känner inte igen Lizzie, som bara var ett barn när Megan dog, och långsamt börjar hon nästla sig in i hans liv. Hans stora passion är duvor och duvrace, något som Lizze låtsas vara intresserad av för att komma honom närmare. Men hela tiden är tankarna på hämnd närvarande, hon blir som besatt av att skada honom och hans älskade duvor. Men är det lösningen? Kommer hämnden att läka Lizzies sår?

Det är i botten en mörk historia, och det riktigt knyter sig i magen av olust när man följer Lizzies planer. Man vill bara hejda henne "nej, gör det inte". Man vet ganska väl åt vilket håll historien slutar, men det är också en oväntad twist på slutet. Trots det allvarliga ämnet så är det underhållande läsning, som dessutom är kryddad med en hel del humor. Jag läser gärna fler böcker av Reilly!

Martina Reilly finns inte översatt till svenska.

Fakta:
Förlag: Sphere
Antal sidor: 374
Utgivningsår: 2009
Första meningen: There was silence as the jury filed in.

Finns på Bokus och Adlibris.

Naomi & Elys kyssförbudslista - Rachel Cohn och David Levithan

Naomi och Ely har vuxit upp i samma hus och varit oskiljaktiga sedan de var små. De är bästa vänner och Naomi älskar (och är förälskad i) Ely, och Ely älskar Naomi (men föredrar killar).

För att ingen ska komma i vägen för deras vänskap skapar de en kyssförbudslista över personer som ingen av dem får kyssa. Och det fungerar bra - tills ett ödesdigert litet tuggummi dyker upp på fel plats vid fel tillfälle och rubbar deras relation i grunden. Och så var det ju det där med Bruce, Naomis pojkvän, som är så tråkig att det inte finns anledning att sätta honom på listan, väl?

Kommentar:
Jag är ett stort fan av Rachel Cohn & David Levithan. Parets andra böcker, Nick & Norahs oändliga låtlista och Dash och Lilys utmaningsbok har varit hur charmiga och oemotståndliga som helst, men titeln och omslaget till Naomi & Elys kyssförbudslista har inte lockat mig till läsning, förrän nu när jag fyndade den för 19 kr och tänkte att jag ger den en chans trots allt.

Men jag kanske skulle ha låtit bli att läsa den. Det här var inte alls särskilt bra. Den saknar helt den där magin och charmen som gjorde de tidigare böckerna nästan självlysande. Det är för många berättarröster, de är inte särskilt intressanta, och jag blir inte särskilt berörd.

Synd, tycker jag, jag vet ju att författarna kan så mycket bättre.

Fakta:
Förlag: Pocketförlaget
Antal sidor: 252
Utgivningsår: 2010
Första meningen: Jag ljuger hela tiden.

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är: Massor av ord, TonårsbokenSagan om sagorna och Bokgläntan.