Månadens blogg

Hyllan är månadens blogg i majnumret av tidningen Nöjesmix. Kul tycker jag så klart! I tidningen kan ni läsa en liten intervju med mig. Klicka på bilden så kommer ni till webbversionen av tidningen - jag finns med på sidan 35!

Priset man betalar - Lionel Shriver

Shep Knacker har en plan, som han har arbetat i många år för att kunna förverkliga. Han har skrapat ihop en liten förmögenhet för att kunna lämna USA, slå sig ner någonstans där han kan leva på sina sparpengar resten av livet. Men det blir aldrig av. Hans fru Glynis hittar alltid något som är fel på de ställen de besöker.

Till slut bestämmer han sig för att det är dags med eller utan henne. Han köper biljetter till en ö utanför Zanzibar och konfronterar Glynis med sitt beslut. Då kommer chocken. Glynis har drabbats av cancer.

Shep inser att hon inte kan resa till Afrika, men att han inte heller kan lämna henne. Utan hans jobb har hon ingen sjukförsäkring och kan inte få den vård hon behöver. Men det visar sig att hans sjukförsäkring inte är nog. Den täcker inte den behandling hennes läkare menar är hennes enda möjlighet. Och hur ska Shep kunna vägra att använda sina sparpengar för att försöka rädda sin fru?

Kommentar:

Jag brukar alltid säga att Lionel Shriver är en av mina favoritförfattare, men nu tror jag att det är dags att slå på stort och kalla henne min absoluta favorit. Det är få författare som lyckats hålla så jämn och hög nivå i alla böcker som Shriver. Hennes bästa bok är Dagen efter, min personliga favorit är Dubbelfel, och den mest omskakande är Vi måste tala om Kevin. Priset man betalar är faktiskt den jag tycker sämst om av hennes böcker, men det är fortfarande en riktigt bra bok.

I Priset man betalar går Shriver till angrepp mot det amerikanska sjukförsäkringssystemet. Det är ett hårt angrepp, och det med all rätta. Det här är en mycket arg bok, fullproppad med ilska och svidande kritik mot det orättvisa och absurda systemet.

Shriver är expert på att teckna osympatiska huvudpersoner, men just Shep är ett undantag. Han är en av få karaktärer i boken som bryr sig mer om andra än sig själv. Kanske till och med för mycket. Men osympatiska karaktärer finns det ändå gott om. Sheps bäste vän Jackson är den mest osympatiska och ett jobbigt inslag. Han håller långa och upprepande monologer om "systemet", han är bitter, och det blir tröttsamt att läsa hans ändlösa rabblande. Det är riktigt bra och vältecknade karaktärer överlag, och det finns en vardaglig närhet som gör att man kommer dem så nära.

Jag blir dessvärre inte så berörd av själva historien som jag borde bli. Det är lite småtråkigt. Jag kan inte peka ut några direkta fel, det är bara att den inte talar till mig på samma sätt som hennes övriga böcker gjort. Slutet känns inte heller som ett Shriver-slut, även om jag personligen tycker det var ett mycket bra slut. Men bli nu inte avskräckta, det är fortfarande en riktigt bra och läsvärd bok, det är bara att den inte fullt når upp till samma nivå som hennes tidigare.

Fakta:
Förlag: Ordfront
Antal sidor: 460
Utgivningsår: 2011
Första meningen: Vad packar man ner om man tänker ge sig av för alltid?

Finns på Bokus och Adlibris.

#54


Omslag med sommarlängtan


Här kommer några omslag med den gemensamma nämnaren bryggor. Och visst får man sommarlängtan av dem. Mina favoriter är de båda svenska omslagen, Underbarn och Vinteräpplen. De tre böckerna på undre raden signalerar beach house-litt: amerikanska östkusten, stora, fina trähus vid stranden, sommargäster, surfning, salta bad, trassligt hår, romantik...

För mer sommarlängtan och strandkänsla kan jag rekommendera Sista sommaren med dig, Strandsommar, Där vågorna bryts och Sommaren jag blev vacker.

Fraktur - Karin Slaughter

En kvinna kommer hem och hittar sin dotter död. Över flickan lutar sig en man med en blodig kniv. Den våldsamma kamp som utspelar sig mellan dem förändrar allt. Lokalpolisen klantar till utredningen och Will Trent, specialagent i Atlanta, kallas in för att hitta den brutala mördare som tycks hota bara de allra rikaste flickorna i staden. Till sin hjälp får han kriminalassistent Faith Mitchell, som från första stund tycker genuint illa om honom.

Kommentar:
Jag hade aldrig hört talas om Karin Slaughter innan jag fick denna boken i min hand, och hade därför heller inga förväntningar. Ofta är det de böckerna som gör starkast intryck efteråt, för man blir så väldigt positivt överraskad.

Det här är en spännande, till och med ruskigt spännande deckare. Historien är snabbt berättad, det är oväntade turer i handlingen, och det är också en av de minst förutsägbara deckare jag någonsin läst. Den är dessutom skönt befriad från kursiverade avsnitt med mördarens röst eller röster från det förflutna. Fraktur är riktigt, riktigt bra.

Will och Faith, som samarbetar med att lösa fallet, är vältecknade karaktärer med intressanta bakgrunder. Will är dyslektiker och växte upp på barnhem. Faith fick barn som tonåring, och försöker nu forma ett liv utan sonen som börjat på college. Nu ska de försöka arbeta tillsammans, vilket inte går helt friktionsfritt. Jag vill fortsätta följa deras samarbete i fler böcker och se hur deras personligheter utvecklar sig.

Fraktur är den andra boken i hennes serie om specialagenten Will Trent, den första, Triptyk, kom på svenska 2010.

Fakta:
Förlag: Telegram Bokförlag
Antal sidor: 406
Utgivningsår: 2011
Första meningen: Abigail Campano satt i sin bil som stod parkerad på gatan utanför hennes eget hus.

Bokhyllan - v.16

Det här är en superfin och smart lösning: förvaring av böcker på ett utrymme som man har svårt att nyttja till något vettigt. Bokhyllan är ett hemmabygge och den är tillverkad av ”Elfa”-hyllor som sågats i passande längder.

Enda nackdelen är väl att det är svårt att komma åt de böcker man placerat högst upp och längst in i hyllan, men man kan ju se till att placera de man sällan använder där.

Källa: Hus & Hem och Design & Inredningsbloggen

#53


I stället för dig - Sofie Sarenbrant

Det har gått sexton år sedan en gravid kvinna försvann i sommaridyllen Brantevik. I dag är fallet nedlagt sedan länge fastän ingen egentligen vet vad som skedde den där fruktansvärda sommarveckan.

Men en person har inte glömt och mer beslutsam än någonsin beger hon sig till Brantevik för att äntligen finna svaren på sin familjs mörka hemlighet...

Kommentar:

I stället för dig är fortsättningen på Vecka 36 som var Sofie Sarenbrants debutroman. Den tar inte vid direkt efter den första slutade, utan nu har det gått sexton år sedan Agnes kidnappades.

Jag vill inte gå in på handlingen utan nöjer mig med att säga att det här är en spännande historia. Det är snabbläst med korta kapitel som gör att man vill fortsätta läsa hela tiden. Och med en rafflande upplösning som är allt annat än förutsägbar. I stället för dig är faktiskt ännu bättre än Vecka 36 - och då ska ni veta att jag tyckte att även den var riktigt bra!

Min enda invändning är tidsaspekten, att det gått sexton år mellan de båda böckerna. När jag läste Vecka 36 kändes det som att den utspelade sig i nutid med mobiltelefoner etc, (ja jag vet att det fanns mobiltelefoner för 16 år sen, men i alla fall), och nu ska det plötsligt vara sexton år senare.

Jag ser nu fram emot nästa bok från Sofie Sarenbrant, jag har på känn att hon har mer att berätta om Agnes, Love och de andra.

Ett stort plus för det fina omslagen (både till denna bok och Vecka 36) som verkligen lockar till läsning!

Fakta:
Förlag: Damm förlag
Antal sidor: 288
Utgivningsår: 2011
Första meningen: Något var fel.
Bokalfabetet 2.0 del 5

Femte bokstaven i alfabetet och i Bokalfabetet är E. Här kommer mina svar:


1. Fem ord att associera till: Elegant, Eufori, Erkänna, Enkel, Elefant
Babar är både elegant och elefant. Eufori kände jag senast när jag läste When God Was a Rabbit. Jag ska bara fixa en grej i köket handlar om Ingrid som inte vill erkänna att hon är alkoholist.


2. Litterär figur med för- eller efternamn på E
En av mina favoritkaraktärer som hängt med mig länge är Emma Woodhouse, huvudpersonen i Jane Austens Emma. På många sätt den perfekta hjältinnan: vacker, intelligent, men inte ofelbar. En smula naiv, snobbig, och medveten om social status och rang, men med ett gott hjärta och vill alla väl.


3. Europa är världsdelen vi lever i och den här veckan vill jag att du lyfter fram en europeisk författare som du tycker får på tok för lite uppmärksamhet.
Då vill jag lyfta fram Andrew Nicoll. Han har visserligen bara kommit ut med en bok hittills, Den gode borgmästaren, men den var alldeles underbar. Snart kommer hans nästa bok, The Love and Death of Catarina. jag hoppas att den är minst lika bra.


Jag har aldrig...

Jag har aldrig läst Jonathan Safran Foer. Eller Anne Brontë.
Jag har aldrig läst Kate Morton och inte heller Maggie O'Farrell.
Jag har aldrig läst Kazuo Ishiguro.
Jag har inte läst Leif GW Persson. Inte heller Barbara Voors.
Jag har aldrig läst Jo Nesbø, Arnaldur Indridason eller Jón Kalman Stefánsson.
Jag har inte läst John Marsden.
Jag har aldrig heller läst Siri Hustvedt.
Jag har inte läst Ildefonse Falcones. Eller Assia Djebar. Och inte heller Suzanne Collins.
Jag har inte läst Frances Itani. Och inte Tatiana de Rosnay.
Jag har läst alldeles för lite av Daphne du Maurier och Elizabeth Gaskell.
Jag har inte läst Stephen King på 15 år. Börjar så smått känna ett King-sug.

Det här är bara en bråkdel av alla författare som ligger och skvalpar mot hjärnbarken och pockar på uppmärksamhet. Morton och Indridason har i alla fall kommit ett steg närmare läsning då de avancerat från tanken till läshögen.

Vilka är era vill-läsa-borde-läsa-ska-läsa författare?

#52


Bokhyllan - v.15

Efter förra veckans bokhylla, som i mina ögon var en fulländad skapelse, kände jag att jag nog måste lägga ner det här med hyllorna nu. Jag kommer aldrig att kunna toppa den snygghyllan. Men vad fasen, det behöver ju inte handla om att toppa, men det kan vara andra fina, annorlunda, läckra, praktiska och bra bokhyllor för det. Så jag kör på.


Veckans hylla får bli en hylla av samma designer som ligger bakom förra veckans Metamorphosis. Sebastian Errazuriz heter han, och han har gjort en hel del snygga saker. Bland annat den här hyllan från 2001, The Piano Shelf. Varifrån namnet kommer är väl uppenbart. De svarta "tangenterna" fälls ner där man vill placera saker. Mycket effektfullt blir det. Hyllan finns även i vitt, men den varianten gör sig bäst mot en mörk vägg.

Tillståndet - Joshua Ferris

Han älskar sin fru, sin dotter, sitt jobb och sitt hem. En dag ställer han sig upp och går ut. Och fortsätter att gå.

Det är tillbaka. Tillståndet, sjukdomen, den oförklarliga åkomman som tvingar den framstående advokaten Tim Farnsworth att mitt i natten, på kontoret eller under ett viktigt möte avbryta allt och följa med sin kropp dit den är på väg.

Kommentar:
Jag älskade verkligen Joshua Ferris debutroman, Så fick vi se slutet, som var en lysande tragikomisk historia om livet på en reklambyrå. Boken var en av mina favoritböcker 2009, och jag tycker det är synd att den inte blivit mer uppmärksammad i Sverige. Jag har sett fram emot att få läsa mer av Ferris sedan dess, och nu äntligen har hans andra bok, Tillståndet, kommit ut på svenska.

Det är en betydligt allvarligare och mörkare historia han berättar den här gången. Det handlar om advokaten Tim som lider av en sjukdom utan namn, ett tillstånd som gör att hans kropp tvingar iväg honom på långa promenader. Han går och går tills benen inte bär honom längre och han faller ihop och somnar. Hans fru Jane har tappat räkningen på hur många gånger hon åkt iväg och hämtat honom på främmande platser mitt i nätterna.

Tim har träffat otaliga läkare och specialister, prövat alla möjliga mediciner och behandlingsmetoder, men inget hjälper. Det har aldrig ens kunnat fastställas om hans tillstånd är psykiskt eller fysiskt. Det sliter förstås på Tim, men det påverkar också hans familj och hans karriär. Tillståndet finns där ständigt, hänger som en skugga över familjen. När ska nästa skov av sjukdomen slå till?

Det här är en lågmäld och melankolisk historia med så många bottnar och lager. Här finns alla förutsättningar för att det ska bli riktigt bra, men det är något som saknas. Vissa partier i boken är långsamma eller upprepande, och jag är inte riktigt säker på att jag förstår allt. Jag får ingen förklaring till alla saker som inträffar, och kanske är det meningen att det ska vara så. Det här är en bok som jag verkligen känner att jag skulle vilja diskutera efteråt.

Jag tycker mycket om Ferris språk, det är både enkelt och vackert, och vissa delar är oemotståndligt fint skrivna. Däribland sista sidorna som är riktigt, riktigt bra. Boken som helhet överträffar inte Så fick vi se slutet, men den är definitivt värd att läsas.

Ett litet minus för att det i min bok är några sidor som blivit omkastade, det är onödigt irriterande.

Fakta:
Förlag: Natur & Kultur
Översättning: Ylva Mörk
Antal sidor: 311
Utgivningsår: 2011
Första meningen: Det var den grymmaste av vintrar.


Vinn Sofie Sarenbrants I stället för dig!

Nu har Sofie Sarenbrant kommit med uppföljaren till Vecka 36.
I stället för dig heter den, och kanske får den spännande historien från första boken nu äntligen sin upplösning? Jag har själv inte hunnit läsa den, men jag gillade första boken och hoppas och tror att den här också kommer att vara bra.

Jag har fått ett extra ex av boken från Damm förlag som jag lottar ut här på bloggen. Vill du vinna så skriv en kommentar till det här inlägget, och gör det senast söndag 17 april kl. 17. (Och du bör ha läst Vecka 36 först eftersom böckerna hänger ihop.)

Tävlingen är avslutad och vinnaren framlottad - Grattis Lingonhjärta!


Sagoklänning från sagoböcker

Vad tycks om den här fina klänningen, gjord av bilderböcker?

Ryan Novelline heter designern bakom denna Golden Book Gown som alltså är tillverkad av illustrationer från gamla sagoböcker, hopsydda med metalltråd. Klänningslivet är gjort av folie från böckernas ryggar. Klicka in på länken till klänningen för att se bilder från projektets gång, ett imponerande arbete!

Det skär förstås lite i hjärtat när jag tänker på hur många böcker som fått sätta livet till, men man får offra lite för konsten. Och att ge gamla saker nytt liv genom återvinning är något som bör uppmuntras.

Klänningen har jag hittat hos Kurbits, en av mina favoritbloggar när det gäller design och inredning.  

Bokalfabetet 2.0 del 4

Veckans bokstav i Bokalfabetet är D. Här är mina svar:


1. Fem ord att associera till: djup, dimma, dåre, dubbel, dam
Dolda djup är Ann Cleeves senaste bok. Hon är en dam som tidigare skrivit fyra böcker som utspelar sig på de dimmiga Shetlandsöarna. Den andre Will Grayson har två killar med samma namn i huvudrollerna, Will Grayson. Dubbelt Will alltså. En färgstark karaktär i handlingen är Tiny som många nog skulle klassa som dåre - både i positiv och negativ bemärkelse.


2. Presentera en karaktär med för- och/eller efternamn på D.
Det måste förstås bli Fitzwilliam Darcy, denna oförglömliga och idoliserade romanfigur från Stolthet och fördom. Det spelar ingen roll att han har 200 år på nacken, han är ständigt aktuell och ständigt lika het.


3. Det är snart påsk och då är det deckare som gäller. Vem är din favoritdeckarförfattare?
Jag är mycket förtjust i Ann Cleeves och hennes Shetlandssvit. Med undantag av den (än så länge) sista boken då.


Den andre Will Grayson - John Green & David Levithan

Vad händer när två 16-åriga killar med exakt samma namn råkar mötas en kall natt i ett totalt osannolikt hörn av Chicago? Räkna in ett avslöjat falskleg och en misslyckad nätdejt.

Och vad händer när Tiny Cooper också dyker upp på scenen - en i alla bemärkelser stor gaykille och författare/regissör/scenograf/producent/huvudrollsinnehavare till den mest fantastiska high school-musikal som någonsin skådats.

Kommentar:
John Green är författaren bakom Var är Alaska? och David Levithan har tillsammans med Rachel Cohn skrivit Nick & Norahs oändliga låtlista - två av mina favoritböcker inom den här genren. Så mina förväntningar var enorma inför det här samarbetet, kunde det här bli annat än lysande?

Här har Green och Levithan skrivit vartannat kapitel var, och berättar om varsin Will. Den ene är en lite smånördig kille som försöker ta sig igenom dagarna genom att inte bry sig för mycket och hålla käften, och den andre mer självömkande, deprimerad och på väg att komma ut ur garderoben. Egentligen två helt olika personligheter, och två helt olika berättarstilar, men jag hade ändå svårt att hålla isär de båda Will-arna till en början.

Den gemensamma nämnaren är Tiny Cooper, som man får lära känna från två olika håll. Och vilken karaktär han är: "Kanske inte världens bögigaste människa, och kanske inte världens största människa, men han är förmodligen den största människan som verkligen är bögig, och dessutom den bögigaste människan som verkligen är jättestor." En underbart galen karaktär som man inte kan annat än älska.

Det handlar om kärlek, om vänskap, rätten att vara den man är och bli accepterad för det. Jag gillar temat och budskapet, men jag blir inte helt såld. Jag hade förväntat mig något extra, något lite mer, med tanke på superteamet Green och Levithan. Men visst är det bra, och en klart läsvärd bok, bara att den inte träffade mig rakt i hjärtat som jag hade hoppats.

Fakta:
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 316
Utgivningsår: 2011
Första meningen: När jag var liten brukade pappa säga: "Will, du kan peta dina vänner från din kompislista, och du kan peta dig själv i näsan, men peta aldrig dina vänner i näsan."

Bokhyllan - v.14Jag tror aldrig att jag känt ett så starkt habegär inför någon annan bokhylla, som jag känner för denna. Jag går igång på alla cylindrar, den är så snygg så jag dånar! Det är den perfekta hyllan för en samling gotiska romaner och Edgar Allan Poes Raven som kronjuvel.

Metamorphosis är namnet på bokhyllan, designad av den chilenskfödde och New York-baserade designern Sebastian Errazuriz. Den är handsnidad och utskuren i björk från Baltikum. Helt fantastiskt läcker, se bara på grenverket hur det löper ihop.

Den som har vägarna förbi New York i vår kan se hyllan, tillsammans med andra verk av Errazuriz, på hans utställning Beautiful Premonitions som öppnar 28 april på Cristina Grajales Gallery. På Designboom kan du se bilder av arbetet med hyllan.

En hondjävuls liv och lustar - Fay Weldon

Ruth hade aldrig tänkt på sig själv som en hondjävul. Tvärtom: en skötsam hustru och tvåbarnsmor i en välordnad förort, kraftig och klumpig, utan ett uns av den graciösa skönhet som Mary Fisher är så rikligt begåvad med. Mary Fisher, som bor i ett fantastiskt fyrtorn, skriver kärleksromaner och äter rökt lax och dricker champagne till middag. Som Ruths man just avslöjat att han har ett passionerat förhållande med.

Nej, Ruth har aldrig tänkt på sig själv som en hondjävul, men under de veckor som följer bränner hon ner familjens hus, har sex med traktens fyllo, lämnar sina barn och ger sig ut på en personlig hämndodyssé.

Kommentar:
Det första som mötte mig när jag öppnade boken var en lång lista på Fay Weldons svenska utgivning: hela 27 böcker! Ett imponerande antal, jag hade ingen aning om att hon varit så produktiv. Min enda erfarenhet av Fay Weldon är att jag sett åttiotalsfilmen En hondjävuls liv och lustar, förstås baserad på denna bok, men jag har aldrig tidigare läst något av henne.

Boken, som är från 1983, har nu kommit i nyutgåva och har alltså nästan trettio år på nacken. Det hade varit intressant att få läsa den då, i det samhälle som var då, att få känna av om den skulle varit ögonöppnande eller provocerande, och få ta del av hur snacket kring boken gick.

Det här är lite som att läsa en saga eller skröna. Det är elakt och bitskt, och både roligt och sorgligt. Det roliga ligger främst i Fay Weldons vassa språk och träffsäkra formuleringar. Det sorgliga i att det är så många offer. Boken är också betydligt mörkare än filmen, som jag minns var mer av en komedi?

Det centrala i handlingen är förstås hämnd, och hämnd i den här formen är alltid roligt att läsa om. Men jag måste säga att jag förstår inte riktigt varför Ruth måste göra om sitt utseende och bli en Mary Fischer-kopia, hade det inte varit en ljuvare hämnd om hon fick segra som sig själv? Eller seger och seger förresten, det kan ju diskuteras.

Denna utgåva innehåller också ett förord, mycket läsvärt, av Unni Drougge.

Fakta:
Förlag: Massolit Förlag
Antal sidor: 290
Utgivningsår: 2011 (1983)
Första meningen: Mary Fischer bor i ett högt fyrtorn, alldeles vid havet.

En liten uppmaning


Typografiskt och svart


Det är inte alla omslag som använder fotografier eller illustrationer för att berätta något om innehållet. Ibland räcker det med att låta texten tala. Här är tre exempel på sådana omslag, alla i olika stil men på svart botten. 

Ibland hör man kommentarer kring den här typen av omslag, att de är så tråkiga och simpla, men jag tycker snarare tvärtom. Ofta är det så att det enklaste är det bästa och mest effektfulla när det gäller att fånga ett intresse.

Bokalfabetet 2.0 del 3

Bokalfabetsutmaningen fortsätter, denna vecka är bokstaven C.

1. Fem ord att associera till: Citron, Cykel, Cikador, Celluliter, Cymbal
Citron får bli Små citroner gula av Kajsa Ingemarsson, av uppenbar anledning. Och där får jag även in celluliter, alias apelsinhud, då apelsiner hör till samma familj som citronen. Cikador som är syrsor får bli den vietnamesiska barnboken och klassikern En syrsas memoarer. I Den utstötte av Sadie Jones färdas Kit och Lewis en del på cykel. Cymbal som associerar till trummor får bli Trummornas dån, fjärde boken i Diana Gabaldons Outlander-serie.

2. Fiktiv karaktär på C

Jag kan till och med välja två karaktärer som båda har det gemensamt att de är huvudpersoner i böcker där tidsresor spelar en betydande roll. Det är Clare i Tidsresenärens hustru och Claire i Outlander-serien.

3. Bok som associerar till cirkus

Det får bli en bok med cirkus i namnet. Cirkus Pilo av Will Elliot. En bisarr bok om en cirkus från helvetet.

When God Was a Rabbit - Sarah Winman

Ibland ser man direkt på omslaget när en bok kommer att vara bra. Jag föll pladask för det här omslaget, för titeln, och när jag väl började läsa fortsatte jag att falla. Och jag har inte rest mig än.

When God Was a Rabbit
är den sortens bok man bör veta så lite som möjligt om innan man börjar läsa den. Det är svårt att berätta om handlingen utan att avslöja för mycket, men i korta drag är det en berättelse om en bror och en syster. En berättelse om barndomen, att växa upp, vänskapsband, familjerelationer, glädje, tragedi och allt däremellan. Det handlar om hur våra barndomsupplevelser formar oss och definierar oss även i vuxen ålder. Men mest av allt är det en berättelse om kärlek i alla dess former.

Elly är bokens huvudperson och berättare. Historien tar sin början 1968 när hon föds, därefter får vi följa hennes uppväxt under några år på 70-talet, och sedan får vi möta henne igen i vuxen ålder några år innan och efter millennieskiftet. Genom Elly får vi lära känna storebrodern Joe, bästa vännen Jenny Penny och en belgisk hare som fått namnet Gud (därav titeln). Det är några av de många färgstarka karaktärer som finns runt henne, och de som betyder allra mest.

Det ligger en speciell stämning över berättelsen. Där finns ett mörker, en melankoli, som står i sådan perfekt kontrast till Ellys oskuldsfulla barndomsröst. Det ligger där, inte uttalat, utan snarare mellan raderna. Men här finns också mycket humor och glädje, lite magi, och även en del tårar.

Det är svårt att tro att det här är Sarah Winmans debutbok, Winman som i vanliga fall är skådespelare, för den är alldeles lysande välskriven och känns så mogen. Språket är vackert och poetiskt och drar mig in i handlingen. Jag fick på riktigt gåshud av vissa formuleringar, och det är ett tecken på att det är bättre än bra! Det här är definitivt en av årets stora läsupplevelser. Bitterljuv, melankolisk läsning när den är som allra bäst, och en bok som jag kommer bära med mig länge, länge.
Fakta:
Förlag: Headline
Antal sidor: 325
Utgivningsår: 2011
Första meningen: I divide my life into two parts, not really a Before and After, more as if they are bookends, holding together flaccid years of empty musings, years of the late adolescent or the twentysomething whose coat of adulthood simply does not fit.

Finns på Bokus och Adlibris.

Vi köpte ett zoo blir film

Den underbara boken Vi köpte ett zoo (We bought a zoo) blir film. Den är under inspelning och kommer att ha premiär 23 december 2011. Jag tyckte verkligen om boken när jag läste den, den sanna berättelsen om och av journalisten Benjamin Mee som köper ett fallfärdigt zoo på den engelska landsbygden.

Handlingen i filmen är förflyttad till södra Kalifornien, regissören är Cameron Crowe och i huvudrollerna återfinns storstjärnor som Matt Damon och Scarlett Johansson. Det bara måste bli bra!

Bokhyllan - v.13


Laica är namnet på den här bokhyllan, formad som en vagga. Den är designad av Francesco Innocenti för Zerogloss. Den finns i sex olika färger, och ytan är antingen lackad eller belagd med soft-touch effekt. Hyllan är verkligen ett blickfång i vilket rum som helst. Den passar både i vardagsrummet för favoritböckerna och i offentliga miljöer som väntrum.

#51