Presidentens hustru - Curtis Sittenfeld

När Alice möter den charmige och festglade Charlie Blackwell faller hon till sin egen förvåning för honom. Charlie är den förmögne sonen i en stor och välkänd republikansk släkt, själv är Alice en engagerad skolbibliotekarie och en övertygad demokrat, nöjd med sitt stillsamma liv. De gifter sig och hon försöker att vänja sig vid den Blackwellska klanens ambitioner och självtillräcklighet, och de märkliga traditionerna på exklusiva sommarresidens och klubbar.

När Charlie så småningom blir president hamnar Alice i en ställning med makt och inflytande, privilegier och skyldigheter. Till sist tvingas hon ta itu med motsättningarna i sin tillvaro. Hur kan hon älska sin man trots att hon i grunden ogillar det han står för? Vad ska hon göra när hennes privata jag hamnar i direkt konflikt med rollen som Amerikas första dam?

Kommentar:
Det här är en fyllig och tjock läsupplevelse av Curtis Sittenfeld, som än en gång visar sin skicklighet som författare. Boken är löst baserad på Laura Bush, men det mesta är ett verk av författarens fantasi. Jag känner inte till särskilt mycket om Laura, och kan inte bedöma vilka delar som är sanna, eller hur berättelsen förändrar den bild allmänheten har av henne. Men jag undrar vad hon själv tycker om att fått stå som förebild till denna historia?

Sittenfeld har en förmåga att skapa huvudpersoner som man tycker om och kan relatera till, och det har hon gjort även denna gång. Alice är den tysta, snälla flickan. Smart, och demokrat, till skillnad från maken Charlie som är en sorglös slarver från förmögen familj, och förstås republikan. Trots sina olikheter förenas de i sin kärlek och passion till varandra, och lyckas hålla ihop sitt äktenskap genom alla år.

Jag tyckte mest om de första delarna av boken, med Alice uppväxt, hennes relationer, hennes farmor, mötet med Charlie och Charlies familj. Sen tycker jag det är ett lite för långt hopp till sista delen av boken, jag hade gärna följt karaktärerna och sett deras utveckling under de femton-tjugo år som förflutit där mellan. Jag tycker inte heller att sista delen är lika bra skriven, utan det är mycket resonerande och tillbakablickar. Men trots sista delen är det en riktigt bra bok, läs den!

Fakta:
Förlag: Månpocket
Antal sidor: 572
Utgivningsår: 2010
Första meningen: Har jag begått fruktansvärda misstag?

Bokhyllan - v.12

Den här bokhyllan, i två olika varianter, är designad av mexikanske Victor Barish. Den går under benämningen "the experience of a disaster without living it", och den har en surrealistisk ton över sig när man betraktar den. Visst skulle den platsa i en Salvador Dali-målning eller en Tim Burton-film?

Rov - S.J Bolton

Tora Hamilton är en främling i sitt nya hem, de avlägsna och vindpinade Shetlandsöarna. När hon gräver i torvjorden på sin gård stöter hon på ett perfekt bevarat lik, kroppen av en ung kvinna. Vid första anblick flera hundra år gammal och bevarad i myren, intressant men inte ovanligt. Men snart upptäcks att kroppen inte varit begraven länge.

Kvinnans hjärta har brutalt avlägsnats och hon dödades bara några dagar efter att hon fött barn. Eftersom Tora själv är förlossningsläkare blir hon besatt av vad som hänt kvinnan, och studerar folkbokföringen och forskar i de lokala sägnerna och upptäcker en koppling till en urgammal legend, och uppdagar en samling mörka hemligheter - hemligheter värda att mörda för.

Alla omkring henne försöker desperat hindra hennes efterforskningar. Är deras oro äkta? Kanske, för snart verkar det som om någon vill se Tora ute ur bilden för gott. Hon kan inte lita på någon, inte ens de som borde stå henne närmast.

Kommentar:
Den som följer min blogg vet att Ann Cleeves är en av mina favoritförfattare, hennes deckare som utspelar sig på Shetlandsöarna är något av de allra bästa jag läst i den genren. Mycket tack vare de fantastiska miljöskildringarna som har gjort mig helt förälskad i Shetlandsöarna. Så jag blev alldeles vild när jag fick nys om den här boken, som även den utspelar sig på den karga ögruppen. Men tyvärr så är S.J Bolton ingen Ann Cleeves, och här finns ingen Jimmy Perez. Det är helt enkelt inte alls lika bra.

Det allra största problemet jag har med historien är att jag inte köper den. Den är inte helt trovärdig och mycket känns väldigt långsökt och otroligt. Jag stör mig också på att den är skriven i jag-form, men det är mer en personlig hang-up och inte att det är dåligt gjort.

Det är trots allt spännande, och det är trots allt Shetlandsöarna. Många karaktärer känns verkliga, speciellt bifigurerna, och för att vara en debutroman är den ändå helt okej. Bolton kan uppenbarligen skriva en rafflande historia, även om den har sina brister. Det ska bli spännande att läsa hennes nästa.

Fakta:
Förlag: Telegram Bokförlag
Antal sidor: 444
Utgivningsår: 2009
Första meningen: Att hitta liket kunde jag nog klara av, det var omständigheterna kring det som fick mig att tappa fattningen.