Baddaren - Emma Hamberg

På den lilla ön Hjortholmen mitt i Vänern tronar ett gammalt 1700-tals slott. Det är en magisk miljö i förfall: kolonner i marmor, stora salar, pool i mosaik, garderober fulla med krinoliner, ett igenvuxet orangeri och en slottsträdgård som en gång i tiden måste ha varit magnifik.

I detta slott bor äkta paret Pelle och Maja Hannix. Han - en framgångsrik skulptör, uppskattad världen över. Hon - Pelles före detta elev som aldrig lyckats slå igenom som konstnär.

Ett brinnande missnöje växer i Maja. Hon är innerligt trött på att inte kunna försörja sig själv, att känna sig livegen och bli klappad på huvudet. Det till synes behagliga livet på slottet har blivit ett fängelse. Men så läser hon ett reportage om simskolor, som inspirerar henne. Maja startar en simskola för vuxna, där hon drömmer om hur spännande möten mellan olika kulturer och människor uppstår under de veckor eleverna kommer och bor på slottet.

I verkligheten kommer det tre personer - kulturjournalisten Karin, trädgårdsmästaren Jens och tonårskillen Alex. Tre ensamma människor med hemligheter bakom sina skyddande skal som de vill dölja till varje pris.

Simskolan blir inte alls som någon av dem hade tänkt sig. De två varma sommarveckorna förändrar livet totalt för dem allihop.

Kommentar:
Jag älskar Emma Hamberg, både Mossvikenfruar och Brunstkalendern var högklassig underhållning, och Baddaren gör mig inte besviken. Det här är minst lika bra, om inte bättre, än hennes tidigare.

Det jag tycker är så bra med Emma är hennes förmåga att skriva lättsam underhållning, utan att för den skull vara ytlig. Det finns alltid allvarliga händelser med i hennes böcker, hon skildrar känslor och relationer på ett djupare plan, och allt görs med en sådan värme och kärlek. Jag tror att hon själv tycker om alla karaktärer hon skapar, och det lyser igenom. Hon får även mig som läsare att tycka om dem, och jag kan relatera till dem allihop, mer eller mindre.

Karaktärer är verkligen rätta ordet. Det är en brokig skara människor som vistas på slottet, utåt sett verkar de vara totalt olika, men under ytan finns det mer som förenar dem än man först kan tro. Och visst händer det saker under ytan på en simskola. Baddaren är en varm, rolig och mysig bok, den perfekta sommarläsningen (eller alla andra årstider också för den delen!)

Som alltid så pryds Emmas böcker även av ett fantastiskt fint omslag - läckert!

Fakta:
Förlag: Piratförlaget
Antal sidor: 374
Utgivningsår: 2010
Första meningen: Ja, allting är ju perfekt egentligen.

Blodläge - Johan Theorin

Våren har kommit till Öland. Vid kanten av det övergivna stenbrottet i byn Stenvik har två enorma lyxhus byggts under vintern. I skuggan av dem hukar stenhuggarnas vindpinade baracker.

I påsktid, när snön smält, flyttar nya invånare till stenkusten. En av dem är Per Mörner, som ärvt en gammal stenhuggarstuga och hoppas få vara ifred från sin hjärtlöse far. En annan är Vendela Larsson, uppvuxen på ön och tillbaka som vuxen med en enda önskan: att få möta älvorna på alvaret igen och be om deras hjälp. Här finns också den gamle skutkaptenen Gerlof Davidsson som återvänt till barndomsbyn för att njuta av vårsolen, kanske för sista gången.

Allt Gerlof vet om sina nya grannar är at de har byggt sina hus mellan trollen som sägs bo nere i stenbrottet och älvorna som dansar ute på alvaret. Gränslinjen mellan dem går vid det röda stråket i kalkstensklippan, blodläget, och det har alltid fört olycka med sig.

Kommentar:
Jag gillade Skumtimmen, och jag fullkomligt älskade Nattfåk, så jag hade stora förväntningar inför Blodläge som är tredje delen i Theorins Ölandskvartett. Men lite besviken är jag allt. Det här är inte lika bra som de två tidigare. Det är svårt att toppa Nattfåk i mina ögon, för den var så rysligt bra, men jag hade i vart fall förväntat mig att glimtvis få känna samma känsla. Men det gjorde jag inte.

Det här är den mest jordnära av de tre böckerna, det finns inte så mycket mystik eller övernaturlighet här. Det berättas visserligen om älvor och troll, men jag tycker inte att det är lika naturligt eller invävt som det varit i hans tidigare böcker. Jag hade också problem med huvudpersonerna Per och Vendela. Jag tyckte inte de var helt trovärdiga. Vendela upplevde jag som yngre än hon var i boken, jag tyckte inte att hennes personlighet, tankar och agerande överensstämde med hennes ålder. Och Per som flänger runt och leker privatdetektiv istället för att ägna sig åt sin sjuka dotter eller sin son.

Det jag alltid gillat med Theorin är hans förmåga att skildra det öländska landskapet, att skapa en förtrollad stämning och en närhet som får det att kännas som att man befinner sig på plats när man läser. En styrka som inte många svenska författare besitter. Det saknar jag i Blodläge. Jag blir inte lika fängslad. En stor del av historien utspelar sig dessutom på fastlandet och inte på Öland.

Även om jag låter negativ så är Blodläge ändå en bra deckare. Jag tycker inte att den når upp till Theorins normala standard, men det är ändå en bättre bok än många andra i samma genre. Jag är mest bara besviken för att jag vet att han kan så mycket bättre.

Fakta:
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 406
Utgivningsår: 2010
Första meningen: Per Mörners vänsterhand var sönderbränd, hans revben var brutna och blicken blöt och suddig, men känseln i hans kropp fanns fortfarande kvar.

Bokhyllan - v.25

Mitt i semesterröran så glömde jag bort att det var söndag igår och dags för en ny bokhylla. Så den kommer idag istället.

Den här hyllan går under namnet Sustainable Magazine Shelving. Den är gjord av gamla National Geographics tidningar och mannen bakom heter Sean Miller. Jag är ett stort fan när det gäller att skapa nya saker av gamla och förbrukade, och det är också något som ligger helt rätt i tiden. Såna här idéer är så inspirerande att få ta del av, och även om man inte gillar just denna hyllan så får man kanske några uppslag att spinna vidare på. Det är bara att sätta igång och vara kreativ där hemma nu...