Den utstötte - Sadie Jones

Skönlitteratur / Permalink / 2

Andra världskriget är över och nioårige Lewis Albrights far har precis lämnat det militära. Pappan ställer snabbt om till förortslivet - cocktail vid halv sju, kyrkan på söndagar - medan Lewis och hans mor rymmer ut på picknickar i skogen, precis som de gjorde under krigsåren. Men en dag kommer de inte tillbaka från ett av sina äventyr, och när Lewis hittas ensam vid floden är katastrofen ett faktum.

Efter moderns tragiska död går Lewis in i sig själv, blir tyst och alltmer destruktiv. Snart är han ensam och utstött. Endast vännen Kit ser hans sorg och växande ursinne , och hon lovar sig själv att rädda honom. I
sina försök att befria både sig själv och Lewis, utmanar hon det lilla samhällets trångsynta normer. Och steg för steg drivs Lewis till en, kanske, oförlåtlig handling.

Kommentar:
Det här är riktigt bra, men det är nog ingen bok jag kommer att läsa om, för det var obehaglig, mörk och deprimerande läsning. Det gör så ont i hjärtat att läsa om Lewis utanförskap, hur trasig han är, hur dåligt han mår, och hur (nästan) ingen bryr sig.

Men det blir nästan för mycket, för svart. Här finns en hel radda av destruktiva beteenden: fysisk misshandel, alkoholmissbruk, självskärning och dessutom incestuösa inslag. Det är välskrivet och klaustrofobiskt, man dras in i boken och det är mycket svårt att lägga den ifrån sig. Jag tror den kommer att finnas kvar i tankarna länge framöver.

Fakta:
Förlag: Månpocket
Antal sidor: 354
Utgivningsår: 2009
Första meningen: Ingen var där och mötte honom.

Lite nytt om Diana Gabaldon

Skönlitteratur / Permalink / 3
För alla som väntar på svenska översättningen av An Echo in the Bone, bok nr 7 i Diana Gabaldons Outlander-serie, så är väntan slut till hösten. Troligen kommer den ut i början på september, enligt Eva Andreasson på Bra Böcker.

På bloggen Outlandish Observations kan man också läsa att bok nr 8 är planerad till hösten 2013. Ett tag att vänta på nästa godbit alltså, men det hör ju till vanligheterna. Och den som väntar på nåt gott...

Inte han! - Sheila O'Flanagan

Chick-Lit / Feelgood / Permalink / 0
Det är få som tror att Andie och Jin verkligen är syskon. Allra minst de själva. Tillsammans med Kevin, den stora affärsmannen, lever Jin sitt jetset-liv och kan inte förstå hur Andie kan leva ett så vanligt och trist liv som lärare. Utan man dessutom...

Men när Cora, deras mamma, kommer tillbaka från en kryssning i Västindien med en ung man vid sin sida, förenas systrarna omedelbart. Vem är snyggingen? Och vad gör han med deras mor?!

Cora har varit änka i över ett år och det enda hon vill nu är att ha roligt. För första gången på länge känner hon sig älskad och har därför svårt att ta döttrarnas oro på allvar. Men kanske är det precis vad hon borde göra?

Kommentar:
Jag har tidigare läst Luftslott och Den jag ville ha av O'Flanagan, och jag var inte så vidare förtjust i någon av dem. Det var okej läsning, men inte så mycket mer. Men Inte han! tycker jag betydligt bättre om.

Jag gillar den här historien om de två systrarna som är väldigt olika varandra, men förenas när de tillsammans måste luska ut hur det kan komma sig att deras mamma har en ung, snygg pojkvän. Betalar hon honom? Är han en sol-och-vårare? För det kan väl aldrig vara kärlek? 

Möjligen är berättelsen något för lång och utdragen, samma känsla som jag haft när jag läst hennes tidigare böcker, och slutet var ett ingenting. Det gillar jag inte. Men på det stora hela är det en underhållande historia, med karaktärer som jag tyckte om och kändes verkliga.

Fakta:
Förlag: Pocketförlaget
Antal sidor: 475
Utgivningsår: 2007
Första meningen: Andi Corcoran gick ut ur sovrummet, skakade undan sitt kopparblanka hår och harklade sig strupen.
(Detta måste förresten vara den sämsta första-meningen ever, med både stavfel på huvudpersonens namn och "harklade sig strupen" - det står precis så i min utgåva :-)
Till top