Bästa böckerna 2010

Jag har läst många bra böcker under året, och det är inte lätt att sätta samman en lista över de allra bästa. Jag gjorde istället två listor och en bonusbok.

Det här är mina största läsupplevelser under 2010:

10-i-topp romaner
1) Svärdet och spiran - Ken Follett
2) Hustrur och döttrar - Elizabeth Gaskell
3) En halv gul sol - Chimamanda Ngozi Adichie
4) Boktjuven - Markus Zusak
5) Främlingen i huset - Sarah Waters
6) En dag - David Nicholls
7) Presidentens hustru - Curtis Sittenfeld
8) Den gode borgmästaren - Andrew Nicoll
9) Tjuvarnas stad - Peter Benioff
10) Konsten att tala med en änkling - Jonathan Tropper

Det märks kanske att jag har en förkärlek för tjocka böcker - endast fyra på min lista har färre än 500 sidor.  Alla de här böckerna är fantastiska och har ni inte läst dem så tycker jag förstås att ni ska göra det.

4-i-topp ungdomsböcker
Jag har också gjort en lista med några riktiga pärlor som klassas som ungdomsböcker. De betyder inte att de bara bör läsas av ungdomar utan de passar alldeles utmärkt även för vuxna. På många sätt ligger de här mig varmare om hjärtat än "vuxenböckerna".

1) Nick & Norahs oändliga låtlista - Rachel Cohn & David Levithan
2) Var är Alaska? - John Green
3) Sommaren jag blev vacker - Jenny Han
4) Himlen börjar här - Jandy Nelson

1 bonusbok
Sen läser jag en hel del reportageböcker och självbiografier, och det är svårt att blanda dem i en lista med varandra. Men det finns en bok som är brutalt bra som jag tycker att alla, varenda en, borde ta och läsa. Det är Ögonen i Gaza av Erik Fosse och Mads Gilbert. I min recension i våras skrev jag: "Det här är utan tvekan årets starkaste bok. Kanske decenniets." och det står jag fast vid. Det är smärtsam läsning, men viktig läsning.

Gott Nytt Läsår!

Se så vackra omslag

Titta vilka fina omslag på de här klassikerna! Så snygga så jag dör! Omslagen är i tyg med tryckta illustrationer på. De är utgivna av White's Books och finns att köpa bl.a via Amazon.

Höstoffer - Mons Kallentoft

Regnet vräker ner över slottet Skogså utanför Linköping, dropparna faller tungt över markerna och kroppen som flyter i vallgraven. Advokat Jerry Petersson, nybliven slottsägare och känd för sin hänsynslöshet, kommer inte att ta några fler uppdrag. Men hur har han hamnat i vallgraven?

Kriminalinspektör Malin Fors misstankar riktas snart mot de tidigare ägarna av slottet, den högadliga familjen Fågelsjö, som knappast med glädje kan ha velat sälja sitt släktgods till uppkomlingen Jerry Petersson. Men skulle försäljningen verkligen vara en orsak till mord? Och vem var egentligen människan Jerry Petersson, bakom it-miljonerna, de dyra kostymerna och konsten? Nära Malin, men som på andra sidan en tunn hinna, rör han sig som en skugga genom det som varit hans liv och händelserna som skulle leda fram till hans brutala död.

Kommentar:
Jag har ägnat en del av julhelgen till att läsa Kallentofts deckare, andra boken Sommardöden och tredje boken Höstoffer.

Det här är inte lika rafflande spänning som i de båda tidigare böckerna, men det gör den inte sämre. Mer lågmäld och kanske mer trovärdig som historia. Men deckarintrigen är egentligen sekundär i Höstoffer, här är det istället Malin Fors privatliv och alkoholproblem som är det intressanta. Hur hon sjunker allt djupare ner i sitt drickande, går sönder mer och mer och vägrar inse vad som händer med henne och hennes dotter. Det är det som får mig att tycka att Höstoffer är den bästa boken av tre.

Vårlik, den fjärde boken i serien, kommer ut i pocket i vår och då ska jag se till att hugga den direkt. Jag är nyfiken på hur det ska gå för Malin.

Jag har förresten inte tagit upp det i mina tidigare Kallentoft-recensioner, men visst är alla omslagen grymt fina?

Fakta:
Förlag: Natur & Kultur
Antal sidor: 342
Utgivningsår: 2009
Första meningen: Är pojken på filmen rädd?