Mitt vårsköna bokpaket har anlänt

Och minsann tror jag att det förde hela våren med sig, för idag är det riktigt soligt och fint här!

Paketet innehöll Boktjuven av Markus Zusak och Det fattas en tärning av Johanna Thydell. Boktjuven har jag hört mycket gott om och tänkt att jag ska läsa den, men aldrig kommit längre än så. Det ska bli jättekul att äntligen få göra det! Jag tror att det är en bok i min smak. Johanna Thydell har jag faktiskt aldrig läst, men känner till henne och främst då I taket lyser stjärnorna. Det ska bli spännande att läsa något av henne. Jag tror jag kommer att gilla båda böckerna, så det var två mycket bra val!

Det var förstås inte bara böcker i paketet, det innehöll även chokladkaffe (som jag precis har testat, mycket gott!), några fina chokladbitar att njuta av, en penna och en anteckningsbok, näsdukar (mot eventuell pollenallergi eller vårsnuva) och ett fint litet brev från min hemlige bokvän. Massor av tack till dig för ett kalasbra paket! :)

Främlingen i huset - Sarah Waters

Hundreds Hall, en gång en av de största och mest imponerande georgianska byggnaderna i Warwickshire, har varit den välbärgade familjen Ayres hem i över tvåhundra år. Men tiden har gått hårt åt både huset och familjens förmögenhet. Nya vindar blåser över England, och de kvarvarande medlemmarna av familjen, mor, son och dotter, tvingas nu förtvivlat kämpa för att få godset på fötter igen.

När doktor Faraday, en av läkarna i det lilla samhället, kallas dit för att se till en patient, möts han inte bara av en uppskrämd tjänsteflicka och en familj som drabbats av ekonomiska svårigheter; det tycks också vila något olycksbådande över det förfallna huset och dess invånare.

Snart dras han in i familjen Ayres liv, både det nuvarande och förflutna. Vad är det som hemsöker huset? Vad är det som kastar sin mörka skugga över Hundreds Hall?

Kommentar:
Oj, oj, oj så bra det här är! Främlingen i huset är en pärla på så många plan. Det är en mångbottnad historia som är spännande på ett mystiskt, subtilt sätt. Spänningen byggs upp i flera lager, samtidigt som det skalas bort mer och mer, och allt faller sönder. Det är också en berättelse om klass; den "fina" men excentriska familjen Ayres med sina anor, kontra doktor Faraday, som är historiens berättare. Han kommer från sämre förhållanden, hans mor var barnsköterska på Hundreds Hall, och är mycket väl medveten om klasskillnaderna. Trots det blir han vän med familjen Ayres, han fascineras av dem och av huset.

Det är hela tiden en mörk och dunkel, gotisk, stämning över historien. Även när det inte händer något kusligt så känner man av det olycksbådande som lurar mellan sidorna och bara väntar på att komma fram. Ibland kryper det sig närmare och det blir så otäckt att håret reser sig på armarna. Jag är inte direkt lättskrämd när det kommer till böcker, men den här sortens psykologiskt uppbyggd historia är precis sånt som jag går igång på. Det är desutom välskrivet och skickligt berättat, och håller hela vägen. En fantastiskt bra bok!

Fakta:
Förlag: Natur & Kultur
Antal sidor: 526
Utgivningsår: 2010
Första meningen: Första gången jag såg Hundreds Hall var jag tio år.

Live to win - Andreas Carlsson

Andreas Carlsson är en av världens mest framgångsrika låtskrivare och musikproducenter, med rader av världshits och miljontals sålda skivor i bagaget. Men resan dit har varken varit spikrak eller enkel.

Från den misslyckade artistkarriären via de viktiga åren på legendariska Cheiron på Fridhemsplan i Stockholm, till arbetet med egna tv-program och världsberömda popstjärnor i såväl Sverige som USA. En glamourös tillvaro kan tyckas, men också full av motgångar och hårt arbete.

Kommentar:
Jag har inte känt till särskilt mycket om Andreas Carlsson, mer än att han är med i Idol-juryn och att han har skrivit en hel drös låtar till olika artister. Nu har han, 36 år gammal, skrivit sin självbiografi, och det är ju onekligen en hel del som killen varit med om. Han berättar om sin uppväxt, sin tid i Cheiron-studion, och hans musikaliska bedrifter på egen hand. (Just Cheiron och Denniz Pop skulle jag för övrigt vilja läsa en egen bok om!)

Visst är det ett glassigt liv han lever, och det är mycket prat om pengar, erkännande, materiella framgångar och hur karriären är det viktigaste i hela livet. Sånt som kan verka kallt och hårt. Men hans stora kärlek till musiken lyser igenom och skänker en värme som är tilltalande. Han har jobbat hårt för att nå sina mål, och även om jag inte delar hans livssyn eller gör samma prioriteringar, så är det fascinerande att läsa om hans resa. Andreas verkar dessutom både ödmjuk och ha självdistans.

Det finns en hel del floskler här som säkert tilltalar dem som brukar läsa självhjälpsböcker (tro på dig själv, följ dina drömmar, det är genom misstagen man lär sig etc). Men det ligger inte som pekpinnar i texten. Det är i alla fall en inspirerande bok som kanske kan få folk att leva ut sina drömmar och våga satsa. Gillar du, liksom jag, att läsa musikbiografier så är det här definitivt en bok för dig.

Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 276
Utgivningsår: 2010
Första meningen: Genom det lilla flygplansfönstret glittrar Las Vegas i solljuset i regnbågens alla färger, som en hög av ädelstenar där det ligger utslängt likt en oas mitt i Nevadaöknen.