Swayze och Gilbert: Självbiografier på önskelistan

   

Två självbiografier som jag är riktigt sugen på just nu är Patrick Swayzes The Time of My Life, som han skrivit tillsammans med sin fru Lisa Niemi, och Prairie Tale av Melissa Gilbert.

Patrick Swayze hann färdigställa sin biografi innan han gick bort, och det är också han som själv läst in den som ljudbok. Jag tror att det ligger ett alldeles särskilt stråk av vemod över en biografi som skrivs på dödsbädden, men av recensionerna att döma så är det ändå inte en sentimental historia.

Melissa Gilbert, som ju är mest känd för att ha spelat Laura i Lilla huset på prärien, är jag nyfiken på att veta mer om. Hur hennes liv såg ut då som barnstjärna, och hur det blev i fortsättningen - hennes olika äktenskap och hennes problem med alkoholen.

Noveller för Världens Barn

Noveller för världens barn 2009 säljs till förmån för Radiohjälpens insamling för Världens Barn, och det är sjätte året som en novellsamling ges ut. Årets utgåva innehåller 38 noveller från både svenska och utländska författare. Här finns Tage Danielsson, Selma Lagerlöf, Richard Yates, Norman Mailer, Franz Kafka och Leo Tolstoj för att nämna några.

Det här är inte en bok man sträckläser, utan man kan läsa en novell lite då och då när andan faller på. Det är en perfekt bok att ge bort i present, här finns något som passar för alla smaker, och även den som inte läser böcker i vanliga fall kan nog fastna för den här samlingen. Det är en av fördelarna med novellformatet, den som inte är så läsvan kan lättare lockas att läsa en kortare historia än en hel bok. Det är också en lättsmält introduktion till litterära tungviktare, om man får kalla det så, men istället för att ge sig i kast med en hel bok får man här ett litet smakprov på författaren istället. Dessutom finns det flera - i alla fall för mig - nya bekantskaper som Yvonne Vera, Maria Jotuni och Ghassan Kanafani.

Boken kostar 145 kronor, inklusive moms och porto, och finns att beställa hos Informationsförlaget. Köp den själv, ge bort i present eller julklapp, eller tipsa chefen om att köpa in till alla anställda.

Alla medverkande rättighetsinnehavare avstår helt eller delvis från sina normala ersättningar. Hela överskottet från försäljningen går oavkortat till insamlingen för Världens Barn. Under oktober månad kulminerar insamlingen med en stor satsning under tre kvällar i SVT.

Fånge i Teheran - Marina Nemat

Marina Nemat är bara 16 år när hon grips och sätts i fängelse av den islamiska regimen i Iran. Hennes brott: hon protesterade mot att de vanliga skolämnena byttes ut mot studier av Koranen.

Marina har vuxit upp i en relativt välbärgad, kristen familj och hennes liv kretsar mest kring skolan, kamrater, sommarfester och förälskelsen i den några år äldre André. Över en natt har det vänts i sin motsats - det ökända Evin-fängelset där skräck, tortyr och död tillhör vardagen.

Inne i fängelset förhörs Marina av två vakter. Den ene misshandlar henne nästan till döds, den andre säger att han vill hjälpa henne. Men Marina vägrar att erkänna något brott och döms till döden. När hon står inför exekutionsplutonen svänger plötsligt en svart Mercedes in på avrättningsplatsen...

Kommentar:
Det här är en sann berättelse där Marina Nemat berättar om sin uppväxt i Iran, och hur landet såg ut under 70- och 80-tal. Det är intressant och lärorikt att få inblick i hur landet såg ut både före och efter att Ayatollah Khomeini kom till makten.

Marina är både naiv och stark, och man förstår mycket väl de val hon gör. Hennes fångvaktare Ali som förälskar sig i henne är en spännande karaktär, liksom hans familj som verkade bry sig mer om Marina än hennes egen familj gjorde.

Jag tycker absolut att det här är en viktig berättelse som är väl värd att läsa, men tyvärr berörde den mig inte särskilt mycket. Det känns hemskt att säga så, men det finns något av en distans hos författaren när hon berättar om sina hemska upplevelser som gör att det inte riktigt griper tag så som böcker av den här typen brukar göra. Det hela är lite för ytligt. Men, hennes berättelse förtjänar att läsas.

Fakta:
Förlag: Månpocket
Antal sidor: 272
Utgivningsår: 2008
Första meningen: Ett gammalt persiskt ordspråk säger att himlen har samma färg vart än du går.