Två sjöar - Johan Nilsson

Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 326
Utgivningsår: 2009

Granbacka, ett litet brukssamhälle någonstans i Västsverige. Det är 80-tal, band som Gyllene Tider och AC/DC lyser upp tristessen. Badminton dominerar Stefans liv och tillsammans med vännen Micke bildar han ett omaka men framgångsrikt dubbelpar.

Fast möjligheterna finns någon annanstans än i Granbacka, att vara ung är att vilja därifrån. Så känner den rastlöse Micke, så känner också den egensinniga Carina med konstnärsdrömmarna. Stefan är den enda som inte verkar längta bort: när han sitter på ortens kinakrog omgiven av vänner känner han att allt är möjligt - här.

Efter gymnasiet tar livet en ny vändning, kretsen splittras och Stefan är den enda som blir kvar i Granbacka. År efter år går han till samma jobb, bor i samma lägenhet, tar sin vanliga runda i skogen. Inom honom växer en stark förtvivlan, och saknaden efter den gamla gemenskapen är svår.

Så ringer Micke och berättar något som får pusselbitar att falla på plats, men som samtidigt väcker nya frågor. Och svaren på de frågorna hade det kanske varit skonsammare att silppa.

Kommentar:
Alla som växt upp i en småstad kommer nog att känna igen sig i den här skildringen. Konflikten mellan att stanna kvar och bli en "loser", eller resa ut i världen och förverkliga sina drömmar. Men visst kan drömmarna förverkligas även om man bor kvar i småstaden. Stefan är nöjd, men är det något fel med att bara vara nöjd? Måste man vilja bort, vilja mer?

Stefan är nöjd med tillvaron och sitt okomplicerade liv som tuffar på. Micke är en mer rastlös själ som söker kickar  och dras till livet i storstan. Carina är en konstnärssjäl men hennes skaparlust tar henne inte riktigt nånstans. Vi får följa dem från tidiga tonår fram till trettioårsåldern.

Relationerna mellan Stefan, Micke och Carina är det centrala i boken, men det finns en sidohandling om en död, eventuellt mördad, badmintontränare med ett maoistiskt förflutet. Stefan och Micke drar igång en privatspaning omkring detta som pågår genom åren. Den mordgåtan tillför inte något extra till berättelsen för min del, den hade jag lika gärna kunnat vara utan.

Jag tycker att det här är en bra bok. Den är skriven med värme, och det finns en kärlek till småstadslivet som jag tycker om. Om det fanns ett ledmotiv till boken så skulle det vara Gyllene Tiders "Småstad" tror jag. Det är en lågmäld ton i berättandet och ett långsamt tempo, men det betyder inte att det blir tråkigt. Omslaget är riktigt snyggt också!

Decembergatans hungriga andar - Ulrika Lidbo

Förlag: Alfabeta Bokförlag
Antal sidor: 196
Utgivningsår: 2009

På nätterna ligger Jenny och grubblar. Varför blir hon alltid vald som tredje sist på gympan och varför vill alla killar bara hångla med kompisen Charlie? Varför är hon ett fetto som hatar sitt meningslösa liv? Men Jenny har en plan. Hon ska bli smal. När hon börjar åttan i augusti ska alla få se. Hon kan inte misslyckas om hon följer sitt superschema. Man kan ju inte bli fet om man äter noll procent fett...

Kommentar:
Det här är en trovärdig skildring av en tonårstjej med ätstörningar. Hon har en miniräknare i huvudet och hungriga vargar som river och sliter i magen. Målet är att bli smal, för när man blir smal blir man lycklig.

Jenny svälter sig och hetsäter om vartannat, hetsäter när vargarna lyckas ta kontrollen. Tillsammans med sin nyfunna vän Betty, som har mer erfarenhet på området, har hon matorgier där de vräker i sig enorma mängder mat som de sedan kräks upp. 

 Hennes föräldrar eller de andra vuxna i skolan vill inte riktigt se förrän det gått alldeles för långt. Det hela eskalerar genom boken och det är stark och otäck läsning. Allt skildras utifrån Jennys egna perspektiv, och man får följa hennes tankar och ologiska resonerande fram och tillbaka. Det är ologiskt för den friske personen som läser boken, men för Jenny är allt fullkomligt logiskt. Det här kan vara nog så nyttig läsning både för tonåringar och vuxna, och jag kan verkligen rekommendera den.

Visst finns det gudar i Alabama - Joshilyn Jackson

Förlag: Månpocket
Antal sidor: 253
Utgivningsår: 2006

Arlene Fleet har ingått ett avtal med Gud. Hon ska sluta hoppa i säng med alla pojkar som kommer i hennes väg, hon ska inte ljuga och hon ska aldrig återvända till sin barndomsstad i den amerikanska Södern. Allt hon begär i gengäld är att den där kroppen aldrig ska återfinnas. 

Tio år senare verkar Gud inte längre lika intresserad av att hålla sin del av avtalet. Han låter Alabama landa på Arlenes tröskel i form av en gammal skolkamrat, en kvinna som ställer närgångna frågor om den blonde fotbollsspelande hjälte som försvann under det sista året på high school. 

Samtidigt ställer Arlenes svarte pojkvän Burr ett ultimatum: han vill bli presenterad för Arlenes familj, annars lämnar han henne. Och Arlene känner att det inte går att komma undan längre, det är dags att åka hem för att konfrontera det förflutna.

Kommentar:
Det här är Joshilyn Jacksons debutroman och jag tycker den är alldeles strålande! Det finns en svart humor som går igenom hela historien, en historia som utspelar sig till största delen i Alabama hos Arlenes färgstarka, religiösa, bisarra och milt rasistiska släkt. Men det udda skildras med värme.

Arlene har hållit sig borta från barndomshemmet på grund av något hon gjorde för tio år sedan. Långsamt nystas historien upp och vi kommer närmare sanningen om vad som egentligen hände och hur det gick till. Det är spännande, roligt och tragiskt på samma gång, och med många oväntade turer i berättelsen.

Boken är välskriven och språket flyter bra. Dessutom är slutet riktigt bra, historien håller hela vägen.