Deluxe - Anna Godbersen

Manhattan 1899. I en värld av lyx och bedrägeri lever några ungdomar farligt, skandalösa liv.

Med sin fina familjs goda rykte att tänka på tvingas den unga, vackra och mycket omsvärmade Elizabeth Holland att välja mellan sina familjeplikter eller den sanna kärleken. Den förbjudna kärleken. Men så händer något tragiskt, flickan vars lyxiga leverne livat upp stadens skvallersidor - kastas ur och drunknar i strömvirvlarna från Hudsonfloden.

Hela New York sörjer hennes bortgång och rykten tar fart. Var det en vanlig olycka, eller fanns det de som hade allt att vinna på att Manhattans mest firade celebritet försvann...?

Kommentar:
Det här är en lättläst bok, jag tror nog att den räknas som ungdomsroman, men liksom Twilight-serien kan den även uppskattas av äldre. Jag tyckte i alla fall att den var riktigt underhållande. Den är enkelt skriven, men samtidigt en bladvändare som gör att man måste läsa den i ett svep. Visst blir det lite banalt och stereotypt, men det spelar ingen roll. Det är ändå fängslande.

Omslaget gillar jag inte, även om det är snyggt så tycker jag inte det passar till boken. Det är mycket snyggare och mer passande i den inbundna varianten. (Även om jag inte tror att det är tidstypiskt rätt modell av klänningar?). Deluxe är första boken i en serie som har jämförts med Gossip Girl fast på 1800-talet, hittills har tre böcker kommit ut varav två på svenska. Jag ser fram emot att läsa resten!

Fakta:
Förlag: Pocketförlaget
Antal sidor: 432
Utgivningsår: 2009
Första meningen: Medan hon fortfarande var i livet var Elizabeth Holland inte bara känd för sin skönhet, utan även för sin höga moral, och livet efter detta borde därför erbjuda henne en upphöjd plats med god utsikt.

Watch you bleed. The saga of Guns N' Roses - Stephen Davis

Det här är historien om Guns N' Roses, om bandets uppgång och fall. Det handlar om musiken, drogerna, skandalerna. Vi får följa deras väg från gatorna i Los Angeles till berömmelse och framgång och det slutliga uppbrottet.

Boken är inte skriven av GNR själva, utan det är journalisten Stephen Davis som skrivit, och det märks. Det blir inte en lika nära inpå skildring som exempelvis The Dirt, och därför inte heller lika bra. Det finns också en del faktafel och stavfel i texten som irriterar, som får mig att ifrågasätta hur många fler fel finns som jag inte snappar upp. Jag tycker ändå det här är en bra skildring av bandets historia och en underhållande bok. Rockstjärnelivet fascinerar. Särskilt intressant var det att ta del av Axls barndom och uppväxt och hans bipolära diagnos som förklarar en del varför saker blev som de blev.

Jag hade inte så bra koll på "förhistorien" innan GNR slog igenom, och inte heller på de senare åren under karriären innan de splittrades, så det var både intressant och nostalgisk läsning. Men om man är ett riktigt inbitet fan som följt dem från ruta ett så kanske inte den här boken tillför särskilt mycket. Den hade också kunnat innehålla betydligt fler bilder.

Det blir så tydligt när man läser boken och blickar tillbaka på gamla YouTube-klipp vilken musikalisk kreativitet GNR besatt, och hur framgången påverkade dem på olika sätt. Det fanns så mycket potential, och så mycket kvar att ge. Sorgligt att bandets saga blev så kort.

Boken kommer på svenska i augusti.

Fakta:
Förlag: Penguin Books Ltd.
Antal sidor: 434
Utgivningsår: 2008
Första meningen: Some think the legend of Guns N' Roses began in the nighttime Los Angeles of 1985, a distant echo of West Hollywood's neon-lit Sunset Strip.

En shopaholic säger ja - Sophie Kinsella

Rebecka Bloomwood har hittat sitt drömjobb. Hon spenderar andra människors pengar hela dagarna. Och får betalt för det. Det perfekta jobbet, den perfekte mannen - Luke Brandon. Och nu, det perfekta bröllopet. Ja, Luke har friat och bröllopsplanerna är i full gång. Den här gången behöver Becky inga ursäkter för att shoppa, för man gifter ju sig bara en gång.

Beckys föräldrar tar för givet att hon ska gifta sig hemma i England, i trädgården och bära sin mors brudklänning. Men Lukes mamma planerar ett stort bröllop i New York. Becky vill förstås inte säga nej till någon och förberedelserna på båda sidor Atlanten fortskrider i takt med att datumet närmar sig.

Kommentar:
Det här är riktigt roligt, dråpligt och humoristiskt berättat, i bästa Kinsella-stil. Min favorit i shopaholic-serien. Kanske delvis för att jag är så förtjust i bröllop, och i den här boken får man vara med om inte mindre än tre stycken. Först gifter sig hennes bästa vän Suze, och sen är det då Beckys två egna bröllop som planeras.

Det är förstås skruvat och inte helt trovärdigt, precis som det brukar vara, men också mycket underhållande. Jag tycker bättre om Becky i den här boken, hon har ett visst djup trots allt, och det visar sig när relationen mellan Luke och hans mamma ställs på sin spets.

Skön semesterläsning som rekommenderas, men man bör ta det för vad det är, lättsam underhållning.

Fakta:
Förlag: Damm förlag
Antal sidor: 397
Utgivningsår: 2008
Första meningen: Okej, ingen panik nu.