Grevgatan 22 - Jenny Leeb

Chick-Lit / Feelgood / Permalink / 2
Josefine ska snart fylla trettio och i hennes värld går ingenting upp mot en kul kväll på krogen och en hanterbar flirt. Hon vet hur hon ska sköta både män och jobbet på reklambyrå för att få det hon vill. Men så dyker Jesper upp och livet trasslar till sig rejält.

Samtidigt som Josefine kämpar med att få rätsida på kärlekslivet är hennes syster Emelie lyckligt gift och bor med familjen i ett stort hus i den fina förorten. Josefine tror inte en sekund på att man, barn och villa är detsamma som lycka, men Emelie verkar vara nöjd. Ända tills den dag hon av misstag läser ett sms som hon definitivt inte borde se. Från den stunden vänds även Emilies tillvaro upp och ner och hon tvingas omvärdera både livet och kärleken.

Kommentar:
Det här är en klassisk chick-litt bok - huvudpersonen är singeltjej, jobbar inom media och är relationsskadad. Jag har tidigare läst Stella & Sebastian av samma författare, och den tyckte jag var bättre. Här är det mycket berättande av handlingen, nästan steg för steg, och sånt stör jag mig på. Det var också ganska (för) detaljerade beskrivningar av typen "hon strök den ljusblå skjortan med vita ränder".

Men om man bortser från det så är det en underhållande bok, ibland är det ju just det man är ute efter. Jag läser gärna fler böcker av Jenny Leeb.

Fakta:
Förlag: Fischer & Co
Antal sidor: 320
Utgivningsår: 2007

Falling man - Don DeLillo

Skönlitteratur / Permalink / 3
Förlag: Pocketförlaget
Antal sidor: 254
Utgivningsår: 2008

Keith Neudecker står på en gata i New York. Han är täckt av smuts, glassplitter och blod, med någon annans portfölj i handen. Det är den 11 september 2001 och tvillingtornen har precis rasat. Keith har lyckats ta sig ner och ut på gatan och chockad söker han upp sin exfru och sin son. Tillsammans med dem försöker han bearbeta tragedin som så starkt präglat 2000-talets USA. Kring dessa tre personer spinner DeLillo en tät väv av dramatiskt laddade episoder och betydelsemättade motiv.

Kommentar:
"Det var inte längre en gata, utan en värld, tid och rum var fallande aska och närmast natt."
Så lyder första meningen i boken, och den är så bra så man ryser. Det finns många liknande meningar som är riktigt, riktigt bra, det är bitivis ett vackert och poetiskt språk. Men jag har lite svårt för DeLillos berättarstil som är ganska ryckig och hoppig och gjorde det svårt för mig att riktigt fastna i historien. Men det är ingen tvekan om att han är en skicklig författare.

På sina håll är det gripande, man kommer riktigt nära och inpå 9/11. Den rädsla som folk kände, den tomhet och apati som huvudpersonerna upplever är väl skildrad och äkta. Starkast är skildringarna inifrån tornet, men det är bara en bråkdel av boken. Huvudpersonerna berör mig inte, de känns tomma och känslolösa, och det tycker jag är tråkigt. 

Tusen böcker du måste läsa

Allmänt / Permalink / 5
Läser i SvD att The Guardian har listat 1000 böcker man bör läsa innan man dör. Enda svenska författare på listan är Henning Mankell med "Steget efter" och Sjöwall-Wahlöö med "Den skrattande polisen". De flesta andra är brittiska, men det är kanske inte så konstigt eftersom den panel som sammanställt listan också är brittisk.

Efter att ha ögnat igenom listan inser jag att jag har en sisådär niohundra böcker kvar jag "måste" läsa. Minst. :)
Till top