Flickan som vävde sidenmattor - Anita Amirrezvani

Skönlitteratur / Permalink / 0
Förlag: Månpocket
Antal sidor: 341
Utgivningsår: 2009

Det är 1620-tal. I en persisk by bor en 14-årig flicka med en ovanlig gåva: de mattor hon väver har en närmast magisk skönhet.

När fadern plötsligt dör flyttar flickan och modern till släktingar i staden Esfahan. Farbrodern, en välbeställd mönsterritare hos shah Abbas hjälper flickan att förfina sin hantverksskickllighet. Hon har en enastående talang som kunde öppnat dörrarna till en trygg och rik framtid om hon bara hade varit pojke.

När flickan erbjuds ett tidsbegränsat, hemligt äktenskap med en förmögen man ställs hon inför ett svårt val - att förlora sin heder eller riskera allt hon har och försöka skapa sig ett eget liv.

Kommentar:
Färgstark och fascinerande är bra ord för att sammanfatta den här boken. Den är fylld av färger, intryck, dofter, kryddor, mat, allt är så rikt beskrivet. Jag blev så fascinerad av Esfahan att jag var tvungen att googla fram lite bilder därifrån, den turkosa fredagsmoskén och de trettiotre bågarnas bro är verkligen imponerande.

Konsten att väva mattor beskrivs ingående, med färger och knutar och krumma ryggar. Blood of flowers är orginaltiteln, och den har en djupare innebörd. Hur  mycket väverskorna (och vävarna) offrar för att tillverka en matta. "Alla våra ansträngningar gjordes i skönhetens tjänst, men ibland var det som om varenda tråd i en matta doppats i blommors blod".

Ramhistorien i sig är kanske inte så originell, utan det är allt det andra runt omkring som ger historien en extra krydda. Själva karaktärerna kändes inte helt trovärdiga alla gånger, men det gjorde inte min behållning av boken mindre. Jag har i och för sig ingen aning hur folk var i 1600-talets Persien, men många gånger kändes de väldigt moderna i sitt handlande. Handlingen hade lika gärna kunnat utspela sig i dagens Iran kändes det som.

Men jag tyckte väldigt mycket om den här boken, och jag njöt av läsningen. Det enda jag inte uppskattade var slutet som var lite väl abrupt för min smak. Jag önskar att Amirrezvani hade knutit ihop säcken bättre, eller kanske man i det här fallet ska säga vävt mattan färdigt.

Frågor & Svar - Pocket & Trix

Allmänt / Permalink / 1
Allmänna frågor om böcker:

Vilken genre tycker du bäst om?
Hmm... jag vet inte, det varierar nog, men jag har en förkärlek för böcker som utspelar sig i historisk tid.

Finns det någon genre som du ännu inte testat men som du gärna skulle ge dig på?
Vet inte.

Finns det någon genre som du undviker på liv och död och alltså inte vill få böcker ur?
Science fiction

Har du någon favoritförfattare - och saknar du något ur dennes produktion?
Jag har många böcker, och många favoritförfattare, men det finns en bok jag saknar och det är Värdshuset Jamaica av Daphne du Maurier. Den läste jag som tonåring och minns att jag tyckte den var så bra. Det kanske den inte är längre, men jag vill ändå läsa om den. Tyvärr verkar den vara svår att få tag på.

Har du någon författare som du är nyfiken på och gärna vill testa?
Jag är alltid öppen för förslag!

Någon författare som du verkligen avskyr och inte alls vill läsa?
Agatha Christie

Har du någon lista publicerad någonstans över vilka böcker som du redan äger, månntro?
Nej, tyvärr inte.. men det jag läst på senare tid finns här i bloggen.

Läser du andra språk än svenska?
Helst svenska, men engelska går bra

Särskilt för Pocket&Trix:
Te- eller kaffedrickare? Någon speciell sort som du gillar mer än andra?
Dricker både te och kaffe

Äter du godis? Vilken sorts godis föredrar du?
Choklad går alltid hem

Är naturgodis sådant som du gillar?
Njae....

Är du allergisk mot något?
Inget i matväg

Har du någon pysslig hobby?
Hahaha nej

Sportar du?
Hahaha nej

Gillar du film - i så fall vilken slags film?
Jag är ganska mycket allätare där också, lättsamma romantiska komedier hör till favoriterna

Fyll på med egna upplysningar här, t.ex. favoritfärg, stjärntecken, favoritdjur...
Tjusningen med detta är ju att bli överraskad, man kan få precis vad som helst i sitt paket! Jag är ganska lätt att behaga... :-)

Dagens skörd

Allmänt / Permalink / 4
Det här är dagens skörd från bokrean. Aldrig fucka upp - Jens Lapidus, Sjöjungfrun - Camilla Läckberg, Boven i mitt drama kallas kärlek - Unni Drougge, Pappersväggar - John Ajvide Lindqvist, En shopaholic i New York - Sophie Kinsella, Matilde - Denise Rudberg. Och Sju sorters kakor, en klassiker som jag tidigare haft i min ägo men slarvat bort. Dessutom Ingrid badar till 2-åringen, men den kom inte med på bild.

Inga större överraskningar för min del, jag hade planerat att köpa de flesta av de här böckerna då det är författare jag gillar och titlar jag ännu inte läst. Undantaget är Sophie Kinsella som jag faktiskt aldrig läst förut, men jag tror att det är en författare i min smak.

Jag blev också väldigt sugen på att köpa Flyga drake och Tusen strålande solar som inbundna, jag tycker det är snudd på skamligt att bara äga dem i pocket, men jag blev lite snål. Ska fundera på saken.....

Vissa gick hem tomhänta från rean. Har ni fyndat?
Till top