Tidsresenärens hustru - Audrey Niffenegger

Henry är en stilig, bohemisk bibliotekarie som älskar punkmusik. Clare är konstnär med en passion för storslagna pappersskulpturer och thaimat. De har känt varandra sedan Clare var 6 år och Henry var 36 och gifter sig när Clare är 22 år och Henry 30. Det låter otroligt, men är sant.

Henry lider nämligen av en genetisk åkomma som får honom att ofrivilligt resa i tiden. Utan förvarning ställer hans genetiska klocka om sig och han kastas framåt eller bakåt i tiden. Då Henry inte kan ta med sig något från en tid till en annan hamnar han naken, pank och hungrig i ömsom komiska, ömsom skräckfyllda situationer. Och Clare kan bara vänta på att han ska återvända.

Kommentar:
Jag avslutar årets läsning med att gråta en skvätt till fantastiska Tidsresenärens hustru. Jag har haft den liggandes i min bokhylla en längre tid, och väntat på det där perfekta tillfället att få läsa den ostört, och den var väl värd att vänta på.

Det här är en alldeles underbar bok. En kärlekshistoria som förflyttar sig genom tid och rum, och det är både intelligent och vackert berättat. Hjärnan får arbeta en del medan man läser, speciellt i början av boken innan man kommit in i berättelsen och de olika tidsresorna. Det är svindlande tankegångar när man sätter sig i Henrys ställe, vilka resor han kan göra. Underbara resor bakåt i tiden där han får möta sin blivande hustru som barn eller sin mor som dog när han var liten. Inte lika underbara resor framåt i tiden där han får reda på detaljer om sin död. Tiden är både vän och fiende.

Det här är fängslande, gripande, välskrivet och otroligt bra! Lev i nuet är en välkänd sanning som kanske blir lite mer sann efter att man läst den här boken.

Fakta:
Förlag: Bra Böcker
Antal sidor: 464
Utgivningsår: 2007
Första meningen: CLARE: Det är svårt att bli övergiven.

Lyckan är en sällsam fågel - Anna Gavalda

Charles är arkitekt med många prestigefyllda uppdrag långt utanför Frankrike, men mindre framgångsrik med att skapa ett hållfast liv utanför arbetet. Han börjar närma sig 50, hans relation med Laurence blir allt kallare och en trötthet håller på att äta upp honom inifrån.

Så får han ett osignerat brev, Anouk är död, och minnena väller över honom. Han söker sig nu tillbaka mot händelser och människor i sin ungdom, och möter på vägen Kate, en kvinna som lever i ett slags lantligt, stökigt paradis omgiven av barn och djur. Men även Kate, sin smittande vitalitet till trots, har prövats av livet och tvingats till svåra val. Kate och Charles dras till varandra men inget är givet på förhand...

Kommentar:
Jag tyckte om Gavaldas förra bok,  Tillsammans är man mindre ensam, så det var med stora förhoppningar jag tog mig an denna. Riktigt lika bra tycker jag nog inte att den är. Det tog ganska lång tid för mig att få grepp om karaktärerna, och jag störde mig en del på berättarspråket.

Men visst är den bra! Sammantaget är det en bitterljuv historia, med kärlek, värme, tristess och sorg, och man lägger den ifrån sig lite lyckligare och varmare om hjärtat.

Fakta:
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Antal sidor: 554
Utgivningsår: 2009
Första meningen: Han höll sig alltid vid sidan om.

Darling Jim - Christian Mørk

En dag kör en ung man vid namn Jim in i den lilla irländska landsortsstaden Castletownbere på en knallröd motorcykel, och livet blir sig aldrig mera likt för de tre föräldralösa systrarna Fiona, Róisín och Aiofe. Jim trollbinder dem med sina sagor, särskilt den om prinsen som förvandlas till varg och inte kan bestämma sig för om han ska älska eller döda den kvinna som försöker rädda honom. Men samtidigt börjar systrarna ana att den skicklige sagoberättaren döljer något, att det inte är en slump att unga kvinnor gått en hemsk död till mötes där Jim dragit fram.


Kommentar:

Det här är en saga i en saga i en saga. Eller hur skulle man annars kunna beskriva den här fängslande boken av Christian Mørk? Jag tycker det här är otroligt bra, och spännande. Det är kusligt från första sidan till sista, och det är omöjligt att veta hur historien kommer att utveckla sig. Man läser med en krypande känsla av obehag över sig hela tiden. Slutet tycker jag är lite antiklimax tyvärr, det drar ner helhetsbetyget en smula.

Christian Mørk har skapat en värld som är mörk och surrealistisk, fantasybetonad och gotisk. Jag gillar hans språk, som har en speciell ton och bitvis är mycket vackert och poetiskt. Darling Jim är en annorlunda och kreativ bok, som rekommenderas!

Fakta:
Förlag: Pocketförlaget
Antal sidor: 352
Utgivningsår: 2009
Första meningen: Folk ville inte komma i närheten av huset, trots att det sedan länge hade sanerats för nya hyresgäster och kropparna vilade tryggt i jorden.