Sjöfararna - Diana Gabaldon

När Claire återvänder till sin egen tid är hon gravid. Äktenskapet med Frank Randall återupptas och hon födder dottern Brianna, som är en avbild av sin far, den rödhårige skotske ädlingen Jamie.

Åren går men med dottern Brianna som en ständig påminnelse om Jamie bleknar kärleken aldrig. När Frank dött gör Claire efterforskningar som tyder på att Jamie har överlevt det blodiga slaget vid Culloden.

Claire vågar språnget och ännu en gång vill ödet att hon förenas med Jamie. Tillsammans får de åter fly från det jakobitiska Skottland. De hamnar i Västindien där politiska intriger och voodomagins mörka mysterier drabbar dem.

Kommentar:
Det här är tredje boken i Outlander-serien, och i den återförenas äntligen Jamie och Claire. Just de scenerna är några av mina favoritscener, inberäknat alla böckerna. Om jag ska ranka denna betygsmässigt så är den snäppet under Främlingen, men snäppet över Slända i bärnsten.

Det är full fart precis hela tiden, det händer saker på alla 1043 sidorna. Det är läsning som räcker länge, och jag har sagt det flera gånger förut, alldeles magiska och fängslande böcker!

Fakta:
Förlag: Bra Böcker
Antal sidor: 1043
Utgivningsår: 2003 (1995)
Första meningen: När jag var liten ville jag aldrig kliva i vattenpölar.

Släpp inte taget - Harlan Coben

Tia och Mike Baye är oroliga för sin sextonårige son Adam. Hans bästa kompis Spencer har tagit livet av sig, och sedan dess har Adam tillbringat all tid framför datorn. Föräldrarna känner sig tvungna att spionera på sonen, och låter installera ett avancerat övervakningsprogram på hans dator. Några dagar senare får Adam ett märkligt meddelande. Strax därefter försvinner han spårlöst.

Samtidigt pågår en jakt på en misstänkt seriemördare i trakten. Polisen är förövaren på spåren, men ingen vågar tänka på att det kan finnas ett samband med Adams försvinnande.


Kommentar:
Ska man verkligen kontrollera sina barn? Och hur långt får man gå? Det är något som varje förälder funderar på, och det är svårt att säga vad som är rätt och vad som är fel. Kontroll kanske stjälper snarare än hjälper. Och man kan inte kontrollera allting, man kan inte kontrollera slumpen, hur gärna man än vill.

Det här är en riktigt spännande bok, och spänningen hålls vid liv ända till sista sidan. Jag läste ut boken på en förmiddag, det var stört omöjligt att lägga den ifrån sig. Den är välskriven, och riktigt smart uppbyggd. Handlingen består av flera parallella händelser som skickligt vävs samman, och som läsare vet man inte riktigt hur historien kommer att utveckla sig från sida till sida. Andlöst spännande och väl värd att läsa!

Fakta:
Förlag: Forum Bokförlag
Antal sidor: 362
Utgivningsår: 2009
Första meningen: Marianne satt med sin tredje tequila och förundrade sig över sin gränslösa förmåga att förstöra allt som var bra i hennes patetiska liv när mannen bredvid henne ropade: "Hör du gullet, kreationism och evolution är fullkomligt förenliga."

Vi köpte ett zoo - Benjamin Mee

Vi köpte ett zoo är den sanna historien om journalisten Benjamin Mee, vars liv förändras drastiskt när han köper ett fallfärdigt zoo på den engelska landsbygden. Benjamin är nu inte bara familjefar: han har dessutom ansvaret för tvåhundra vilda djur.

Så drabbas familjen av en tragedi - hustrun Katherine visar sig ha en svår hjärntumör. När Benjamin inte jagar efter förrymda djur måste han därför ägna all tid åt Katherine, vars tillstånd försämras snabbt.


Kommentar:
Är det inte innerst inne allas dröm att äga en djurpark, att få leva nära vilda djur och samtidigt göra en insats att rädda djurarter på "Röda listan" från att bli utrotningshotade? Det är i varje fall min, och en dröm jag delar med Benjamin Mee. Han har förverkligat sin dröm, och hans bok är inspirerande. Inte bara det att han ser till att uppfylla sin dröm, jag beundrar också hans mod och hans sätt att tackla motgångar.

Han är inte ensam om att köpa djurparken, utan gör det tillsammans med sin familj, syskon och mamma. Att hans gamla mamma vågar satsa sitt arv efter maken på det här riskprojektet är också det beundransvärt. Den här boken innehåller såväl humor som sorg, men det går en värme genom hela berättelsen. En helt fantastiskt galen historia, men fullkomligt underbar! Läs den och bli inspirerade!

Fakta:
Förlag: Forum Bokförlag
Antal sidor: 212
Utgivningsår: 2009
Första meningen: Första gången mamma och jag kom till Dartmoor Wildlife Park i Devon som de nya ägarna var vid sextiden på kvällen den 20 oktober 2006.