No country for old men - Cormac McCarthy

Förlag: Albert Bonniers Förlag
Antal sidor: 350
Utgivningsår: 2009

Året är 1980 och i sydvästra Texas jagar Llewelyn Moss antiloper nära Rio Grande. Han trampar in på en plats där en grym uppgörelse pågått. Döda män ligger utspridda, en stor last heroin är orörd och Moss plockar upp en väska med $2,4 miljoner i kontanter. 

Frestelsen överskuggar insikten om faran. Nu är han ett byte. Framför allt för Chigurh, en psykopat och sällsynt hänsynslös mördare. 

Moss är lätt att lokalisera. Väskan bär på en sändare, och som om det inte skulle räcka med att ha Chigurh i hälarna så utökas skaran som jagar pengarna. Den åldrande sheriffen Bell lägger ihop två och två men förstår samtidigt att han försöker genskjuta ondskan själv.

Kommentar:
Jag älskade verkligen Vägen när jag läste den, den är en av de bästa böcker jag någonsin läst, så mina förhoppningar var höga när jag plockade upp den här. Dessutom har jag hört så mycket gott om filmen. Men jag blev tyvärr ganska besviken. Det här kanske är undantaget, för ovanlighetens skull kanske filmen är bättre än boken?

McCarthys berättarstil, med inga talstreck, hade jag inga problem med i Vägen utan där passade det rent stilistiskt till boken, men här blir det svårt att följa dialogerna. Samtidigt som han är sparsmakad vad gäller sådana bitar så är han frikostig med detaljerade beskrivningar av händelseförlopp. Av vissa händelseförlopp. Inte av alla.

Det här är helt enkelt inte en bok för mig, och det känns som att jag inte riktigt förstår vad McCarthy vill ha sagt eller vad boken går ut på, och det irriterar mig. Jag tycker inte om att känna mig ointelligent när jag läser, och på något sätt känns det så. Han pratar - om än inte över mitt huvud - så litegrand vid sidan av.  

Efterdyningar - Anita Shreve

Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 293
Utgivningsår: 2009

En gruppsexakt äger rum på en prestigefylld internatskola i New England, och allt videofilmas. När rektorn Mike Bordwin får bandet i sin hand chockas han av upptäckten att några av hans mest lovande och omtyckta avgångselever deltar, och en alltför ung flicka. 

Han inser att han måste fatta ett snabbt beslut för att skydda både ungdomarna och skolans rykte. Men trots hans goda avsikter blir allt fel och skandalen är snart ett faktum. En stormvåg av skam och skuld, anklagelser och motanklagelser sköljer över det lilla samhället och resulterar så småningom i spruckna äktenskap, krossade framtidsdrömmar och en oskyldigs död.

Kommentar:
Jag gillar verkligen böcker i internatskolemiljö, det är något kittlande med den miljön, en sluten värld men ändå inte en skyddad sådan. Det blir tydligt i den här boken.

Historien berättas i återblickar, av flera olika röster. Av de inblandade, deras anhöriga, övriga elever, lärare och föräldrar, och det är ett annorlunda grepp. Jag trodde först att det skulle göra boken opersonlig och rörig och att man inte skulle komma de inblandade särskilt nära, men det var snarare tvärtom. Det ger istället händelserna flera dimensioner och det blir ganska uppenbart att det sällan bara finns en sanning och att varje sak man gör, varje beslut man fattar, kan få konsekvenser som är långt större än man anar.

Anita Shreve är en skicklig författare och Efterdyningar är en mycket bra bok, som håller läsaren i ett hårt grepp ända till sista sidan. Här möts kärlek, lust, bitterhet och sorg. Den är vackert berättad men samtidigt sorgsen. Jag har inte läst alla Shreves böcker, men detta är en av de bättre - om inte den allra bästa.

Är det någon där? - Marian Keyes

Förlag: Norstedts Förlag
Antal sidor: 556
Utgivningsår: 2007

Anna Walsh är ett vrak i allas ögon. Fysiskt nedbruten och känslomässigt omskakad. Hon ligger på soffan hemma hos mor och far i Dublin med bara en sak i huvudet: hon måste tillbaka till New York. New York betyder allt: hennes lägenhet, Det Mest Fantastiska Jobbet Av Alla och utöver det, det mest betydelsefulla, hennes man, Aidan. Men inget är längre enkelt i Annas liv.

Det är inte bara de fysiska och själsliga ärren som gör återkomsten till Manhattan komplicerad utan också det faktum att Aidan verkar ha försvunnit. Är det dags för Anna att gå vidare - är det över huvud taget möjligt? Frågorna hopar sig, men en brokig skara av olycksbröder - och systrar - två födslar och ett helknäppt bröllop tycks kunna hjälpa henne att hitta svaren, som kan förändra hennes liv.

Kommentar:
Det här är högklassig chick-lit! Jag har inte läst Marian Keyes förut (med undantag av När Lucy Sullivan skulle gifta sig och det var så länge sen så den minns jag inte) och jag kan inte förstå att jag kunnat missa henne när hela världen tycks älska hennes böcker. Nåväl, jag har mycket härlig läsning framför mig om resten av böckerna om systrarna Walsh håller samma stil.

Bitterljuv, står det på omslaget och det stämmer verkligen, här blandas skratt och tårar om vartannat. Det är lättsmält och allvarligt, sorg och glädje, liv och död på samma gång. Extra bra är det att den är så tjock också, det är en historia som räcker ett bra tag även om man sträckläser.