Bedragen - Katerina Janouch

Förlag: Piratförlaget
Antal sidor: 360
Utgivningsår: 2008

Cecilia Lund älskar sitt jobb på sjukhuset där hon befinner sig mitt i livets mest dramatiska ögonblick, födelse och död. Privat tuffar det på, med fyra barn och äkta maken John som är fotograf samt hus i en trevlig förort. Varje dag är fylld till brädden men hon är ganska nöjd. Och så som det alltid varit, ska det alltid förbli - eller?

En oväntad händelse slår plötsligt sönder deras tillvaro. Det ringer på familjens dörr och där ute i vinterkylan står en främmande ung man, Simon. Han hävdar att John är hans far och han själv frukten av en passionerad tonårsförbindelse. Just då förbereder John en längre utlandsresa. Cecilia står med ens ensam och konfronteras med den hemlighetsfulle Simon, samtidigt som sprickorna i hennes och Johns relation blir allt djupare. Runt familjen vävs ett nät av oförklarliga händelser och svek. Det är inte helt lätt att avgöra vem som är bedragen - och vem som bedrar.

Kommentar:
Skildringarna av vardagslivet är träffsäkra, stressen och trixandet med barnen, jobbet och parrelationen kan nog de flesta känna igen sig i. När Cecilia misstänker att maken bedrar henne känns hennes reaktioner och tankar plågsamt äkta.

Men det är många saker som jag tycker är mindre realistiska. Välkomnar man en förmodad son i familjen utan att göra ett faderskapstest eller ens minnas vem den förmodade mamman skulle kunna vara? Jag har flera andra frågetecken som jag inte tar upp här då det avslöjar för mycket om handlingen. Där saknar jag lite mer förklarande bitar som hade kunnat göra det mer trovärdigt. Historien med Simon och otrohetshistorien skulle kunna vara två olika böcker. Den slutar också väldigt hastigt, men nästa bok kanske tar vid där denna slutar.

Det positiva väger dock över, jag tyckte mycket om den, hade svårt att lägga den ifrån mig, och jag ser fram emot att läsa fler böcker om barnmorskan Cecilia. Extra plus för det kalassnygga omslaget!

I dina kläder - Jane Green

Utifrån sett har Vicky Townsley allt. Hon bor i London, har bra ekonomi, är snygg, singel och arbetar på den supertrendiga tidningen Poise! Men hon skulle ge upp allt för en man, barn och ett hus på landet komplett med trägolv och perenner.

Amber Winslow, å andra sidan, har allt det som Vicky vill ha. Visserligen på andra sidan Atlanten, men där finns hon med man, barn, hund, nanny och ett enormt hus. Hon tillbringar sina dagar med andra hemmafruar och de tävlar om vem som har de senaste märkeskläderna, dyraste vigselringarna och det häftigast inredda huset.

Men Amber är inte heller lycklig. Så när hon ser att Poise! Söker en läsare som vill byta liv med en glamorös journalist under en månad, sätter hon sig ner för att skriva en ansökan.

Aldrig kunde hon tro att just hon skulle bli vald.

Kommentar:
Gräset är alltid grönare på andra sidan, eller? Det här är en underhållande och lättsmält historia om två kvinnor som byter liv med varandra. Den handlar om att lära sig uppskatta det man har, och inte tro att det någon annan har är så perfekt och glassigt hela tiden.

Det är ett ovanligt långsamt tempo för att vara den här typen av bok, över halva boken har hunnit passera innan ens själva bytet sker. Lite småbesviken blev jag faktiskt när jag läst klart den, jag hade väntat mig lite mer, och önskar att Green hade kunnat ge historien några fler kryddor och oväntade situationer. Förutsägbar? Javisst, men också charmig och underhållande.

Fakta:
Förlag: Månpocket
Antal sidor: 320
Utgivningsår: 2008
Första meningen: Det här är ingen vanlig romantisk historia.

Stafettnovell med Belinda

Aftonbladet startar idag en stafettnovell där man får vara med och skriva fortsättningen på den novell som Belinda Olsson skrivit början på. Varje timme under kontorstid väljs fortsättningen ut bland de inkomna bidragen, och efter helgen ska novellen vara klar. En kul grej för dig med författardrömmar!