Akademibokhandeln höjer priserna på bästsäljare

I en artikel i Svd går att läsa om Akademibokhandeln som beslutat sig för att höja priserna på storsäljarna, för att istället kunna sänka prisarna på dom titlar som ligger snäppet under. Det tycker jag låter som ett bra förslag.

Storsäljarna Liza Marklund, Dan Brown, Camilla Läckberg och dom kommer alltid att finnas mer lättitillgängliga och billigare både i matvaruaffärerna och på nätet.

Bättre vore det om man hos bokhandlarna fick ett större utbud av lite mer udda böcker, som ändå är riktigt bra och förtjänar sina läsare, och kanske böcker som man gärna vill bläddra i innan man köper dem. Topplisteböckerna kan man nästan strunta i.

Minaret - Leila Aboulela

Förlag: Karneval Förlag
Antal sidor: 285
Utgivningsår: 2008

Med sin slöja och nedslagna blick är Najwa osynlig för andra, inte minst för de välbärgade London­familjer vars barn och hem hon tar hand om. Tjugo år tidigare hade allting varit annorlunda. Då tillhörde hon själv en rik sekulariserad familj i Sudan. Hon studerade på universitetet i Khartoum. Hennes framtid såg ljus ut.

Men så en dag vänds allt uppochned. Najwa tvingas fly landet. Hon kommer till London och där fortsätter hennes fall - ett fall som inte slutar förrän hon hamnat på samhällets botten.

Till sin egen förvåning börjar hon då känna en dragning till de människor som besöker den lokala moskén, människor som hon i sitt tidigare liv sett ner på. Här finner Najwa sig tillrätta och skapar sig ett nytt liv och en ny trygghet - tills hon en dag blir mer än synlig för den unge sonen hos sin nya arbetsgivare.

Kommentar:
Den här boken skildrar islam på ett positivt sätt, religionen som renande och helande. Men det är en ganska tung bok. Inte att den är jobbig att läsa, den är tvärtom lättläst och svår att lägga ifrån sig. Men huvudpersonen Najwa är så sorgsen och vilsen att det gör ont i hjärtat. När hon slutligen närmar sig islam och börjar studera koranen och bära slöja blir hon lycklig, trygg och stark. Men det är inte en bok om islam som religion, utan det handlare snarare om en kvinnas resa för att finna sig själv.

Najwa har förlorat sin familj och sitt hemland, blivit sviken och lurad av en man och är alldeles ensam, men hos kvinnorna i moskén hittar hon den vänskap och gemenskap hon saknar. Personligen har jag så svårt för den föreställningen att religion - vilken religion det än må vara - ska vara det som räddar en människa. Jag önskar att folk kunde finna sin egen styrka utan att blanda in någon högre makt.

Alla sa vi skulle dö - Henriksson, Björn, Bonthron

Det började som en oskyldig dröm och slutade som ett världsomspännande äventyr. Danjel hade i princip aldrig seglat när han en dag slaktade spargrisen, ringde på en annons och köpte en segelbåt - osedd!

Den stora kärleken hade flytt utomlands, fortsatta studier kändes fel och det måste till en förändring. Målet var att segla till Medelhavet men projektet växte till oanade proportioner och snart styrde Danjel, och hans vänner Kajsa och Jonatan västerut och var på väg jorden runt.

Kommentar:
Tre ungdomar med små - eller inga - segelkunskaper som gav sig iväg på en världsomsegling - 38.000 sjömil på 680 dagar med "Sally Blue", en 28 fots Albin Vega från 1968. Galet och modigt men absolut en bedrift. Jag följde seglingen från början, via lokaltidningar och hemsidan, och trodde nog inte att dom skulle ta sig särskilt långt utan tvingas ge upp, men eftersom tiden gick så växte min beundran, och visst tog dom sig ända hem igen.

Boken är skriven främst av kaptenen Danjel men även Kajsa och Jonathan, samt de "paying crew" som seglat med under vissa sträckor skriver vissa kapitel, så man får historien ur flera olika synvinklar. Vilket i sig är ett spännande grepp, men trots att det är en tjock bok så känns den ändå lite "tunn". Man kommer aldrig någon in på djupet, vilket hade varit verkligt intressant. Det berättas om stormar och åskväder och vulkanutbrott, men det känns aldrig riktigt farligt. Säkert var det jätteotäcka situationer flera gånger, men det nådde inte riktigt fram till mig som läsare. Det måste ju varit URLÄSKIGT att korsa Atlanten och Stilla Havet och bara se vatten så långt ögat når i en liten båt som vågorna slår in över. 

Men, det är trots allt en mycket inspirerande och spännande bok om ett våghalsigt projekt, och jag kan varmt rekommendera den. Till och med jag känner mig sugen på att bara dra iväg. Men jag föredrar nog de rika medelålders amerikanernas sätt på lite större och lyxigare båtar i så fall...

Fakta:
Författare: Danjel Henriksson, Kajsa Björn och Jonatan Bonthron
Förlag: Nautiska Förlaget
Antal sidor: 320
Utgivningsår: 2008