Sommarsystrar - Judy Blume

Förlag: Månpocket
Antal sidor: 376
Utgivningsår: 2001

Victoria och Caitlin träffas första gången när de är tolv år. Två helt olika tjejer med vitt skilda bakgrunder som har hela livet framför sig. Caitlin är framåt och med vass tunga. Victoria försiktig och blyg. Under många år kommer de att tillbringa somrarna tillsammans i Caitlins fars sandiga hus där en djup vänskap och förtrolighet växer fram.

De delar på alla hemligheter, svärmar för Bru och Von och fantiserar om vuxenlivet. De är oskiljaktiga. Med åren blir olikheterna tydligare och vänskapen sätts på hårt prov. Caitlin vägrar lämna ungdomens tid och flackar världen runt som en rotlösa själ medan Victoria satsar på utbildning och karriär. De förblir trots allt vänner även om kontakten mellan dem med åren blir mer sporadisk och till slut helt försvinner.

En dag, efter många års tystnad ringer Caitlin och ber Victoria vara tärna på hennes bröllop. Det är med blandade känslor hon tackar ja. Och inte blir det lättare när hon får veta vem Caitlin ska gifta sig med.

Kommentar:
Det här var en typisk "jaha"-bok. Inte bra, inte dålig, inget speciellt helt enkelt. Jag tyckte den var bra från början, skildringen av Vix och Caitlin som nyfunna vänner och tonåringar kändes äkta och väckte intresse, men den tappade och tappade mot slutet. De sista kapitlen var precis som om författaren fått tidsnöd eller pappersbrist, för tempot gick i 180 och var varken trovärdigt eller särskilt bra. Det är en bra bok för lata dagar på stranden tror jag, lätt att läsa och man behöver inte tänka särskilt mycket. Sånt kan vara nog så skönt ibland också.

Julklappspåse Large

Nu är det julklappsdags! Dags för Julklappspåse Large. Jag ska skicka till Hannas bokhylla och den som ska skicka till mig är Mammatankar och lite annat. Jag ser på hennes blogg att hon verkar vara en chokladgourmet. Det bådar ju gott.... *hint hint*. Jag ska reka lite hos Hanna och se vad hon kan tänkas vilja ha i sin julpåse!

Midvinterblod - Mons Kallentoft

Förlag: Natur & Kultur
Antal sidor: 429
Utgivningsår: 2007

Det är den kallaste vintern i mannaminne och en man hittas hängd i ett träd ute på Östgötaslätten. Tillvägagångssättet påminner om de gamla asatroendes ritualer vid människooffer och kriminalinspektör Malin Fors ger sig ut på jakt efter mördaren. Men rör det sig verkligen om ett offer? Och varför har någon velat ge sig på Bollbengan, en av Linköpings utstötta? Under de kalla stjärnorna svävar Bollbengans ande och manar på Malin att ta reda på hans historia.

Kommentar:
Den här boken blev jag faktiskt lite besviken på, kanske för att jag hade förväntat mig något alldeles extra då jag läst flera positiva omdömen om Kallentoft och hans böcker. 

Det är inte en dålig bok, inte alls, men den griper aldrig riktigt tag i mig. Huvudpersonen Malin känns inte särskilt intressant, och jag tyckte inte om Bollbengans berättelse från andra sidan. Det har gjorts av andra och bättre. Språket var inte heller någon höjdare, onödigt tillkrånglat och mycket tankar fram och tillbaka. Jag gillar inte det riktigt, men samtidigt gör det ju att denna bok skiljer sig från andra i samma genre.

Jag blev i alla fall inte avskräckt från att läsa fler böcker av Kallentoft, lite nyfiken blev jag allt ändå på hur Malins karaktär kommer att utvecklas i de kommande böckerna.