Stendagböckerna - Carol Shields

Förlag: En bok för alla
Antal sidor: 313
Utgivningsår: 1994

Vi får följa den unga Daisy Goodwill och hennes öde under en hel livstid. Det är en berättelse om en kvinnas liv från födseln i ett fattigt stenarbetarhem i Kanada 1905 fram till ålderdomen på ett dyrt privat vårdhem i Florida nästan 90 år senare. Flera av berättelsens personer får sitt levebröd från sten, andra förgörs genom sten. Det är ett symboltyngt tema med andra ord, som präglar romanen. Men med ironi och humor lyckas Carol Shields skildra en vanlig människas unika liv inte bara genom födsel, giftermål, arbete och död utan också genom skiftningar i ideal och livsförväntningar under vårt århundrade.

Kommentar:
Mitt omslag ser inte ut som på bilden, men jag hittade ingen bild på den så jag tog från den här utgåvan istället. Mitt omslag är mycket trevligare, ett collage av gamla svartvita foton.

Det här är en bok som jag fick genom Pocket & Prassel, och kanske inte en bok jag skulle valt själv, men det var både en bra och intressant bok. Jag gillar ju släktkrönikor, och det här är en lite annorlunda sådan. Man får följa en kvinnas liv, men livet skildras inte bara genom hennes egna ögon, utan även genom hennes omgivning, deras känslor, tankar, brev, levnadsöden etc. Det är ett annorlunda grepp.

Det är en lågmäld och vacker historia, lite sorglig. Den blir väldigt levande. Man inser när man läser hur mycket en människas liv innehåller, varenda en har en historia att berätta och att utforska. Även den "vanligaste" och tråkigaste ibland oss skulle innehålla material till en hel roman. Hur väl känner ens omgivning egentligen till en? Och är den bilden förenlig med ens egen?

Carol Shields, som jag aldrig hört talas om tidigare, är prisbelönt både i USA och Canada (bland annat Pulitzer-priset som Stendagböckerna belönades med). Jag tycker mycket om språket i den här boken, det flyter så fint, och hon växlar mellan olika berättarstilar och tempon på ett skickligt sätt. Jag vet inte om hon är lika okänd för andra? I så fall är det verkligen synd, det här är en riktigt skicklig författare. Henne skulle jag gärna läsa mer av, och ska leta om några andra titlar finns att få tag på. Tyvärr avled hon 2003 i sviterna efter bröstcancer.

Vi som hade alla rätt - Kristina Thulin & Jenny Östergren

Cecilia är framgångsrik programledare på Sveriges största kommersiella tv-kanal och lever för bekräftelsen det innebär att synas i rutan. Minna är hårdför fotograf på samma station och gör sitt bästa för att sätta alla hon kan på plats. En gång var de vännerna som skulle förändra världen ihop, numera har de inte mycket mer gemensamt än avsändaren på lönekuvertet.

Cecilia kämpar för att leva upp till bilden av superkvinnan som möter henne från de glassiga tidningsomslag hon ständigt pryder. I själva verket lever hon i ett kackigt äktenskap, och tröstar sig med en synnerligen olämplig älskare. Minna är en frånskild solitär som gärna framhäver sin självständighet men ändå inte kan låta bli att styra upp sitt ex.

När Cecilias karriär och familjeliv går åt helvete korsas deras vägar. Sveriges snyggaste minister ska granskas - ett uppdrag som inte blir lättare av att de tvingas samarbeta med redaktionens mest nitiske vikarie.

Kommentar:
Det här är en underhållande historia, en undergångsroman kallas den för på framsidan och det säger ju en del. Istället för "feel-good" blir det lite mer av "feel-bad", men det gör den inte mindre underhållande. Det är fortfarande en lättsam bok trots att den tar upp ganska jobbiga saker.

Kris i äktenskapet, svårigheterna att kombinera karriär och familj, den tuffa och ytliga mediebranschen är några av de motgångar som huvudpersonen Cissi möter, och de skildras på ett trovärdigt - om än lite klyschigt - sätt. Jag tyckte mycket om den här boken och skulle gärna läsa en fortsättning.

Fakta:
Förlag: Bonnier Pocket
Antal sidor: 407
Utgivningsår: 2008
Första meningen: - En flaska till av det här, tack.

Julklappspåse och julklapp

Jag sparade min julklappspåse till kvällen innan julafton, men nu är den öppnad (och halvt förbrukad). Jag fick två böcker, Efter alla år av saknad av Peter Robinson och Andra kvinnor av Kirsty Crawford. Fick också en liten bok om choklad, en påse mini-toblerone, en kex-choklad, ballerinakakor, ett nyårsljus, en Anthon Berg choklad, en guldängel och en dvd "Prime suspect - the last witness" med en kvinna som jag känner igen från deckarsammanhang men inte kommer ihåg namnnet på. Och ett julkort från söta Eva! Det kan ha varit nåt mer godis med som försvunnit på vägen, innan jag kom mig för att blogga...hrm.. Tusen tack än en gång!

I julklapp fick jag Vandrande stjärna - J.M.G le Clézio av min man. Nobelpristagare är inte riktigt min grej, men jag får väl lov att ge den en chans i alla fall. Den kanske överraskar. Det finns ju trots allt en del Nobelpristagare som varit läsvärda.