Jane Austen-klubben

Författare: Karen Joy Fowler
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 260
Utgivningsår: 2006

Jane Austen-klubben är Jocelyns idé. Själv brukar hon föredra sina hundar framför människor, men bestämmer sig trots det för att samla sex personer, fem kvinnor och en man, för att en gång i månaden diskutera Jane Austens böcker. Men det blir i stället sina egna liv de pratar mest om under de sex månader de möts: äktenskap testas, kärleksaffärer inleds, ungdomssynder avslöjas och livsdrömmar blottläggs.

Sylvias man har lämnat henne efter 32 års äktenskap och tre barn. Prudie närmar sig 30, är fransklärare och lyckligt gift, men drömmer om sex med andra män. 60-åriga Bernadette tycker att hon är gammal nog för att få uppföra sig som hon vill och Sylvias dotter, den vackra, äventyrliga Allegra har slutat tala med sin älskarinna. Och Grigg, klubbens enda man, är distanserad och verkar mest intresserad av datorer.

Tillsammans utgör de en udda grupp människor i Kalifornien som inte vet mycket om varandra när bokcirkeln bildas. Men långsamt avslöjas alltmer om deras liv och innersta önskningar och de mest oväntade relationer uppstår.

Kommentar:
En bok med långsamt tempo, många karaktärer och detaljer, skriven i någon sorts Jane Austen anda som jag inte kan bestämma mig för om jag tycker om eller inte. Det känns som att den hade kunnat vara längre och fylligare. Hur som helst är det en mysig liten bok som man kan läsa om man inte har något bättre för sig. Jag blev också sugen på att läsa om mina Jane Austen, och det är ju positivt.

Här kan du förresten testa vilken Jane Austen-hjältinna du är mest lik. Jag blev Emma, vem är du?


I am Emma Woodhouse!

Gör testet här!

Kulturfyran: Vilken romanfigur skulle du vilja vara?

Kulturfyrans enkät i veckan handlar om böcker och romanfigurer. Här kommer mina svar!

1. Vilken litterära figur skulle du vilja vara? Från film eller litteratur, eller serietidningen eller från musik eller opera. Var som helst ifrån.

Det spontana svaret blir Elizabeth Bennet från Jane Austens Stolthet och fördom.

2. Finns det någon romanfigur - eller filmfigur eller seriefigur - du tycker är lik dig?
Vet inte, det får nog någon annan svara på. Men jag identifierar mig alltid med någon karaktär i böckerna jag läser och tycker jag är precis som dom.


3. Finns det någon bok som fångar dig så när du läser den att du känner saknad när du läst klart boken. Som en värld du vill vara kvar i?

Nästan varenda bok saknar jag när den tar slut. Men alldeles speciellt Diana Gabaldons böcker om Jamie och Claire... och förstås Sagan om Isfolket.

4. Finns det någon författare du skulle vilja tillbringa en hel dag tillsammans med? Vem i så fall?
Nikki Sixx.. om man nu räknas som författare för att man skrivit en bok?

Lyckans hjul - Kajsa Ingemarsson

I ett idylliskt villaområde utanför Sävesta, en mindre stad i Mellansverige, bor Miriam, Nina och Ellinor - tre kvinnor i olika åldrar och skeden i livet. Miriam är hemmafru med två utflugna barn. Nina är frisör och frånskild ensamstående mamma till en tonårsson. Ellinor är en ung mammaledig jurist som just flyttat till Sävesta när hennes man fått ett attraktivt jobb där.

Tillvaron är lugn och till synes händelselös. Så flyttar en mystisk kvinna med märkliga vanor in i ett av grannhusen, vilket får de tre kvinnorna att sluta sig samman.

Kommentar:
En småmysig bok som man saknar när den tar slut. Miljön och karaktärerna känns trovärdiga. Den lämnar inte några djupare avtryck direkt, men den underhåller och jag tyckte om att läsa den.

Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 413
Utgivningsår: 2007